Europa FM îi returnează lui Firea banii de publicitate și susține gratuit inițiativa Dăruiește viață

Dora Vulcan | 31.10.2019

Returnarea banilor de publicitate a fost decisă de corpul editorial al Europa FM la începutul lunii pentru că s-a considerat că Firea își face publicitate electorală mascată, ei și PSD, cu banii primăriei.

Pe aceeași temă

Demersul Europa FM echivalează cu un boicot și un îndemn pentru jurnaliști la raportare onestă, în frondă, față de tentativele politicului de a cumpăra breasla din banii contribuabilului.

Astfel, Europa FM - condusă editorial de Alice Iacobescu, de la începutul lunii octombrie - a decis:

1. să returneze banii de publicitate încă de la începutul lunii - bani cheltuiți de Firea din bugetul Capitalei -, considerând că e, de fapt, publicitate mascată electorală pentru ea și PSD, din banii contribuabililor;

2. să sprijine gratuit demersul ”Dăruiește viată”, după atacul suburban și coprofag al lui Firea, la adresa celor două doamne, activiste de la Dăruiește viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiesc exclusiv din donații un spital pentru copiii bolnavi de cancer, primul spital de acest gen din România;

3. să atragă atenția întregii prese din România că publicitatea astfel acceptată pentru Firea și PSD, din banii contribuabililor, decredibilizează breasla jurnaliștilor.

Decizia de susținere gratuită a inițiativei de a contrui un spital pentru copiii bolnavi de cancer, care aparține lui Carmen Uscatu și Oanei Gheorghiu, de la ”Dăruiește viață” a fost luată de Europa FM după atacul suburban al primarului PSD al Capitalei, Gabriela Firea, la adresa celor două activiste.

În contextul scandalului declanșat de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, împotriva proiectului “Noi construim un spital”, desfășurat de fundatia “Dăruiește viață”, Europa FM a decis să acorde spații gratuite de publicitate pentru promovarea acestei initiațive, care urmărește finanțarea din donații a primului spital public de oncologie pediatrică din România.

Decizia postului Europa FM vine după ce, la începutul lunii octombrie, la sesizarea corpului editorial, Europa FM suspendase deja campaniile publicitare cumpărate de Primăria Capitalei și difuzate pentru o scurtă perioadă de timp.

În emisiunea Deșteptarea de astăzi, jurnalistul Moise Guran a facut publică această decizie, anunțând și că banii încasați deja vor fi returnați.

“Avertizăm colegii de breaslă, jurnaliști, precum și conducerile posturilor radio și de televiziune unde aceștia activează, că această publicitate otrăvită ne decredibilizează ca breaslă, ridicând opiniei publice semne de întrebare în privința obiectivității cu care este relatată activitatea Primarului General, Gabriela Firea, și a instituției pe care o conduce.

Consideram că acceptarea generoaselor campanii de publicitate cumpărate de Primăria Capitalei pentru promovarea unor proiecte făcute din bani publici, nu pot avea nicio justificare comercială propriu-zisă și reprezintă în realitate publicitate electorală mascata în favoarea PSD și a Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea.

Mai mult, astfel de campanii pot crea o imagine pozitivă unor achiziții dubioase, cu iz penal, așa cum este cazul Spitalului Gomoiu (dezvăluit de “Libertatea”), în care au fost supraevaluate achizițiile de materiale și echipamente, dar, în același timp, din bugetul de 46 de milioane de euro, 1,1 milioane de euro au fost alocate pentru cumpărarea de publicitate radio și tv, inclusiv pe Europa FM, pentru o scurtă perioadă de timp”, anunță Europa FM într-un comunicat remis presei joi.

Europa FM invită și celelalte radiouri și televiziuni să se alăture demersului de a refuza campaniile din bani publici ale Primăriei Generale, considerând că atât un astfel de refuz, cât și susținerea inițiativei “Noi construim un spital”, sunt forme de apărare ale societății.

Decizia Europa FM vine după ce primarul general, Gabriela Firea, a atacat inițiativa ”Dăruiește viață”, a activistelor Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, care construiesc un spital pentru copiii bolnavi de cancer din donații. Firea a preluat pe pagina sa de socializare o postare a unei stiliste, făcută în termeni de o vulgaritate extremă, care-și propunea să ironizeze inițiativa celor două activiste. Ulterior, la o emisiune difuzată marți seară de Digi 24, primarul general a recidivat și a spus despre cele două activiste că sunt interfața contracandidatului său PLUS la primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, autor al ”rețelei citostaticelor” și al inițiativei Magic Camp, unde sunt duși în tabără copiii bolnavi de cancer, într-o tabără amenajată în casa și pe terenul părinților săi. Și a doua zi, miercuri, Firea a reluat atacul punând sub semnul întrebării ”integritatea acestor persoane” care ”se laudă cu donațiile unor persoane private și fizice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22