Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Tinta de deficit negociata de Romania este artificiala si poate duce la un decalaj economic in raport cu tarile occidentale

P.c. | 22.07.2015

Pe aceeași temă

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a pledat aseara pentru o depasire a austeritatii bugetare precizand ca tinta de deficit negociata de Romania este artificiala si poate duce la un decalaj in raport cu tarile occidentale care au de obicei un deficit mai mare. "Cine poate sa imi spuna mie, ca stat, care e deficitul optim in care sa ma si pot dezvolta si in care sa tin si sub control cheltuielile bugetare?", a spus Teodorovici, conform Hotnews.

 

El a explicat ca, in cazul in care se inregistreaza o deviere temporara de la obiective asumate in raport cu Comisia Europeana, legea prevede ca guvernul poate adopta un plan cu masuri "cuantificabile care produc efecte", iar potrivit legislatiei europene "se accepta o incalcare temporara a unui astfel de angajament, motivat". Ministrul considera ca Romania trebuie sa pregateasca terenul pentru "posibilii investitori care vor sa isi mute investitiile", invocand contextul international. 

 

El a mai spus ca si-ar fi dorit sa vada aceeasi preocupare din partea CE si a FMI pe care au aratat-o fata de consolidarea fiscala si in ceea ce priveste salariile.
 

Eugen Teodorovici a argumentat ca o serie de state din zona euro au un deficit "cu mult peste nivelul" convenit, desi au si ele un "angajament asumat". In aceste conditii ministrul s-a intrebat de ce "eu, Romania, ma simt foarte bine in postura de campion care isi respecta aceste obligatii de deficit foarte mic, iar ceilalti pot sa investeasca marindu-si fata de noi diferenta din punct de vedere economic". El a subliniat ca, daca are de ales intre a respecta tinta de deficit sau "a face tot e posibil ca economia Romaniei sa se consolideze" va alege intotdeauna a doua varianta.
 

CITITI SI: Eugen Teodorovici: Parlamentul va adopta Codul Fiscal in aceeasi forma. Aplicarea unor masuri poate fi devansata. TVA de 19% va fi aplicata cel tarziu de la 1 ianuarie

 

In ceea ce priveste Codul Fiscal, Eugen Teodorovici a reafirmat ca acesta poate fi promovat fie prin ordonanta de urgenta, fie intr-o sesiune extraordinara a Parlamentului, dar personal ar prefera a doua varianta. 
 

Ministrul a aratat ca ar opta pentru reducerea TVA de la 1 decembrie 2015, in conditiile in care, cu cat o masura de relaxare fiscala este introdusa mai repede, cu atat apar mai repede "efectele de runda a doua", respectiv cele pozitive din punct de vedere bugetar. Ministrul nu vede o problema din punct de vedere al sustenabilitatii acestei masuri, in conditiile in care CE se asteapta la o crestere economica de minim 4% anul viitor.
 

In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor bugetare, acestea pot fi facute inclusiv prin centralizarea achizitiilor publice, pe sectoare, respingand ideea ce o astfel de abordare inseamna "centralizare". El a citat exemplul Austriei, care ar fi obtinut o reducere de 28% a cheltuielilor dupa ce a introdus un sistem asemanator.

 

Legat de salariile bugetarilor, acestea nu vor creste intr-o singura etapa, ci de-a lungul a doi ani, primul pas fiind convenirea intre Ministerul Muncii si sindicate a "mecanismul agreat de toti".
 

Intrebat daca pot fi majorate impozitele pe cladiri, Eugen Teodorovici a precizat ca aceasta pot fi marite cu pana la 500%, dar decizia e la latitudinea autoritatilor locale.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22