Fidesz pierde majoritatea de doua treimi in Parlamentul Ungariei

P.c. | 23.02.2015

Pe aceeași temă

Fidesz, partidul premierul conservator ungar, Viktor Orban, a pierdut, in urma unor alegeri partiale, majoritatea de doua treimi pe care o avea in Parlamentul de la Budapesta. Fidesz s-a bazat pe aceasta majoritate din anul 2010 si, chiar daca ea depindea de un singur parlamentar, a permis partidului sa aduca modificari importante Constitutiei ungare, relateaza ziare.com


Candidatul din circumscriptia Veszprem (vest) sprijinit de opozitia de stanga a fost ales cu 43% din voturi, contra 34% pentru cel al partidului aflat la putere, Fidesz. Noul deputat Zoltan Kesz considera ca infrangerea candidatului Fidesz la Veszprem, ar fi un "un cartonas galben aratat guvernului".


Fosta majoritate de doua treimi a permis Fidesz sa adopte reforme profunde in justitie, media si economie care au fost criticate atat considerate liberticide de opozitie si aspru criticate in strainatate.
 

Viktor Orban si partidul sau Fidesz au fost contestati tot mai mult, din cauza bunelor relatii cu Vladimir Putin si cu Rusia, in ciuda sactiunilor impuse de UE si SUA. In plus, proiectul taxei pe traficul de internet a dat nastere mai multor manifestatii de strada care au contribuit la scaderea popularitatii lui Orban.

 

CITITI SI: Vladimir PUTIN, primire calduroasa la BUDAPESTA. Viktor ORBAN: Europa nu poate fi competitiva FARA RUSIA

 

Viktor Orban a cautat dinainte sa limiteze miza alegerilor partiale, afirmand ca nu are in vedere niciun proiect legislativ care sa impuna o "super-majoritate".
 

Pentru analistul Csaba Toth insa, chestionat sambata de AFP, o infrangere a Fidesz in partialele de la Veszprem ar putea avea ca efect "sa sublinieze recenta scadere a partidului in sondaje" si ar fi, prin urmare, "importanta pe plan simbolic". Rezultatul de la Veszprem este "infrangerea Fidesz", a considerat, de asemenea, Gabor Torok, un analist care a reactionat la cald la postul de televiziune ATV. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22