Europa, revoltata de actiunile guvernului Ponta. Gunther Krichbaum îi scrie lui Barroso: În România democraţia e atacată. E cazul pentru infringement si suspendarea votului in CE

Fara Autor | 06.07.2012

Pe aceeași temă

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei. Intr-o scrisoare a grupului CDU/CSU, semnata si de Kirchbaum, se spune ca "atacurile lui Ponta sint un puci indreptat impotriva institutiilor statului roman" si ca "accesul Romaniei in spatiul Schengen este pus serios sub semnul intrebarii". Pozitii extrem de dure au luat Alain Lamassoure şi Elmar Brok, presedintii unor comisii din CE, care cer prezentarea unui Raport care putea duce la suspendarea dreptului a Romaniei. Ministrul Afacerilor Externe de la Paris, Bernard Valero, a cerut guvernului Ponta "respectarea democratiei", iar Ambasada Germaniei la Bucuresti si-a exprimat "ingrijorarea". La rindul sau, Mark Gray, purtatorul de cuvint al CE, a declarat ca urmatorul raport de monitorizare pe Justitie va cuprinde si ultimele evolutii politice de la Bucuresti.


"Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o "democraţie ghidată. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării, iar structurile alese democratic au fost suspendate", afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obtinuta de Mediafax.

Krichbaum consideră că situaţia din România, de asalt la adresa democraţiei în sine, depăşeşte evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acţiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.

"Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României", a cerut deputatul german.

El consideră că evoluţii alarmante din România ar trebui reflectate şi în următorul raport MCV. "După unele progrese în lupta împotriva corupţiei - având în vedere verdictul împotriva fostului premier Adrian Năstase - acţiunile din România sunt un mare pas înapoi. În orice caz, dacă a fost vreodată în calcul faptul că MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea menţinerii lui", afirmă Krichbaum.

În scrisoarea sa, parlamentarul german enumeră "restrângerea de către majoritatea PSD-PNL din Parlament a atribuţiilor Curţii Constituţionale" prin faptul că nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o nouă legislaţie electorală considerată neconstituţională de CCR si de experti, ignorarea de către premierul Victor Ponta a deciziei CCR privind reprezentarea la Consiliul European, intenţia anunţată de Ponta de a înlătura doi judecători CC consideraţi apropiaţi de preşedintele Traian Băsescu, trecerea sub controlul său a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor şi titlurilor universitare după ce aaceasta a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Preşedintelui României, care fac acest lucru mai uşor şi mai repede de realizat, schimbarea preşedinţilor celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR şi TVR şi schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.
 

Alain Lamassoure şi Elmar Brok cer Comisiei Europene sa actioneze imediat

Şi eurodeputaţii Alain Lamassoure şi Elmar Brok, preşedinţii unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene să urmărească atent evoluţia politică de la Bucureşti şi să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.

"Deciziile luate de Guvernul României în ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeană trebuie să acţioneze imediat şi să pună România sub monitorizare", afirmă eurodeputaţii Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei de Buget din PE, şi Elmar Brok, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

"Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: ignorarea de către premier a unei decizii a Curţii Constituţionale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deşi anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curţii Constituţionale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Băsescu", adaugă cei doi eurodeputaţi membri ai PPE, conform unui comunicat.

"Modul în care au fost înlocuiţi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, printr-o procedură rapidă, este la fel de îngrijorător din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene să monitorizeze şi să examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi să prezinte un raport în următoarele săptămâni. Raportul ar trebui să includă şi unele măsuri", adaugă ei.

"Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona", subliniază cei doi eurodeputaţi.


Grupul parlamentar CDU/CSU: Atacurile lui Ponta, un puci indreptat impotriva institutiilor statului roman

"Atacurile lui Victor Ponta impotriva institutiilor statului roman poarta toate trasaturile unei lovituri de stat si sunt fara precedent in interiorul Uniunii Europene", sustin purtatorul de cuvant pe probleme de politici europene al grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) si al Uniunii Social-Crestine (CSU), deputatul Michael Stubgen si presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Bundestag-ului german, Gunter Kirchbaum, intr-un comunicat remis joi redactiei, cu privire la procedura de suspendare initiata de Parlamentul Romaniei impotriva presedintelui Basescu.

"Grupul parlamentar CDU/CSU observa cu mare ingrijorare modul in care se urmareste transformarea structurilor statale ale Romaniei intr-o democratie dirijata. Solicitam refacerea statului de drept. In aceste conditii accesul Romaniei in spatiul Schengen este pus serios sub semnul intrebarii", afirma parlamentarii germani in comunicat.

