Eugen Șerbănescu, fost director al CNC, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Laurentiu Gheorghe | 07.09.2020

Eugen Șerbănescu, fost director al Centrului Național al Cinematografiei și fost redactor-șef la România Liberă în anii ’90 a fost trimis în judecată pentru 34 de infracțiuni de abuz în serviciu.

Pe aceeași temă

Procurorii DNA au întocmit dosare penale și pentru alți doi angajați al CNC, toți trei fiind acuzați de abuz în serviciu.

Astfel, procurorii DNA anunţă trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpaţi, acuzaţi de abuz în serviciu:

  • EUGEN ŞERBĂNESCU, la data faptelor director general al Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.), sub aspectul săvârşirii a 34 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave,

  • STEJEROIU CARMEN GABRIELA, la data faptelor şef Serviciu Fond Cinematografic şi director economic (exercitări temporare ale funcţiei) în cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.), sub aspectul săvârşirii a 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave,

  • DINCĂ GABRIELA, la data faptelor angajat în cadrul Serviciului Fond Cinematografic, sub aspectul săvârşirii a 27 de infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care unele în formă simplă, iar altele în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave”, au transmis procurorii.

Conform dosarului întocmit de procurori, în contextul finanţării din fonduri publice a unor producţii cinematografice, în perioada 2006 – 2016, cei trei inculpaţi, în calităţile menţionate, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 contracte, în cadrul cărora Centrul Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) ar fi plătit efectiv suma de 51.106.409 de lei.

„Deşi în actul normativ menţionat sunt prevăzute expres condiţiile în care anumite societăţi comerciale (producători de film) pot beneficia de finanţare din partea C.N.C., cei trei inculpaţi ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obţine acele sume de bani. Practic, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei trei inculpaţi ar fi permis ca aceiaşi producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanţări nerambursabile din partea C.N.C., în ciuda faptului că nu îşi respectaseră obligaţiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziţia de a încălca aceleaşi obligaţii”, arată procurorii DNA.

În rechizitoriu este menţionat un demers concret al unuia dintre directorii care i-au succedat inculpatului Eugen Şerbănescu la conducerea C.N.C. şi care a cerut instituirea unei popriri asupra conturilor uneia dintre societăţile debitoare, rezultatul fiind acela că a fost recuperată suma de 262.036 lei.

Printre filmele a căror finanțare de către CNC este considerată prejudiciu de DNA se numără: „Eu când vreau să fluier, fluier”, câștigător al Ursului de argint la Berlinala din 2010, regizat de Florin Șerban și produs de Cătălin Mitulescu, „De ce eu?", filmul regizorului Tudor Giurgiu despre moartea procurorului Cristian Panait, „Undeva la Palilula”, regizat de Silviu Purcărete și produs de Tudor Giurgiu, „Lampa cu căciulă”, cel mai premiat scurtmetraj românesc, „Toată lumea din familia noastră” – ambele regizate de Radu Jude și produse de Ada Solomon, „Aliyah DaDa”, un documentar regizat de Oana Giurgiu și produs de casa de producție a Oanei și a lui Tudor Giurgiu.

În cauză, Centrul Naţional al Cinematografiei s-a constituit parte civilă cu suma de 46.785.781 de lei. S-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22