Europa marcheaza Ziua Victoriei Aliatilor in cel de-al Doilea Razboi Mondial

T.d. | 09.05.2015

Pe aceeași temă

In 2015, Europa sarbatoreste implinirea a 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial si victoria Aliatilor impotriva Puterilor Axei.

Ziua Victoriei semnalizeaza predarea Germaniei naziste in fata fortelor Aliate, insa nu marcheaza si finalul conflagratiei. Japonia nu s-a predat pana la 15 august 1945.

Dintr-o perspectiva cronologica, fortele naziste au semnat predarea neconditionata la 7 mai 1945, dar liderii Aliati au convenit sa mai astepte o zi pentru a face anuntul oficial la Washington, Londra si Moscova, potrivit Ziare.com.

Astfel, continetul european sarbatoreste Ziua Victoriei Aliatilor la 8 mai.

Dar, pentru ca la Moscova trecuse de miezul noptii atunci cand nazistii au semnat tratatul de predare, Uniunea Sovietica si, ulterior, Federatia Rusa au decis sa marcheze ziua la 9 mai.

Europenii au lansat ceremoniile inca de joi cand liderii statelor baltice, ai Romaniei, Cehiei, Slovaciei, Spaniei, Bulgariei, Ciprului si Croatiei – state membre ale Uniunii Europene ce au fost ocupate de nazisti sau au fost conduse de lideri locali ce s-au aliat cu regimul lui Adolf Hitler – s-au reunite la Gdansk, in Polonia, unde in 1939 nazistii au decis sa invadeze teritoriul polonez.

Romania a fost reprezentata la ceremonii de presedintele tarii, Klaus Iohannis.

Tot joi, oficiali rusi si germani au depus o coroana de flori pentru soldatii Armatei Rosii ucisi in batalia de la Stalingrad. In Paris, secretarul american de Stat John Kerry si presedintele francez  Francois Hollande au participat la o procesiune la Arcul de Triumf.

Germania, unde Ziua Victoriei nu este sarbatorita, Bundestagul si Bundesratul s-au reunit vineri pentru o sedinta solemna. Ceremoniile continua pe tot parcursul weekendului in intreaga Europa.

La Moscova, Vladimir Putin a pregatit o parada militara de amploare. Pentru celebrarea victoriei si a sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial, Kremlinul a mobilizat aproximativ 16.000 de soldati, 200 de vehicule armate si 150 de avioane si elicoptere ce vor defila in celebra Piata Rosie din capitala Federatiei Ruse.

Totusi, din cauza crizei din Ucraina si a unei atitudini din ce in ce mai agresive in ceea ce Moscova numeste “vecinatatea apropiata”, Vladimir Putin va fi inconjurat la parada in mare parte de autocrati, multi dintre liderii occidentali refuzand sa ia parte la ceremoniile organizate de Kremlin.

In timp ce paradele anterioare ii aduceau pe liderii SUA, Frantei si Germaniei la Moscova, in 2015 Putin va fi insotit de liderii Chinei si Indiei. Majoritatea liderilor Uniunii Europene sunt absenti, spatiul euro-atlantic acuzandu-l pe Putin de implicare si sustinere directa si activa a conflictului separatist din estul Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22