Evaluarea Națională 2021. Diferențe mari între note după contestație

Redactia | 06.07.2021

Modul în care au fost corectate lucrările copiilor la Evaluarea Națională 2021 este criticat de părinți, care sunt revoltați de diferențele mari între notele afișate inițial și cele după contestații.

Pe aceeași temă

Peste 12.500 de absolvenți de clasa a VIII-a au primit note majorate în urma celor mai mult de 20.000 de contestații depuse, transmite Digi 24.

Unele lucrări au obținut la recorectare chiar și 3 puncte în plus. Numărul elevilor care au promovat examenele a crescut cu 103, iar încă 12 elevi au obținut media generală 10.

Fiica Lilianei a avut curaj să ceară o recorectare a lucrării ei la Matematică și a primit mai bine de un punct în plus.

„Vă dați seama că emoțiile au fost imense, dar copilul știa foarte bine ce a făcut. A spus că nu este nota ei, că notă ei la Matematică trebuie să fie cel puțin 9,50 și luase 8,40. S-a dus singură la școală, m-a chemat de urgență că trebuia să semnez cererea de contestație. (...) Probabil a uitat să îi pună un punct din oficiu. Vorbim de matematică, unde nu poți să invoci subiectivitate”, spune Liliana Georgescu.

Un elev a cărui lucrare a fost notată inițial cu 3 a primit după contestații 8.

Luminița Dumitrache este îndrumător de teme pentru elevii de gimnaziu și a depistat și alte diferențe mari.

„Una dintre diferențele majore pe care am văzut-o a fost la un liceu din București, unde nota inițială a fost 5,40. După contestații s-a ajuns la 9,05. Am depistat și alte diferențe majore, între 1 punct 50, 1 punct 70, chiar și 1 punct 80. Este greu să îmi explic unde apar aceste diferențe. Nu pot să spun nici că, poate, au fost bătute greșit notele pe (...) fișe, poate că profesorii (...) au corectat în dorul lelii. Trebuie găsită o soluție ca astfel de diferențe să nu mai apară, pentru binele copiilor”, spune Luminița Dumitrache.

Formatul testelor de la Evaluarea Națională a fost schimbat în acest an.

Pentru prima dată, probele au fost formulate după modelul testelor PISA.

„Este adevărat că sunt câteva exerciții de literatură, de interpretare a textului (...). Există 3,8 puncte din cele 10 la examen care pot fi notate diferit, ceea ce aduce o mare doză de subiectivitate acestui examen. Profesorii nu au fost pregătiți pentru a corecta aceste subiecte, este prima dată când le avem, iar copiii au fost pregățiți foarte târziu pentru aceste subiecte. Ele au apărut în noiembrie anul trecut, abia în a doua jumătate a anului școlar ei s-au putut pregăti pentru ele”, arată Cristina Tunegaru, profesor de limba și literatura română.

Peste 20.000 de contestații depuse

Peste 20 de mii de contestatii au fost depuse anul acesta la Evaluarea Națională, un număr în creștere față de 2020, când au fost peste 15.000 de contestații. Pentru 12.500 de elevi, notele au crescut după recorectare, iar pentru aproape 6.000, notele au fost micșorate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că se așteaptă ca diferențe mari să apară și la notele de la Bacalaureat după contestații.

„Mă aștept mai mult decât la Evaluarea Națională, pentru că spre deosebire de Evaluare, modul de organizare a Bacalaureatului s-a schimbat prea puțin, adică la Bacalaureat nu am avut un sistem prin care să eliminăm subiectivismul evaluărilor. Toți cei care se consideră îndreptățiți să conteste o pot face, e dreptul fiecăruia”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației are în faza de proiect un sistem digital de verificare a examenelor, prin care să se elimine subiectivitatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22