Facebook a închis 1.800 de conturi false din Thailanda, Rusia, Ucraina şi Honduras

Dora Vulcan | 26.07.2019

Facebook a închis peste 1.800 de conturi şi pagini din Thailanda, Rusia, Ucraina şi Honduras, pentru a combate propaganda politică înşelătoare şi utilizarea abuzivă a serviciului de socializare.

Pe aceeași temă

La nivelul celor patru ţări, un total de 294 de conturi, 1.509 pagini şi 32 de grupuri au fost închise pentru ceea ce compania numeşte ”un comportament neautentic coordonat”. Aceste pagini şi conturi aveau cumulat peste 274.000 de urmăritori, scrie Reuters preluat de Adevărul.

Compania a început să închidă astfel de conturi în urma criticilor venite din partea guvernelor şi a grupurilor de protejare a drepturilor, la nivel mondial, pentru că nu a creat suficient de rapid instrumentele necesare pentru a combate conţinutul extremist şi propaganda.

”Nu vedem o legătură între ei, dar cu toţii folosesc reţele de conturi false pentru a înşela oamenii despre cine sunt şi ce fac”, a declarat Nathaniel Gleicher, director pentru politică de securitate cibernetică. Facebook a luat măsurile pe baza comportamentului înşelător şi nu a naturii conţinutului postat, a explicat Gleicher. Conturile eliminate din Thailanda utilizau ”persoane fictive” pentru a promova informaţii despre politica thailandeză, relaţiile americano-chineze, protestele din Hong Kong şi critici la adresa activiştilor democraţi din Thailanda.

“Am putut să stabilim că unele activităţi ale acestei reţele au avut legătură cu o persoană din Thailanda asociată cu publicaţia New Eastern Outlook din Moscova, finanţată de guvernul rus”, a arătat Gleicher.

Conturile şi paginile din Rusia şi o regiune din Ucraina, care au discutat politica din Ucraina şi au criticat guvernul ucrainean, folosind conturi false în numele unor jurnalişti sau ofiţeri de armată, au fost închise înainte de alegerile care au avut loc săptămâna trecută în Ucraina.

În Honduras, Facebook a anunţat că a eliminat conturi şi pagini false care publicau conţinut pozitiv despre preşedintele ţării, iar unele activităţi aveau legătură cu persoane care se ocupă media socială pentru guvern. Facebook a anunţat că intensifică ritmul investigaţiilor pentru depistarea conturilor false şi a comportamentului neautentic.

Astfel, de la începutul acestui an compania a efectuat aproape trei duzini de campanii de închidere a unor conturi, la nivel global, cu mult peste cele aproximativ două duzini efectuate pe ansamblul anului 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22