”Fără penali în funcții publice”, în revizuirea Constituției pentru referendum. Marți, la parlament

Dora Vulcan | 06.06.2019

Klaus Iohannis a fost de acord, la consultările avute miercuri la Cotroceni cu USR, ca actuala revizuire a Constituției, consacrată referendumului să cuprindă și inițiativa ”Fără penali în funcții publice”

Pe aceeași temă

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunțat după consultările de la Cotroceni că preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord ca iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să intre în revizuirea Constituţiei conscrată referendumului.

„Am avut o discuţie cu preşedintele Iohannis legată de modalităţile în care rezultatele referendumului de pe 26 mai pot deveni realitate pentru români. Am prezentat şi punctele de vedere al USR şi ale Alianţei USR PLUS. Noi considerăm că reforma constituţională, despre care am vorbit, ar trebui să fie, cumva, un pic mai largă. Dar oricum, ea va fi axată pe reducerea rolului ordonanţelor şi clarificarea termenului de urgenţă. În egală măsură am precizat foarte clar – şi preşedintele a fost de acord – că iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ va trebui să facă parte din această revizuire a Constituţiei, pentru că are în spate un milion de semnături, este în momentul de faţă în Parlament pentru vot, a trecut de Curtea Constituţională – deci este o iniţiativă legitimă şi legală. Şi morală, evident, pentru că de-acolo a pornit tot acest demers”, a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.

Deputatul Silviu Dehelean explică și care este procedura și anunță că marți va fi făcut primul pas în parlament, în comisia juridică.

”După solicitările pe care le-am făcut atât in Biroul permanent al Camerei Deputatilor cât și in Comisia juridică, după insistențele colegilor mei, parlamentari și membri USR, dar mai ales în urma votului vostru și a mobilizării senzaționale din 26 Mai, inițiativa cetățenească Fără penali in funcții publice iese de la sertar și intră în sfârșit în dezbatere parlamentară si a fost inclusă pe Ordinea de zi a Comisiei juridice de marți, 11 Iunie, de la ora 16.00. Ne îndreptăm așadar spre primul vot in parlament in legătură cu ideea pentru care peste 1.000.000 dintre voi ați semnat și care a jucat un rol foarte important in cele peste 2.000.000 de voturi pe care le-am obținut in alegerile europarlamentare.

Sperăm ca membrii Comisiei juridice să voteze un raport de adoptare, astfel încât să mai facem un pas spre modificarea Constituției în așa fel încât persoanele condamnate penal definitiv, la pedeapsa închisorii, pentru fapte săvârșite cu intenție, sa nu mai poată ocupa funcțiile de presedinte al României, de deputat sau senator și nici funcții in administrația publica locală, până la intervenirea unei situații care sa înlăture consecințele condamnării.

Nu în ultimul rând, haideți alături de noi. Împreună suntem mai puternici!”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Inițiativa de modificare a constituției ”Fără penali în funcții publice” prevede ca persoanele condamnate definitiv să nu mai poată ocupa funcțiile de președinte al României, nici pe cea de parlamentar sau în administrația publică locală până ce nu intervine o situație care să înlăture consecințele condamnării.

Astfel, articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, ar urma să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

În luna aprilie, inițiativa a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22