Fifor promite reformarea sistemului până la atitudinea ultimului polițist și posibila remilitarizare

Dora Vulcan | 09.08.2019

La două săptămâni de la izbucnirea cazului Caracal, ministrul de Interne Mihai Fifor dă asigurări că va reforma sistemul până la ultimul polițișt și nu respinge posibilitatea remilitarizării sale.

Pe aceeași temă

UPDATE - Mihai Fifor a spus joi seară, la Antena 3, că a discutat cu premierul Dăncilă despre posibila remilitarizare a Ministerului de Interne, dar că o soluție în acest sens va fi găsită doar după discuții cu sindicatele polițiștilor.

"E un subiect pe care l-am abordat cu doamna prim-ministru, vă mărturisesc, în ultimele zile. Nu vreau să dau un semnal în sistem, la momentul acesta, nu vreau să fie creată niciun fel de presiune în MAI sau să creadă lumea că, de mâine, ne apucăm de așa ceva. Tot astăzi m-am întâlnit cu Dumitru Coarnă, liderul unuia dintre sindicatele din ministerul nostru. Dacă vom face așa ceva vreodată, dacă o vom face, o vom face printr-o consultare foarte transparentă cu sindicatele, în primul rând, printr-o consultare foarte transparentă cu lucrătorii din minister pentru că este o decizie grea. Înseamnă o schimbare totală de paradigmă", a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.


”Este o decizie grea”, a adăugat Fifor, care a amintit că, dintre statele UE, doar Ungaria și Estonia au poliție militarizată.

***

”Vin să punem punct (...). Vom face reformarea întregului aparat al Ministerului. Tragedia de la Caracal a scos la iveală ce trebuie corectat. Alexandra și-a pus încrederea noi, au fost greșeli de sus până jos, eroarea umană a fost sancționată de la primele ore și vrem să le împiedicăm să se mai repete”, a declarat Fifor, subliniind că ”cine a greșit va răspunde conform legii”, spune ministrul interimar de Interne Mihai Fifor la două săptămâni de la izbucnirea cazului Caracal.

El a promis o reformă drastică a sistemului până la atitudinea polițiștilor dar nu a spus și cum va produce această schimbare de atitudine.

Ministrul de Interne a mai spus că ”doar pedepsirea celor vinovați nu este de ajuns” și că este necesară o ”reformă drastică în sistem, în atitudinea polițiștilor, în modul în care interacționază cu cetățenii, debirocratizarea și reformarea legislației în domeniu”.


Potrivit acestuia, Ministerul va acorda o atenție sporită tinerilor și siguranței în școli.

Acesta a anunțat că au fost dispuse mai multe echipe mixte polițiști-jandarmi pe străzi și continuă la nivel național verificările privind șoferii care practică transport ilegal de persoane.

Fifor nu a spus ce măsuri va lua guvernul pentru a asigura transportul legal între localități.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22