Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, despre scaderea TVA la apa: De la 1 ianuarie 2016 va fi 20% si putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%

P.c. | 26.04.2015

Pe aceeași temă

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a declarat, astazi, ca Guvernul are in vedere o reducere a TVA la apa, in special pentru ca unii operatori de apă au de gand sa creasca tarifele. Ministrul a mai precizat ca TVA la apa va fi scazut sigur la 20% de la 1 ianuarie 2016, dar ca se incearca o scadere si mai mare, la 9 sau chiar la 5%, relateaza Agerpres.

 

'Astăzi, în România, consumul de apă pe cap de locuitor este unul foarte mic în comparație cu media la nivel european, ceea ce ridică semne de întrebare. Pe de o parte, costul, poate, cu toate că în România apa nu este scumpă în comparație cu ce înseamnă costuri pentru producție, tratarea ei și livrarea în condiții europene către populație. Poate veniturile populației fac ca aceasta să pară un produs mai scump. Pe de altă parte, apa este un produs alimentar.

 

De asemenea, tarifele la apă ar trebui crescute în unele cazuri. Sunt unii operatori în România care și-au asumat prin hotărâri de consilii locale ale acelor primării ce fac parte din asociația operatorilor de apă că vor crește tarifele la apă, pentru că au primit finanțări fie din împrumuturi fie din bani europeni. Dacă ar scădea TVA, această creștere nu s-ar simți în facturi. Practic populația nu va fi afectată de o astfel de creștere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populație, dar și pentru operatorii de apă în același timp', a explicat Teodorovici.

 

CITITI SI: Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Scaderea TVA va CRESTE puterea de cumparare. ANAF nu va mai INCHIDE firmele daca se afla la PRIMA abatere

 

El a menționat că, în prezent, reducerea TVA la apă este analizată atât la Ministerul Finanțelor, cât și la Ministerul Muncii, pentru a vedea cum poate fi aplicată această măsură.'Este o idee la care ne gândim și la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Muncii. O să încercăm să vedem cum o putem aplica. Oricum, de la 1 ianuarie TVA la apă se reduce la 20%. Întrebarea este dacă putem să venim chiar sub 20% și dacă da, de când. Acum se fac calcule la Ministerul de Finanțe pentru a vedea exact care este impactul și mai ales modul în care vom putea administra această situație. Știm foarte clar că este puțin mai complicat, la consumatorii casnici la care se va putea aplica această măsură, modul în care vom putea să percepem TVA scăzut, având în vedere că sunt situații unde facturile înglobează și apa caldă și apa rece per familie', a spus ministrul Finanțelor.

 

În ceea ce privește nivelul la care va fi redusă cota de TVA, oficialul MFP a precizat că, din ianuarie 2016, aceasta va fi de 20%, dar se încearcă o scădere la 9%.'Fiecare stat membru al UE are dreptul la două cote diferențiate de TVA. Este cea de bază, cum e cea de azi, dar de la 1 ianuarie 2016 va fi 20%. Și putem, după aceea, să coborâm fie la 9% fie la 5%. 20% va fi sigur, dar încercăm să ducem mai jos, la 9%', a afirmat Eugen Teodorovici.

 

CITITI SI: Premierul Victor Ponta: Luni vom prezenta o analiza privind reducerea TVA-ului la apa potabila

 

Ministrul a mai precizat că s-a renunțat la cota de consum de 5 metri cubi de apă pentru care să se aplice TVA redusă, deoarece măsura nu poate viza doar o fracțiune din consumul lunar.'Nu poți să o aplici în modul acesta. Nu ai voie să aplici o cotă pe o fracțiune din consumul lunar al unei familii, trebuie să aplici o cotă de TVA unitară, pe întregul consum de apă', a spus Teodorovici.

 

Premierul Ponta: Guvernul analizeaza impactul reducerii TVA la 9% pentru apa de consum casnic

 

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta a anunțat că luni va fi prezentată o analiză privind impactul reducerii TVA la 9% pentru apa de consum casnic, Executivul preconizând o reducere de TVA care să fie aplicată pentru o cantitate de 5 metri cubi de apă."Nu vorbim despre apa îmbuteliată, ea este inclusă, e 9% (TVA — n.r.) de la 1 iunie la apa îmbuteliată. (...) Toate băuturile nealcoolice sunt, nu doar apa. Discuția de ieri (luni — n.r.) a fost despre o cantitate de cinci metri cubi de apă de la robinet. (...) Sigur, nu stau să-l verific pe om dacă o bea sau o folosește la altceva. Este o măsură europeană care are o importantă latură socială și, dincolo de faptul că, de principiu, sunt de acord cu ea, când vii cu o măsură trebuie să vezi ce înseamnă, cât costă, care sunt efectele, pentru a ști că e o măsură care sună bine și, mai departe, în practică, produce efecte. Luni vă prezentăm această analiză și vedem dacă putem merge mai departe, dar nu e nicio legătură cu apa îmbuteliată, aceea pe care o cumpărați de la magazin", declara premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22