Europa și SUA înarmează Ucraina în fața invaziei Rusiei

Redactia | 26.02.2022

Tot mai multe țări au început să trimită arme în Ucraina pentru a o sprijini în războiul împotriva invadatorului rus. Prima care a făcut acest gest a fost Polonia.

Pe aceeași temă

UPDATE Germania a renunțat la blocarea livrării de arme letale de fabricație germană către Ucraina prin țări terțe, transmite BBC. Decizia Berlinului înseamnă că Țările de Jos vor putea trimite lansatoare de grenade cu propulsie de rachete germane 400 în Ucraina. Acesta marchează o schimbare majoră în politica germană și ar putea permite o creștere a asistenței militare europene pentru Ucraina.

Armelele poloneze au ajuns la Kiev

Convoiul cu arme trimis de Polonia a ajuns vineri în Ucraina și este vorba inclusiv de arme antitanc.

„Convoiul cu muniție, pe care îl donăm Ucrainei, a ajuns deja la vecinii noștri. Susținem ucrainenii, suntem solidari și ferm împotriva agresiunii rusești”, a scris ministrul polonez al Apărării.

Vineri seară, Armata ucraineană a postat pe Twitter o fotografie cu arme antitanc care au ajuns la Kiev.

Franța, Cehia și Tările de Jos trimit arme și rachete

Mai multe arme și echipamente militare din Franța sunt pe drum către Ucraina, ca parte a ajutorului occidental pentru Kiev în lupta cu trupele invadatoare rusești, transmite BBC.

De asemenea, Guvernul de la Praga a aprobat sâmbătă trimiterea de arme și muniție în valoare de 8,57 milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina, relatează Reuters.

Transportul, care include mitraliere, puști de asalt și alte arme ușoare, va fi livrat de Cehia într-o locație aleasă de Ucraina, a spus ministerul Apărării.

0

Ajutorul francez vine în urma unei discuții telefonice dintre Zelenski și Macron care a avut loc sâmbătă dimineața.

Președintele Zelenski a postat pe Twitter că a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron sâmbătă dimineața, când „a început o nouă zi pe frontul diplomatic”. „Coaliția anti-război funcționează!” a scris Zelenski pe Twitter.

Sâmbătă, Macron a postat un videoclip în care declară că „războiul va dura – trebuie să ne pregătim pentru el!”

Țările de Jos vor livra Ucrainei cât mai curând posibil 200 de rachete antiaeriene Stinger, a anunțat sâmbătă guvernul neerlandez. Decizia vine după cereri suplimentare din partea Ucrainei pentru echipamente militare.

Pe lângă cele 200 de rachete Stinger, Țările de Jos au trimis deja echipamentul militar pe care s-au angajat să le furnizeze „pentru autoapărarea Ucrainei împotriva unui atac armat al Rusiei”, a spus Hoekstra. O parte din materialul respectiv a fost deja trimis, altele urmând să fie expediate cât mai curând posibil.

0

SUA, ajutor militar de 600 mil. dolari

Statele Unite ale Americii, printr-un ordin semnat de președintele Joe Biden, au aprobat un ajutor de 600 milioane de dolari sub formă de „asistenţă militară imediată”.

Decizia intervine în contextul în care forţele ruse au avansat şi mai mult către capitala ucraineană Kiev în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Potrivit ordinului executiv semnat de Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va furniza „asistenţă militară imediată către Ucraina” de până la 250 de milioane de dolari, iar 350 de milioane de dolari au fost alocaţi pentru „articole şi servicii de apărare ale Departamentului Apărării, şi pentru pregătire militară şi antrenamente”.

Totodată, Casa Albă a solicitat Congresului SUA suma de 6,4 miliarde de dolari pentru a răspunde invaziei ruse în Ucraina, din care 3,5 miliarde sunt destinaţi Departamentului Apărării, a informat presa americană vineri seară, potrivit EFE.

Alte 2,9 miliarde de dolari din acest pachet vor fi destinate asistenţei de securitate, ajutorului umanitar, măsurilor de stabilizare economică şi sprijinului pentru ţările vecine Ucrainei, bani care vor fi distribuiţi prin intermediul Departamentului de Stat şi al Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la Uniunea Europeană, SUA și NATO să trimită ajutor militar în contextul în care armata rusă înaintează în Ucraina și au loc lupte grele în marile orașe.

Capitala Kiev a fost supusă unui atac în forță vineri noaptea și s-au dat lupte de stradă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22