Examenul de rezidențiat poate fi organizat după ce a fost adoptat proiectul de lege din Parlament

Laurentiu Gheorghe | 29.10.2019

Examenul de rezidențiat s-ar putea susține pe 8 decembrie după ce deputații au decis ca numărul de locuri de rezidențiat să fie egal cu numărul absolvenților cu licență de Medicină și Farmacie.

Pe aceeași temă

Prin adoptarea proiectului, organizarea examenului de rezidentiat este posibila pe 8 decembrie, dacă se va implica si guvernul care trebuie să emita hotararile necesare, scrie Ziare.com

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, in unanimitate, cu 225 de voturi „pentru”, proiectul prevede ca cifra de scolarizare pentru rezidentiat pentru anul 2019 se aproba prin hotarare a Guvernului si trebuie sa fie cel putin egala cu numarul de absolventi ai facultatilor de Medicina si Farmacie.

In cazul in care numarul celor care pomoveaza examenul de rezidentiat este mai mare decat cifra de scolarizare anuntata initial, numarul de locuri de rezidentiat se suplimenteaza.

In textul depus initial la Senat, reiesea ca orice medic specialist care efectua un stagiu de practica de 6 luni in cabinetele de medicina de familie, puteau deveni specialist fară sa sustină examenul de rezidentiat. Specializarea medicina de familie se obtine dupa efectuarea a patru ani de practica, dintre care cel putin doi in cabinetul medicului de familie.

In legea in vigoare, cifra de scolarizare a rezidentilor se aproba anual prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei, cercetarii si inovarii.

Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede ca "Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si posturi, prin concurs national, in a treia duminica a lunii noiembrie, iar admiterea in rezidentiatul in medicina de familie, prin test de selectie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale. Pentru anul 2019, concursul national pentru admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi se organizeaza in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sanatatii"

Astfel, potrivit amendamentului comisiei, Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi, prin concurs national, cu tematica si blibliografie unice, in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii.

Proiectul de lege permite astfel organizarea examenului de rezidentiat pe data de 8 decembrie.

Printr-un amendament asumat de toata comisia, se ofera o facilitate medicilor care au dat examenul de rezidentiat si care nu si-au luat examenul de specializare, din diferite motive obietive. Acestia se pot angaja in unitatile sanitare cu deficit de personal.

"Medicii rezidenti care au finalizat pregatirea in rezidentiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi angajati cu contract individual in unitatile sanitare publice, pe o perioada determinata de un an si cu posibilitatea de prelungire anuala pana la trei ani. Incadrarea se va face pe functia de medic, cu salarizarea corespunzatoare de medic rezident in ultimul an, in functie de specialitate", se mai arata in proiectul de lege.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului apartine mai multor senatori si deputati, PSD, PNL, PMP, si UDMR si a fost adoptata in unanimitate.

In mod normal, examenul de rezidentiat trebuia sa se desfasoare mai devreme, insa ordinul comun al ministrului Educatiei si al ministrului Sanatatii nu a putut fi semnat, din cauza faptului ca nu exista un ministru la Educatie.

Proiectul urmeaza sa fie trimis presedintelui Romaniei spre promulgare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22