"La doar cateva saptamani de la preluarea mandatului in mai 2012, primul ministru social-democrat Victor Ponta a aplicat o lovitura puternica democratiei din Romania. Procedura de suspendare a Presedintelui Basescu reprezinta punctul culminant inregistrat pana acum al unei serii de decizii politice prin care Ponta si coalitia sa de guvernare social-liberala au abrogat separatia puterilor in stat in Romania. Ponta a dispus peste noapte inlocuirea membrilor comisiei care urma sa analizeze acuzele de plagiat la adresa tezei sale doctorale, a schimbat presedintii Camerei Deputatilor si Senatului si a emis o ordonanta de urgenta care limiteaza dreptul Curtii Constitutionale de a verifica conformitatea deciziilor Parlamentului cu prevederile constitutiei. Printr-o alta ordonanta de urgenta, presedintelui i-a fost scos din subordine si Institutul Cultural Roman si subordonat Senatului

Atacurile lui Ponta impotriva institutiilor statului roman poarta toate trasaturile unei lovituri de stat montate prin intermediul unui guvern ales si sunt fara precedent in interiorul Uniunii Europene. Pretentia lui Ponta de a revendica pentru sine si de a pune in practica participarea la intalnirea sefilor de state si de guverne de la Bruxelles impotriva unei decizii a Curtii Constitutionale, demonstreaza intreaga lipsa de scrupule a premierului roman, dispus sa treaca peste separatia puterilor in stat si independenta justitiei",
mai arata acestia.

"Grupul parlamentar CDU/CSU solicita guvernului federal sa ia in considerare initierea unei proceduri conform art.7 al Tratatului privind Uniunea Europeana/Tratatului de la Maastricht, potrivit caruia Consiliul European poate constata o incalcare grava a fundamentelor democratice si a regulilor statului de drept. Daca a fost nevoie vreodata de un caz care sa justifice o asemenea procedura, atacul guvernului roman la adresa democratiei, a separatiei puterilor in stat si a independentei justitiei livreaza toate argumentele in acest sens", mai arata sursa citata.
 

Franta cere Guvernului Ponta sa respecte statul de drept
 
Franta cere Guvernului Romaniei "sa respecte valorile democratice si statul de drept", a anuntat joi ministerul francez al Afacerilor Externe, citat de France Presse. "Toate statele membre ale Uniunii Europene sint in mod natural obligate sa respecte valorile democratice si statul de drept, dar si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe de la Paris, Bernard Valero, intr-o conferinta de presa.

"Franta este ingrijorata de situatia politica din Romania", scrie si ziarul francez L'Express, preluand stirea Agentiei France Presse.

Informatia AFP este preluata si de cotidianul Le Figaro, sub titlul "Parisul avertizeaza Romania".

Declaratia este extrem de dura in termeni diplomatici. Ea vine tocmai din partea Frantei, al carei presedinte - socialistul Francois Hollande - a fost laudat in repetate rinduri de premierul Victor Ponta.
 

Ambasada Germaniei la Bucuresti: Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei
 
"Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei. Avem convingerea ca partidele si institutiile politice din Romania vor actiona, bazandu-se pe principii democratice si ale statului de drept, chiar si in contextul acestei situatii tumultuoase. Acest fapt vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale a Romaniei. Europa este o comunitate de valori care trebuie sa functioneze in litera legii, dar si in spirit democratic. Guvernul Federal nu ia pozitie referitor la afirmatii ale unor europarlamentari germani, independenti.", se arata intr-un comunicat transmis redactiei de Ambasada Germaniei la Bucuresti.
 

Mark Gray: Comisia Europeană va include in Raportul pe justitie referiri la evoluțiile politice recente. Ingrijorari pentru statul de drept
 
Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, a declarat că raportul pe justitie va fi prezentat în a doua jumătate a lunii iulie, la o dată care nu a fost încă stabilită de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si ca el va contine ultimele evolutii politice, relateaza Mediafax. Gray a declarat ca "ne-am exprimat ingrijorarea pentru unele actiuni in legatura cu statul de drept".

Purtătorul de cuvânt al CE a mai declarat că raportul va cuprinde referiri la evenimentele politice din utima perioadă și consecințele lor asupra statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.

"Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la unele acţiuni care au legătură cu statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Statul de drept şi independenţa deciziilor judiciare sunt parte a MCV şi ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme", a mai spus Mark Gray.
 

Ce inseamna articolul 7

Articolul 7 din Tratatul UE menţionează posibilitatea unei decizii de suspendare de către Consiliul European, la propunerea unei treimi din statele membre ori a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European a drepturilor de vot în Consiliu pentru un stat care încalcă "valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept".

Articolul 258 din Tratatul de Funcţionare a UE menţionează că, "în cazul în care Comisia Europeană consideră că un stat membru a încălcat oricare dintre obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului în cauză posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile. În cazul în care statul în cauză nu se conformează acestui aviz în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22