Expert Forum: Guvernul a mărit subvențiile partidelor politice, pe ascuns

Laurentiu Gheorghe | 08.09.2021

Premierul Cîțu a aprobat la rectificarea bugetară, o suplimentare a subvenției pentru partide de 90 de milioane de lei, deși anul trecut promitea reducerea drastică a acestor fonduri.

Pe aceeași temă

„A fost o solicitare de la AEP pentru a avea aceeași sumă ca anul trecut la subvenția partidelor, nu mai mare, nu mai mică, suma a fost aprobată", a spus Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de marți, în care a fost aprobată rectificarea bugetară.

Iar asta înseamnă 90 de milioane de lei în plus. Și ținând cont că prin bugetul din 2021 se alocaseră deja 162 de milioane de lei, se ajunge la 252 de milioane de lei. Este cea mai mare subvenție încasată de la bugetul de stat de partidele politice.

Astfel, mai multe organizații protestează față de ”creșterea nejustificată a sumelor alocate pentru subvențiile partidelor politice” și cer revocarea acestei suplimentări, precizează Expert Forum într-un comunicat de presă.

Totodată, ONG-urile fac apel la partidele politice să fie responsabile, transparente și să nu folosească subvențiile ca instrument de cumpărare a influenței politice.

Expert Forum subliniază că această suplimentare de fonduri nu figura în proiectul de ordonanță de urgență disponibil public.

”Premierul Florin Cîțu declara în 2020 că va tăia subvenția pentru a face economii substanțiale la bugetul pentru anul următor. Cu toate acestea, în luna august a fost înaintată o propunere de majorare cu aproape 100 de milioane de lei.

Deși Guvernul a renunțat la mărirea subvențiilor, după o solicitare înaintată de EFOR, și în urma presiunilor publice, am aflat ieri că va exista această suplimentare, mai ales în condițiile în care nici nu figura în proiectul de OUG disponibil public”, se arată în comunicat.

De menționat este că proiectul de OUG privind rectificarea bugetară adoptat ieri de Guvern nu a fost făcut încă public.

Expert Forum precizează că partidele politice au cheltuit în primele șase luni doar jumătate din banii primiți.

”Astfel, este greu de înțeles la ce vor servi încă aproape 90 de milioane în plus, în condițiile în care nici banii alocați deja nu sunt cheltuiți. De asemenea, am mai arătat că o mare parte din acești bani au mers către presă, pentru reclamă, îndepărtându-se de la scopul alocării subvențiilor, care ar trebui să fie dezvoltarea capacității partidelor politice”, subliniază Expert Forum.

Organizația mai spune că ”principalele partide care primesc bani, PSD și PNL, nu au răspuns cererilor formulate conform legii accesului la informațiile de interes public, prin care am solicitat contractele din subvenții”.

”Acumularea de sume semnificative de către partidele politice până în 2024, la următoarele alegeri, reprezintă un pericol la adresa echilibrului în campaniile electorale, cu impact asupra competiției democratice”, avertizează Expert Forum.

Anul trecut în noiembrie, premierul Florin Cîțu spunea că în 2021 va tăia cu un procent semnificativ subvenția pentru partidele politice.

Mai mult, el îi transmitea liderului PSD, Marcel Ciolacu, că ”așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor”.

”Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin:

tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%.

Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României.

Va urma…”, scria la finalul lunii noiembrie Florin Cîțu pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22