Finlanda s-a oferit să preia în locul României președinția Consiliului Uniunii Europene

Redactia | 13.11.2018

Finlanda ar putea prelua mai devreme cu 6 luni președinția Consiliului Uniunii Europene în cazul în care autoritățile de la București vor solicita acest lucru, relatează presa finlandeză

Pe aceeași temă

Guvernul finlandez și-a manifestat disponibilitatea de a prelua mai devreme președinția Consiliului Uniunii Europene în cazul în care autoritățile de la București vor solicita acest lucru, însă Executivul de la București nu și-a exprimat intenția de a amâna preluarea președinției Consiliului Uniunii, potrivit presei de la Helsinki. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat marți seară, afirmând că România este pregătită pentru preluarea mandatului la 1 ianuarie 2019, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului. MAE transmite, de asemenea, că, în urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației ce tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare care cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul și nu va solicita asistență Guvernului finlandez.

Potrivit site-ului postului public de radio din Finlanda, premierul finlandez, Juha Sipilä, a declarat că Guvernul său și-a manifestat disponibilitatea de a face schimb cu România la președinția Consiliului UE în cazul că autoritățile de la București vor solicita acest lucru. Sipilä a declarat marți pentru agenția STT că România nu are intenția de a amâna preluarea președinției Consiliului UE, care va începe la 1 ianuarie 2019, înainte de președinția finlandeză programată pentru a doua jumătate a anului viitor.

În contextul apariției informațiilor conform cărora România nu ar fi pregătită să preia mandatul președinției Consiliului Uniunii Europene, iar Guvernul finlandez și-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda, începând cu 1 ianuarie 2019, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, așa cum Guvernul României a reiterat în nenumărate rânduri, România este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

MAE spune că pregătirile se desfășoară conform calendarului și "atrage atenția că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat".

Ministerul Afacerilor Externe transmite, de asemenea, că, în urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informației care tratează declarațiile oficialilor finlandezi, actualizare care cuprinde poziția Executivului român și clarifică faptul că România nu se află în imposibilitatea de a-și exercita mandatul și nu va solicita asistență, în acest sens, Guvernului finlandez.

"Reiterăm că exercitarea în bune condiții a mandatului privind Președinția României a Consiliului Uniunii Europene este un exercițiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituțiile statului și un dialog deschis și onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate. Acest mandat constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României față de Uniunea Europeană și de promovarea valorilor sale, cât și a consolidării și articulării rolului României la nivelul statelor membre", a transmis, marți seară, Ministerul Afacerilor Externe.

MAE subliniază "importanța tratării cu maturitate a unor informații care nu sunt fundamentate pe demersuri reale și care pot afecta imaginea României și influența credibilitatea și statutul său la nivel european".

Președintele Klaus Iohannis a atacat din nou Guvernul Dăncilă, luni, și a afirmat că România nu este pregătită pentru a prelua din ianuarie 2019 președinția președinția Consiliului Uniunii Europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22