Fenomenul jihadist determina Statele Unite sa inaspreasca programul Visa Waiver

T.d. | 07.08.2015

Pe aceeași temă

Fenomenul militant jihadist determina Statele Unite sa anunte masuri de securitate mai severe in cadrul programului Visa Waiver. E vorba despre cetateni din 38 de state, inclusiv din Europa, de unde au plecat sa lupte alaturi de militantii jihadisti din Siria si Irak.

Potrivit Reuters, citata de Agerpres, modificarile avute in vedere implica utilizarea unor e-pasapoarte (acte de hartie cu cipuri avand informatii biometrice) si extinderea politiei aeriene la bordul zborurilor internationale.

In februarie, sistemul american de informatii a evaluat la peste 20.000 numarul celor care au mers in Siria si Irak, incepand din 2011, pentru a lupta alaturi de jihadisti. Printre acestia se numara si cel putin 3.400 de cetateni occidentali.

De altfel, un numar de congresmeni americani a cerut inasprirea restrictiilor in programul Visa Waiver, prin care cetatenii tarilor participante pot intra pe teritoriul american fara viza pentru sejururi de cel mult 90 de zile.

“Calcaiul lui Ahile”, asa a descris programul senatoarea democrata Dianne Feinstein, membra in Comisia de Informatii a Senatului, subliniind vulnerabilitatile in cauza.

Potrivit Centrului International pentru Studiul Radicalizarii, Franta, Marea Britanie si Belgia au fost tarile de unde au plecat cei mai multi occidentali pentru a se alatura jihadistilor din Siria si Irak.

Cele trei state mentionate participa, de altfel, la programul Visa Waiver.

Situatia ii determina pe americani sa ceara mai multe informatii despre cei care intra pe teritoriul tarii lor, arata secretarul pentru securitate interna Jeh Johnson.

Amenintarile actuale globale impun sa stim mai multe despre cei care calatoresc in Statele Unite. Aceasta ii include pe cei din tarile pentru care noi nu cerem viza”, a punctat Jeh Johnson.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22