Evaluarea lui Toader: 16.000 de deținuți beneficiari ai reducerii pedepselor, nepăsare și indolență

Laurentiu Gheorghe | 01.05.2019

Federația Sindicatelor din Penitenciare îl acuză pe fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, că a dat dovadă de incompetență și nepăsare, blocând investițiile și „ a vasalizat conducerea sistemului”.

Pe aceeași temă

,,După Tudorel Toader, la penitenciare, potopul. Moştenirea Toader: Lucrări de investiţii blocate, deficit sever de personal, subfinanţarea sistemului penitenciar, lipsă de transparenţă şi proteste ale angajaţilor din penitenciare”, arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

Sindicaliștii mai spun că demiterea lui Toader trebuia să survină mult mai devreme, iar motivele pentru care s-a luat această decizie sunt greșite, deoarece în timpul mandatului său a dat dovadă de incompetență și indolență. În schimb, înlocuirea lui a survenit din interese politice meschine izvorâte din dorința unora de a-și rezolva anumite probleme penale.

Legea recursului compensatoriu, inițiată în 2016, a fost modificată de parlamentari PSD în beneficiul deținuților și prevede că cei încarcerați în condiții inadecvate beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate. Ea a intrat în vigoare în octombrie 2017 și prevede eliberarea cu șase zile mai devreme pentru fiecare 30 de zile de detenție executate în condiții improprii.

,,Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investiţiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate şi deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanţarea sistemului penitenciar şi ignorarea deficitului sever de personal si a nevoii de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfăşoare în bune condiţii. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar partial”, se mai arată în document.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a penitenciarelor reclamă deopotrivă abuzuri şi incompetenţă în gestionarea sistemului penitenciar.

,,În pofida declaraţiilor publice şi a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiţie, volumul investiţiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situaţie criticată de altfel deschis de către reprezentanţi ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiţiei Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât şi modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declaraţii, după ce planurile de investiţii au fost ţinute la sertar cu lunile”, completează reprezentanţii Federaţiei.

De asemenea, aceştia îi reproşează lui Tudorel că a blocat orice concurs pentru funcţii de director, deşi s-a arătat critic împuternicirile la alte instituţii ale sistemului penitenciar şi că şi-a vasalizat aceste funcţii prin împuterniciri repetate şi deseori ilegale, depăşind termenul de un an. Deşi au fost anunţate concursuri şi au fost derulate probe, acestea n-au fost finalizate, unele timp de doi ani.

,,Fără a intra în detalii, reamintim că pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat să răspundă în faţa instanţelor civile şi penale. Instanţele civile deja s-au pronunţat anulând ordine şi decizii care împiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori împiedicau exercitarea atribuţiilor organizaţiilor sindicale. Mai rămâne ca şi instanţele penale să demonstreze că şi miniştrii justiţiei trebuie să respecte legea”, mai spune acelaşi document.

Reprezentanţii Sindicatului mai arată că în mandatul Tudorel Toader la Justiţie au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor şi că datorită legii recursului compensatoriu, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, subliind că infractorii au fost trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracţiuni. De asemenea, aceştia întăresc faptul că totodată şi personalul din penitenciare a avut de suferit, din cauza deficitului sever de resurse umane, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiţiei. Numărul de angajaţi fiind cu aproape 8.000 mai mic faţă de necesar, situaţie care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Peste un milion de ore suplimentare au rămas neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acţiunilor sindicale.

,,La acest moment, după ce Ministerul Justiţiei a anunţat suspendarea plăţii unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaţilor din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situaţie ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”, conchid reprezentanţii Federaţiei Sindicatului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22