Filmul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat Bucharest International Film Festival 2022

Redactia | 14.09.2022

Secțiunea „Istorie și Cinema” are în acest an cap de afiș documentarul istoric ”Regele Mihai: drumul către casă”, în regia și scenariul lui Trevor Poots și producător executiv John Florescu.

Pe aceeași temă

„Bucharest International Film Festival” este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a  se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.

„Secțiunea „Istorie și Cinema” la BIFF este la a doua ediție în 2022 după succesul de anul trecut când am lansat-o pentru a celebra Centenarul Regelui Mihai 1921- 2021. Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul”, a declarat Dan Draghicescu.

Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” prezintă povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în al Doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Kremlin.

„Regele Mihai: Drumul către casă” preia povestea dramatică a exilului dupa anul 1948 a unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.

0

Filmat și produs în România, Marea Britanie și Elveția, documentarul este o continuare a mult apreciatei producții „Războiul regelui” (titlu internațional „Regele care l-a păcălit pe Hitler”).

Documentarul prezintă interviuri cu familia Regelui, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică.

Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familiei filmate chiar de Regele Mihai, documente desecretizate recent din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatările istoricilor occidentali și români, printre care profesorul Dennis Deletant, cel mai important autor și istoric occidental specializat în istoria României, profesor emerit al University College London, și Dr. Matei Cazacu, autor al mai multor cărți de istorie românească și istoric la Centre National de la Recherche Scientifique în Paris. Diana Mandache, în prezent cel mai prolific biograf al Familiei Regale a României, și-a adus contribuția din punct de vedere editorial și al cercetării. Filmul o include și pe jurnalista și autoarea britanică Tessa Dunlop.

Documentarul istoric „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din trilogia istoriei moderne a României produsă de Chainsaw Film Productions care participă la primul Turneu de Educație Istorică la nivel național cu suportul HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania si Nuclearelectrica.

Documentarul istoric ”Maria, inima României”, la BIFF 2022

Tot la secțiunea „Istorie și Cinema” în acest an avem inclus și documentarul istoric „Maria, inima României” pentru a onora Centenarul Încoronării Reginei Maria la Alba Iulia 1922-2022.

Filmele istorice sunt buni ambasadori culturali internaționali dar și la nivel național și trezesc un interes pentru tinerele generații prin proiecțiile din festivalele de film. BIFF este singurul festival de film internațional din București care se bucură de secțiunea de film istoric.

„Sunt bucuros să promovez pentru publicul din România filmele realizate cu echipa Chainsaw Film Productions „Maria, Inima României“ (2018) și „Regele Mihai: Drumul către casă“ (2021). Documentarele prezintă o parte importantă din istoria României, din 1860 până în prezent, și sper ca publicul român să afle mai multe despre eroii săi vizionându-le”, a declarat John Mr. Florescu, producātor executiv.

„Suntem încântați că documentarele „Maria, inima României” și „Regele Mihai: drumul către casă” vor face parte din selecția BIFF. Ambele filme au fost difuzate pe canalul HISTORY, aducându-ne o audiență bună și ne-a dovedit că românii iubesc istoria locală. De aceea, de-a lungul anilor, am încercat să aducem mai multe istorii extraordinare concentrate pe personaje și evenimente semnificative românești. Din acest an, suntem parteneri oficiali ai secțiunii „Istorie și cinema” a BIFF. Nu ne-am putut gândi la o potrivire mai bună decât Canalul HISTORY, unde încercăm în mod constant să arătăm bogăția istoriei și a efortului uman prin emisiuni extraordinare. Credem cu adevărat că istoria este vie”, a spus Izabella Wiley, SVP, Director General al A+E Networks CEE.

În acest an secțiunea „Istorie și Cinema” este susținută de clinicile Dr Leahu.

“De 12 ani suntem dedicați obiectivului de a oferi experiențe excepționale pacienților noștri, dar și tuturor celor cu care interacționăm. Prin urmare, ne interesează bunăstarea oamenilor, nu doar în ce privește sănătatea dentară, ci toate aspectele care îmbunătătesc calitatea vieții și de aceea alegem să susținem cele mai bune inițiative în acest sens. BIFF este, cu siguranță, o manifestare culturală care merită atenția și considerația noastră, în special prin secțiunea istorică, care evocă statornicia, ce se află și în centrul valorilor noastre. Simbolul nostru este frunza de stejar legată de această statornicie de care ai nevoie și în servicii stomatologice unde ești pacient de la primul dinte pentru întreaga viață” Dr. Ionuț Leahu, fondator și CEO Clinicile dentare Dr. Leahu.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.

