Facebook a șters o rețea de 31 de pagini și conturi pe care se publicau știri false în favoarea PSD

Laurentiu Gheorghe | 08.03.2019

Facebook a eliminat 31 de pagini, grupuri și conturi individuale încadrate într-o rețea de conturi false dar și reale ce-și ascundeau identitatea, fabricate în laboratoarele PSD.

Pe aceeași temă

Aceste conturi și pagini aveau menirea de a manipula publicul și distribuiau știri false, locale și politice, în favoarea PSD, a dezvăluit reprezentantul rețelei sociale.

Compania a publicat o postare pe blogul mondial, cu câteva exemple de capturi de ecran cu așa-zise știri despre USR, Cioloș sau Kovesi.

”Am eliminat 30 de pagini grupuri și conturi din România, parte a unei rețele coordonate menite să inducă oamenii în eroare. Clonau pagini care imitau surse reale de știri, dar postau conținut partizan pro PSD”, a spus într-un interviu telefonic Nathaniel Gleicher, șeful pentru cyber-security al Facebook.

”Au făcut tot ce au putut pentru a-și ascunde identitatea, dar analizele noastre arată că o parte din activitate a fost legată de un om din partidul de la putere, PSD”, a mai spus oficialul companiei.

Este vorba despre patru pagini, 26 de conturi de Facebook şi un grup. În jur de 1.550 de persoane urmăreau una sau mai multe dintre aceste pagini.

Au fost cheltuiţi în jur de 650 de dolari pentru a fi promovate postările de pe aceste pagini, a anunţat Facebook. Prima reclamă a avut loc în decembrie 2013 iar cea mai recentă în februarie 2019.

Întrebat dacă alegerile prezidențiale din România, de la finalul anului, vor reprezenta o prioritate, oficialul Facebook a răspuns afirmativ, adăugând că vor fi adăugate noi unelte legate de publicitatea politică și de sursele acesteia.

Facebook, până la a decide ce elimină, face o investigație folosindu-se de sisteme automate ce detectează comportament dubios și apoi se ajută de parteneri din societatea civilă, diverse organizații și investigatori independenți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22