Exercitiile militare la nivel aliat pe teritoriul Romaniei s-au dublat in 2014, sustine ministrul Apararii

T.d. | 25.05.2015

Pe aceeași temă

Anul 2014 a marcat o crestere semnificativa a exercitiilor militare pe teritoriul Romaniei. Potrivit ministrului Apararii, Mircea Dusa, fata de 2013, in anul 2014 numarul exercitiilor si activitatilor militare executate la nivel aliat s-a dublat (o crestere cu 133%).

Prezent luni la reuniunea anuala a atasatilor Apararii acreditati la Bucuresti, Dusa a aratat ca, la nivel national, numarul exercitiilor si activitatilor de instruire a crescut cu un sfert in 2014, fata de anul precedent, potrivit Agerpres.

Ministrul Apararii a subliniat ca, in 2015, activitatile in comun vor fi mai numeroase.
 

Dusa: 2014, cel mai bun an bugetar pentru Armata in ultimii sapte ani

De altfel, MApN transmite intr-un comunicat ca Dusa a exprimat ca prioritate a Ministerului Apararii restabilirea capacitatii operationale a Armatei Romane, in 2015, in paralel cu indeplinirea angajamentelor care decurg din calitatea de stat membru al Aliantei Nord Atlantice, UE, ONU si OSCE.

CITESTE SI: Reprezentantul Moscovei la NATO: Extinderea Aliantei Nord Atlantice spre Rusia echivaleaza cu destabilizarea situatiei si cu o cursa a inarmarii

Conditia de baza pentru asigurarea sustenabilitatii acestor demersuri”, a spus Mircea Dusa, “a fost cresterea alocatiilor bugetare pentru aparare. Obiectivele asumate au fost realizate datorita unei sustineri financiare consistente din partea Guvernului, anul 2014 fiind cel mai bun an bugetar pentru armata din 2008 si pana in prezent”.

Ministrul Apararii a exprimat si preocuparea pe care Bucurestiul o are in a raspunde intr-un mod adecvat noilor provocari de securitate din flanctul estic al NATO. El a mentionat, in acest sens, punerea la dispozitia Aliantei a unui comandament multinational, alaturi de gazduirea unei unitati multinationale de integrare a fortelor NATO.
 

Iohannis cere aprobarea pentru unitatile NATO in Romania

Acum o saptamana, presedintele tarii a cerut Legislativului roman aprobarea privind cele doua unitati NATO.

Intr-o scrisoare adresata Parlamentului, Klaus Iohannis solicita aprobarea pentru infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie.

CITESTE SI: Noi tensiuni ruso-occidentale dupa ce NATO ar fi expulzat presupusi spioni rusi de la cartierul general din Bruxelles

Conducerea Camerei Deputatilor a transmis in 18 mai catre Birourile reunite scrisoarea in care se arata: “Va adresez rugamintea ca, in temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT si a Comandamentului multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti”.

CITESTE: Amiralul NATO Mark Ferguson: Sustinem Romania in fata amenintarilor rusesti

Comandamentul multinational de Divizie Sud Est”, mai explica presedintele Iohannis, “va prelua coordonarea entitatilor Unitatii de integrare a Fortelor NATO dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigure comanda si controlul intr-o operatiune de tip art. 5 in flancul de sud est al zonei de responsabilitate NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016- capacitatea operationala initiala si in 2018 – capacitatea operationala finala”.
 

NATO pregateste plasarea de armament greu pe teritoriul romanesc

La finalul lui martie, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa, gen. Philip. Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa armament greu pe teritoriul Romaniei.

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove.

CITESTE SI: Comandantul fortelor NATO in Europa: Moscova contesta ostentativ securitatea Europei. Intentiile Kremlinului nu sunt clare

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Apararii Mircea Dusa anunta ca cele doua comandamente ale Aliantei Nord Atlantice ce urmeaza a fi instalate in Romania vor functiona in interiorul unor comandamente ale Armatei Romane.

 “Am creat cadrul juridic necesar constituirii unitatii de integrare a fortelor Aliantei (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-est (MND-SE) in Bucuresti, in spatiile unor comandamente existente, care asigura conditiile impuse de NATO”, a spus ministrul roman al Apararii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22