Cinematografia italiană, în prim plan la cea de-a XVIII-a ediție BIFF

Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Prin secțiunea cinematografiei italiene aducem în acest an filmele premiate la competiții internaționale și super-producții de renume mondial.

”The King of Laughter” este ecranizarea biografiei legendei de teatru comic, Eduardo Scarpetta. Filmul în regia lui Mario Martone a avut mai multe nominalizări și premii câștigate în 2022, printre care cele de la Premiile David di Donatello, pentru costume și cel mai bun actor în rol secundar, dar și premiile pentru cel mai bun film, producție și costume la Gala Golden Ciak. Regizorul Mario Martone a avut de-a lungul timpului filme cu nominalizări pentru Golden Lion la Festivalul de Film de la Veneția, iar pentru acest film a primit o nouă nominalizare la această categorie din festival, dar și premiile Pelicula de Aur și premiul pentru cel mai bun actor.

”Scarlet” prezintă povestea evoluției unei femei în perioada interbelică, un timp de mari realizări și inovații. Regia este semnată de către binecunoscutul regizor italian, Pietro Marcello, ale cărui filme au fost prezentate la festivaluri internaționale și au primit numeroase premii și nominalizări.

0

”Leonora Addio” a câștigat premii în cadrul Festivalului de Film Internațional de la Berlin și a fost nominalizat la Ursul de Aur. La Festivalul de Film Internațional Bari a câștigat competiția italiană.

Scenariul și regia filmului sunt semnate de către Paolo Taviani, iar acest film a fost realizat în memoria marelui regizor, fratele său, Vittorio Taviani. Acțiunea filmului ne prezintă ultima dorință a lui Luigi Pirandello, care a fost să fie împrăștiată cenușa în Sicilia, după moartea sa. Fratele său îi va îndeplini această dorință, iar această călătorie este definitorie pentru acest ultim mesaj de adio.

0

”Piccolo Corpo” prezintă drama unei mame de la începutul anului 1900 care încearcă să își aducă la viață copilul născut decedat, suficient de mult pentru a fi botezat. Filmul prezintă încercările prin care trece mama, fricile cauzate de religie și miracolul ce trebuie să aibă loc. Regia este semnată de către Laura Samani, filmul a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes, în 2021, iar în acest an a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor debutant la Gala David di Donatello.

Documentarul ”Futura”, a cărui regie este semnată de către Pietro Marcello, Francesco Munzi, Alice Rohrwacher, ne prezintă realitatea cu care se confruntă tinerii italieni care se dezvoltă, între oportunitățile ce îi înconjoară și visele lor, frica de nereușită și încercările peste care trebuie să treacă pentru a reuși în viață. Filmul a fost deja nominalizat la Festivalurile Cannes, Antalya Golden Orange Film festival și David di Donatello Awards.

Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic” este co-organizator și unul dintre principalii susținători ai Bucharest Internațional Film Festival.

”Suntem onorați și mândri că putem susține în continuare Bucharest Internațional Film Festival. Suntem bucuroși că și în acest an filme celebre și nume importante ale cinematografiei vor veni la București, iar publicul român va putea vedea aceste filme în premieră. Filmele din secțiunea Cinema Italian evidențiază importanța acestui festival. Felicitările mele merg și către Dana Dimitriu pentru realizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului și către Kristina Cepraga pentru realizarea Focus Italia.”, a declarat Alex Șerban, președintele Asociației Culturale ”Grigore Vasiliu Birlic”.

Anul acesta directorul artistic al secțiunii Focus Italia este artista italo-română Kristina Cepraga Goodwin. Cu o carieră desfășurată cu pasiune și dedicare de la actorie la regie de film, pe o perioadă de peste 20 de ani, Kristina Cepraga Goodwin se alătură echipei BIFF, după ce a susținut cu succes, prin poziția de Consilier artistic, prima ediție a festivalului „Nuovo Cinema Italiano” organizată de către Institutul Cultural Italian și Ambasada Italiei în România.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național si internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu.

Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura, Creart, Grădina cu Filme – Cinema & More.

Sponsor: Clinicile Dr. Leahu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22