Eugen Nicolicea (PSD): Președintele nu poate să refuze revocarea unui ministru. Putem sesiza CCR

Redactia | 20.11.2018

Eugen Nicolicea a spus după ce preşedintele a refuzat numirea unor miniştri că „nu există o motivaţie să refuze o revocare din funcţie a unui ministru”, dar că „există soluţia să facem alte propuneri”.

Pe aceeași temă

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, după ce Klaus iohannis a refuzat numirea unor miniştri, că nu există o motivaţie ca un preşedinte să refuze o revocare din funcţie a unui ministru. El a precizat că în partid situaţia este analizată şi că există şi soluţia să fie făcute alte propuneri.

"Nu cred că există o motivaţie ca un preşedinte să se opună unei revocări", a declarat Nicolicea.

El a spus că răspunsul preşedintelui este analizat în PSD, existând şi situaţia în care să fie făcute alte propuneri.

„Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situația. A doua este să examineze mai multe posibilități, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR și nu există, de altfel, niciun precedent”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, relatează Mediafax.

Acesta a adăugat că în PSD se analizează această variantă.

Nicolicea a menționat că o problemă este faptul că șeful statului nu a acceptat o revocare a unui ministru, acest lucru fiind o premieră.

„Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați, sau care și-au dat demisia, este că dna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare și de numire, fiind legate între ele, nimeni nu își imagina încurcătura bine făcută, te accept să fii revocat dar nu te accept să fii numit”, a arătat el.

Întrebat care ar fi conflictul între instituții, Nicolicea a răspuns: „Simplu. Dna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și legat de revocări nu cred că există vreo motivație ca președintele să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională cum a zis Băsescu sau alte motive, dar la revocare nu înțeleg ce motiv poate să invoce”.

Anterior, secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat inadmisibil comportamentul preşedintelui.

”Este inadmisibil modul în care se comportă preşedintele României. Aici vorbim de sabotarea continuă a intereselor româneşti. Cum poţi să refuzi nişte miniştri fără nişte explicaţii pentru români. Adică pe ce considerente refuzi?", a spus Codrin Ştefănescu, care nu a exclus o rocadă între cei doi miniştri respinşi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că remnanierea guvernamentală este o soluţie slabă şi că este în continuare de părere că soluţia corectă ar fi fost înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme României. El a enumerat miniştrii revocaţi şi pe cei numiţi, însă în cazul Olguţei Vasilescu nu a fost semnat decretul de numire la Ministerul Transporturilor.

Din lista celor numiţi lipseşte şi Ilan Laufer, popus la Ministerul Dezvoltării. Din lista revocărilor lipsesc actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu şi cel al Transporturilor, Lucian Şova.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22