Filosoful Mihail Şora: premiindu-l pe Bob Dylan nu poţi salva Americile de personajul cu meşă

Dora Vulcan | 14.10.2016

Filosoful Mihai Şora a publicat pe pagina sa de Facebook, după anunţarea laureatului Nobel pentru Literatură pe 2016, câteva versuri scrise de Bob Dylan pentru un album apărut în 1965, cu menţiunea ”Domnul Bob. Rezonabil”, şi spune că este greu de aflat în detaliu ce socoteli are juriul Nobel, însă nu crede că, premiindu-l pe compozitor, America poate fi salvată de ”personajul catindat cu meşă blondă”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

“And if my thought-dreams could be seen,/ they’d probably put my head in a guillotine,/ but it’s alright, Ma, it’s life, and life only”, sunt versuri din cântecul ”It's Alright, Ma (I'm Only Bleeding)”, înregistrat pe albumul ”Bringing It All Back Home” (1965) al lui Bob Dylan, public MIhai Şora pe pagina sa de Facebook la câteva ore de la anunţarea câştigătorului premiului Nobel pentru Literatură pe 2016.

 

Mihai Şora a adăugat: ”Domnul Bob, în 1965. Rezonabil”.

 

Piesa a fost compusă în 1964 şi a fost descrisă de Howard Sounes, biograf al lui Bob Dylan, ca ”o capodoperă feroce”.

 

Într-o postare ulterioară, Mihai Şora a scris: ”Când domnul Bob a început să cânte, prin anii ’60, generaţia mea trecuse deja – cu ochii larg deschişi – prin două războaie mondiale, cunoscuse, într-o formă sau alta, frigul, foamea şi furia ocupaţiei naziste, iar unii, mai la răsărit, se aflau sub cizma sovietică (de care nu au izbutit să scape decât decenii mai târziu). Prin urmare, tot ce au căutat oamenii generaţiei mele, după atâta amar de ani bubuiţi de zgomote, a fost liniştea. Liniştea, da: uneori, ea poate să însemne mai mult decât pacea. Oricât mi-aş struni urechile astăzi, tot nu mă pot obişnui cu tărăboiul din unele muzici recente. Greu de aflat în detaliu ce socoteli au onorabilii domni ai juriului Nobel, însă nu cred că, premiindu-l pe Bob, poţi salva Americile de personajul acela (catindat) cu meşă blondă (al cărui nume nu l-am ştiut niciodată şi nu ţin să-l învăţ de acum înainte)”.

 

Născut pe 7 noiembrie 1916, Mihai Şora este, din 24 octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi din Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise"). A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern condus de Petre Roman.

 

Cântăreţul şi compozitorul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru Literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

 

Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Stockholm.

 

Robert Allen Zimmerman, cunoscut drept Bob Dylan, s-a născut pe 24 mai 1941, este cântăreţ, compozitor, textier şi poet american. Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, el a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială. Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009). În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur. Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007. Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22