Eurogrupul aproba noul program de ajutor pentru Grecia. Atena va primi 86 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani

P.c. | 15.08.2015

Pe aceeași temă

Ministrii de finante din statele zonei euro au ajuns la un acord in privinta noului plan de ajutor pentru Grecia, urmand ca autoritatile de la Atena sa primeasca 86 miliarde de euro, in urmatorii trei ani. In schimbul imprumutului primit, Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar, relateaza Hotnews.
 
 
"Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic si clar: Grecia va ramane in zona euro", a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.
 
 
Christine Lagarde, directorul FMI, a salutat vineri acordul privind pachetul de ajutor pentru Grecia, dar a tinut sa precizeze ca datoria tarii nu este sustenabila. 
 
 
 
 
Grecia spera ca va primi 23 de miliarde de euro, in doua transe, imediat dupa reuniunea Eurogrup care ar urma sa aprobe noul plan de asistenta financiara, afirma surse din cadrul Ministerului grec al Finantelor citate de site-ul cotidianului Ekathimerini, relateaza Mediafax.
 
 
Guvernul de la Atena ar urma sa primeasca 12,5 miliarde de euro pentru achitarea unor datorii (inclusiv a unei rate de 3,2 miliarde catre BCE cu scandenta pe 20 august) si 500 de milioane pentru reducerea arieratelor. Ulterior, Grecia ar urma sa primeasca inca 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.
 
 
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22