”Fără penali în funcții publice”, trimisă la CCR. Iordache, gata să facă plângere penală

Redactia | 06.02.2019

Camera Deputaților a decis să trimită iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” la CCR pentru a urma procedura legală dar va sesiza și parchetul pentru falsificarea a 1 milion de semnături.

Pe aceeași temă

Chestorul Camerei Cătălin Rădulescu (PSD) a arătat că va fi sesizat Parchetul General în legătură cu semnăturile strânse în cazul iniţiativei ''Fără penali'', existând ''aspecte de natură penală''.

''În urma probelor evidente şi în urma verificărilor făcute de Secretariatul General al Parlamentului timp de trei-patru luni, deci o muncă efectivă, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a fost sesizat vizavi de aceste aspecte care au natură penală. Ceea ce am făcut noi în Biroul permanent a fost ca să cerem reprezentantului USR din Biroul permanent să facă ceea ce cer ei de vreo doi ani de zile, şi anume să accepte ca aceste liste să fie verificate de Parchetul General în urma unei plângeri penale şi dacă Parchetul General şi procurorii vor decide că nu sunt probe care să ateste că au fost falsificate semnăturile atunci este foarte bine, dar dacă procurorii vor constata acest lucru va fi foarte grav. Reprezentantul USR nu a mai fost de acord şi a cerut numai către CCR să fie trimise aceste liste. Prin vot s-a decis că va pleca instant atât către CCR, dar şi către Parchetul General, în urma plângerii penale pe care probabil o va semna domnul vicepreşedinte Iordache în numele Biroului permanent, urmând ca procurorii să decidă'', a explicat Cătălin Rădulescu, chestor al Camerei Deputaților, citat de Agerpres.

Secretarul Camerei Silviu Dehelean (USR) a criticat decizia de sesizare a Parchetului.

Potrivit unui memorandum intern al secretarului general al Camerei Deputaţilor, propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, iniţiată de cetăţeni, a fost înregistrată la Cameră la data de 21 septembrie 2018, iar în 26 septembrie 2018 şi 26 octombrie 2018 au fost depuse 170 de dosare cu liste de susţinători.

În data de 8 octombrie 2018, preşedintele Camerei Deputaţilor a transmis Guvernului solicitarea de urgentare a atestării de către primari a listelor depuse, precizează documentul citat.

"Având în vedere dispoziţiile art. 6 alin. 5 din Legea 189/1999, Camera Parlamentului la care a fost înregistrată iniţiativa legislativă a cetăţenilor va trimite Curţii Constituţionale numai listele de susţinători atestate pentru verificare de către Curte a condiţiilor de exercitare a iniţiativei", se mai arată în document.

USR: Penalii PSD vor să blocheze iniţiativa Fără Penali în funcţii publice

Uniune Salvaţi România condamnă vehement noua încercare PSD de blocare a iniţiativei Fără Penali prin sesizarea Parchetului General pentru a evalua autenticitatea celor un milion de semnături de susţinere, transmite Uniunea într-un comunicate remis presei miercuri.

”Condamnatul penal Cătălin Rădulescu, noul chestor al PSD din Camera Deputaţilor, şi autorul OUG 13 Florin Iordache au încercat în Biroul Permanent să blocheze trimiterea iniţiativei Fără Penali la CCR. Cei doi au invocat în BP că Secretariatul general a sesizat neconcordanţe în liste, deşi nu intră în atribuţiile SG-ului Camerei Deputaţilor să verifice autenticitatea semnăturilor. Acesta este treaba primarilor, care deja au atestat dosarele”, se mai spune în comunicat.

USR reclamă că este o încercare de decredibilizare a iniţiativei Fără Penali în Funcţii Publice care a strâns peste 1.000.000 de semnături. ”Voluntarii au muncit mult pentru a verifica toate listele înainte de întocmirea dosarelor şi o parte dintre semnături au fost eliminate. Toate semnăturile care se află acum în Parlament sunt verificate şi valide. Mulţi primari PSD au refuzat să le autentifice din motive stupide precum lipsa celui de-al doilea prenume sau lipsa etajului din adresă. Anularea unor semnături perfect valide pentru că din adresă lipsea etajul sau semnatarul a omis să-şi scrie al doilea prenume - cele mai frecvente motive invocate -, este deopotrivă imorală şi abuzivă. Mai grav, unii primari au încercat să intimideze oamenii să îşi retragă semnături şi le-am făcut plângeri”; mai transmite formațiunea condusă de Dan Barna.

"Este revoltător că această iniţiativă semnată de peste 1 milion de români a fost deja blocată de peste 100 de zile de Liviu Dragnea în Camera Deputaţilor sub pretextul fotocopierii dosarelor cu semnături, iar PSD refuză în continuare să ia în considerare cele un milion de semnături ale românilor care nu mai vor penali la conducerea ţării", a transmis preşedintele USR Dan Barna.

”În pofida noii încercări a PSD de blocare a iniţiativei cetăţeneşti, Fără Penali va ajunge la Curtea Constituţională, care are la dispoziţie 60 de zile calendaristice să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea articolului pe care USR vrea să îl introducă în Constituţie. Judecătorii CCR nu au motive de respingere a articolului, dar ştim cu toţii că este un articol cu o încărcătură politică mare, iar CCR a avut multe decizii controversate de când este condusă de un fost parlamentar PSD - Valer Dorneanu. Acesta este unul din motivele pentru care USR va iniţia o reformă a Curţii Constituţionale, pentru depolitizarea unei instituţii de bază a democraţiei, care din păcate şi-a abandonat misiunea pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de închisoare", a subliniat preşedintele USR Dan Barna.

Fără Penali este prioritatea zero pentru USR în această sesiune. Vom duce lupta până la capăt şi o vom câştiga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22