Europa Liberă: Traian Băsescu este suspectat de CNSAS de colaborare cu fosta Securitate

Laurentiu Gheorghe | 09.05.2019

Traian Băsescu este acuzat de CNASAS că a colaborat cu Securitatea, dosarul fiind trimis deja în instanță, susține Europa Liberă.

Pe aceeași temă

Deși din dosarul de rețea întocmit de fosta Securitate nu conține decât coperțile copiate pe microfilm, au fost găsite două note informative în dosarele altor persoane cărora li se întocmiseră dosare de urmărire informativă (DUI), dezvăluie Europa Liberă.

„Dosarul de rețea este practic gol, deci nu conține un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real și numele conspirativ”, se arată în articolul de site-ul Europa Liberă.

CNSAS a anunțat joi pe site trimiterea în judecată, potrivit articolului 3, lit. b și art. 5, al. 1 din lege, respectiva literă indicând că e vorba de un parlamentar. Colegiul CNSAS nu este în măsură să dea o decizie de poliție politică, înainte ca acest lucru să fie stabilit de instanța de contencios administrativ.

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcției de Investigații, arată Europa Liberă. Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, iar marți a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă. Potrivit surelor citate, respectivul ar fi fost angajat al SRI înainte să vină la CNSAS.

Perioada la care se referă investigația nu este cea în care Traian Băsescu a lucrat la Anvers, ci aceea în care era student la Institutul de Marină din Constanța.

Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că nu a fost ofițer de Securitate și nu are niciun angajament.

Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22