EXCLUSIV 22 DNA îi răspunde lui Tăriceanu privind scurgerea de informații din dosar

Tudor Despina | 15.04.2016

Joi, Călin Popescu Tăriceanu spunea că DNA a scurs în presă informații despre audierea sa într-un dosar. Direcția Anticorupție a venit cu explicații.

Pe aceeași temă

 

Vineri, Direcția Anticorupție a venit cu explicații la afirmațiile făcute de președintele Senatului. DNA spune că legea permite difuzarea informațiilor din timpul unei anchete, atât timp cât divulgarea lor nu afectează mersul anchetei sau dreptul la imagine, potrivit unui răspuns transmis redacției 22.

 

 

Răspunsul integral al DNA:

 

În conformitate cu art. 25 alineatul 6 din Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass media, aprobat prin Hotărârea nr 573 din 6 mai 2014, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, “informaţiile privind actele procedurale efectuate în timpul anchetei penale, cum ar fi  audierea persoanelor – indiferent de calitatea acestora (…) pot fi comunicate după realizarea acestor activităţi şi dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetei penale sau dreptul la imagine ca parte a dreptului la viaţă privată al persoanelor implicate”.

 

Având în vedere dispoziţiile sus menţionate, vă comunicăm faptul că astăzi, 15 aprilie 2016, persoana menţionată de dvs. în solicitare (Tăriceanu – n.r.) a fost audiată în calitate de martor într-un dosar penat aflat în instrumentare la Serviciul teritorial Braşov.

 

În ceea ce priveşte presupunerea că D.N.A. ar fi scurs în presă informaţii privitoare la citarea sa ca martor la D.N.A. Braşov, facem precizarea că nici instituția, nici Biroul de informare și Relații Publice nu sunt în măsură să gestioneze exhaustiv acele situații în care informații referitoare la audierea unor persoane, indiferent de calitatea acestora, apar în spaţiul public. Aceasta, în condiţiile în care, în cursul urmăririi penale, în conf. cu art. 92 şi 93 Cod procedură penală, şi alte persoane în afara celor audiate, respectiv avocaţii părţilor cât şi ai subiecţilor procesuali (suspect, inculpat, parte civilă, parte responsabilă civilmente, parte vătămată) au dreptul de a asista şi de a fi încunoştiiţate cu privire la efectuarea oricărui act de urmărire penală (inclusiv audieri de martori), au dreptul de a consulta dosarul, de a depune cereri şi memorii.

 

Totodată, precizăm că orice persoană, inclusiv martorul, care are nemulţumiri referitoare la modul în care se desfăşoară o procedură judiciară, are posibilitatea de a sesiza Inspecţia Judiciară”, transmite DNA.

 

Tăriceanu a anunțat joi că vineri va merge la sediul din Brașov al Direcției Anticorupție. Potrivit unui comunicat, Tăriceanu a spus că a fost invitat telefonic la audieri, ca martor. “La invitația DNA Brașov, mâine, 15 aprilie, în conformitate cu procedura legală, mă voi prezenta la sediul instituției în calitate de martor, în dosarul 259/p/2015. Doresc să aduc la cunoștința presei că, din respect pentru reglementările legale privind confidențialitatea anchetei, nu voi face declarații nici la sosirea și nici la plecarea din sediul DNA”, spunea joi președintele Senatului.

 

Liderul ALDE continua ieri: “Totodată, doresc să fac cunoscut faptul că informaţia legată de prezenţa mea la DNA Braşov era cunoscută doar de subsemnatul şi de lucrătorul DNA care m-a invitat telefonic". Tăriceanu mai spunea că obișnuiește să informeze prompt presa cu privire la activitățile sale de interes public.

 

Dar "de această dată, în mod premeditat, am ţinut strict secretă această informaţie pentru a verifica dacă lucrătorii DNA scurg informaţii confidenţiale către presă. Cu puţină vreme în urmă, am fost contactat din lumea presei cu întrebarea: ”Este adevărat că aţi fost invitat la DNA Braşov ?”. Q.E.D., aşa că am hotărât să dau publicităţii acest comunicat"a mai precizat al doilea om în stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22