Expert în sănătate: Măsurile anunțate ar fi trebuit luate mai demult

Redactia | 21.10.2021

Măsurile anunțate de Klaus Iohannis în criza Covid ar fi trebuit luate din septembrie și așa nu s-ar mai fi ajuns la această situație, spun specialiștii.

Pe aceeași temă

În acest fel nu s-ar mai fi ajuns la această situație explozivă a cazurilor de infectare, a declarat la Digi24 expertul în politici de sănătate publică Ioana Stăncel. Ea a subliniat că deși sunt urgente, ele se aplică cu întârziere. Stăncel a remarcat că, în condițiile în care măsurile sunt anunțate a se aplica de luni, următorul weekend va fi fără restricții. Să nu facem un festival al ultimului weekend liber, a făcut ea apel.

La peste 17.000 de cazuri noi COVID zilnic și cu sute de morți din cauza infectărilor cu noul coronavirus, autoritățile impun noi restricții pentru limitarea răspândirii virusului. Școlile vor intra de luni în vacanță forțată pentru două săptămâni, tot ce atunci masca va fi obligatorie, iar carantina de noapte pentru nevaccinați se generalizează.

Măsurile au fost anunțate ieri de președintele Klaus Iohannis în urma discuțiilor cu premierul interimar, miniștrii interimari ai Internelor, Sănătății și Educației, șeful DSU și coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Sunt măsuri care ar fi trebuit să fie luate mai demult, puteau intră în vigoare din septembrie. Sunt urgente, dar văd că se aplică cu întârziere.

Ca și conținut, nu cred că sunt suficient de bine definite, nu indică sancțiuni clare dacă aceste măsuri nu sunt respectate de toată lumea. Situația de acum e consecința măsurilor care au fost și anterior și au fost ridicate prea devreme, precum și a neîncrederii în autorități, neîncrederea în vaccinare și prezentarea prea târziu la medic", a spus expertul.

Închiderea școlilor e o variantă care să încetinească răspândirea virusului prin copii, ca vector, a spus Ioana Stăncel. "Ar fi fost considerată utilă de la începutul anului școlar, dar din motive politice nu a fost implementată. Nu am fi avut acest număr de cazuri de copii în spital dacă se lua atunci. Plus că, prin formele ușoare ale bolii pe care le fac, copiii au fost vectori de transmitere", a afirmat ea.

Potrivit Ioanei Stăncel, carantina de noapte e mai puțin eficientă, pentru că nu sunt foarte multe activități seara și pe timpul nopții. Este eficientă pentru persoanele care merg la petreceri, a precizat ea.

"Este o mică componentă a măsurilor care pot reduce transmiterea. M-aș aștepta la măsuri mai ferme pe timpul zilei și în weekend. Următorul weekend este fără restricții pune presiune pe spitale. Fac apel la populație, să nu facem un festival al ultimului weekend. Vor trece și aceste zile cu număr de cazuri foarte mare și vom încerca să revenim la noul normal, dar să fim cu toții responsabili.

Varianta unui lockdown ar fi și acum binevenită, să se limiteze ieșirile cel puțin 3 săptămâni. Asta ar încetini transmiterea, ar permite medicilor să se ocupe de pacienții pe care îi au acum. Dacă s-ar introduce aceste măsuri pentru 3 – 4 săptămâni ar salva perioada de la sfârșitul lunii noiembrie și toată luna decembrie de la măsuri mult mai restrictive", a declarat Ioana Stăncel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22