Firea, dată în judecată de USR pentru calomnie după scandalul de la Primăria Capitalei

Dora Vulcan | 09.06.2017

Uniunea Salvați România a făcut vineri o plângere în instanţă, pentru calomnie, împotriva primarului general Gabriela Firea.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 „În urma incidentelor petrecute la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 8 iunie 2017 - în care mai mulţi cetăţeni au solicitat să asiste la şedinţă şi au fost împiedicaţi de poliţiştii locali să intre în sală - primarul Gabriela Firea a făcut declaraţii calomnioase la adresa USR, atât în media cât şi prin intermediul comunicatului de presă oficial emis de municipalitate”, transmite USR într-un comunicat remis presei.

 

 „În calitatea ei de primar şi funcţionar public, Gabriela Firea a diseminat informaţii mincinoase, deşi cunoştea caracterul fals al acestora. Afirmaţiile primarului sunt de natură să-i învrăjbească pe cetăţenii Capitalei, de aceea este de condamnat faptul că tocmai primarul general, în exercitarea atribuţiilor sale, alege să creeze tensiuni în rândul populaţiei, minţind cu bună ştiinţă”, mai precizează USR.

 

 

USR mai precizează că nu a avut niciun rol în aducerea cetățenilor respectivi la ședința consiliului, "în afara gestului făcut pe loc de către colegii Alexandru Gâdiuță și Ana Ciceală de a încerca să-i convingă pe polițiști să le deschidă ușa oamenilor. În acel moment, Alexandru Gâdiuță a fost agresat de către polițiști, la fel ca și cetățenii care aveau tot dreptul legal să asiste la ședință. Din filmările făcute de mai multe persoane din diverse unghiuri se poate vedea clar cine pe cine agresează". 

 

 

De asemenea, USR vrea şi sancţionarea poliţiştilor prezenţi care ar fi fost cei care au recurs la agresiune fizică. „Colegul nostru Alexandru Gâdiuţă a fost agresat de poliţişti deşi, în momentul agresiunii, apăra în calitate de consilier drepturile cetăţenilor şi respectarea legii (...) USR se va adresa superiorilor poliţiştilor prezenţi ieri la şedintă pentru a sancţiona comportamentul acestora. În cadrul anchetei penale urmează să se stabilească în ce temei au acţionat politiştii locali, ce ordine scrise sau verbale au primit şi de la cine”, se mai spun în comunicat.

 

 

 

 

  • Firea vrea să ceară protecţia SPP ca să nu fie linşată de ”ONG fasciste finanţate de Soros”

 

 

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, acuză ONG-urile care au încercat joi să participe la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) că sunt "finanţate de Soros" şi au apucături "fasciste". Ea crede că este vizată de forţe oculte, scriu Adevărul şi ziare.com.

 

 

 

 

"Când am văzut ambuscadă, eu m-am ridicat şi am vrut să mă retrag, iar tot acest grup violent şi agresiv se îndreptă spre mine. Deci, eu eram cea vizată. Se dorea probabil linşarea primarului general, dar au fost împiedicaţi să ajungă în proximitatea mea. Îmi pun întrebarea: mai pot să vin la serviciu sau trebuie să umblu cu SPP, bodyguarzi să mă apere de trei ONG-uri finanţate de George Soros?", a spus Firea la Antena 3, citată de Adevărul. 

 

 

Întrebată la dacă se gândeşte să îşi ia un SPP-ist pentru a-i asigură protecţia, primarul Bucureştiului a răspuns:

 

 

"Nu ştiu, la un moment dat orice om rezonabil ar face şi acest lucru, în condiţiile în care oamenii care au încercat să participe la şedinţa erau foarte violenţi. Se îndreptau spre mine, va rog să va imaginaţi ce s-ar fi putut întâmplă".

 

 

Firea a mai acuzat că cele trei ONG-uri "s-au transformat în mişcări cu apucături fasciste" şi că, în condiţiile în care deţine certificat ORNISS, va solicita informaţii legate de aceste incidente.

 

 

Gabriela Firea a mai spus că incidentele de joi au legătură cu faptul că nu doreşte să scoată la vânzare RADET-ul. În şedinţa de azi a CGMB a izbucnit un scandal între poliţişti şi câţiva cetăţeni veniţi să participe la şedinţă, dar care n-au putut asista pe motiv că nu mai sunt locuri în sală. Iniţial, primarul general Gabriela Firea a declarat că responsabilii de incidente sunt cei de la USR pentru că ar fi permis intrarea ilegală în clădire a mai multor persoane. Mai mult, aceasta a punctat faptul că trei poliţişti au fost loviţi, fiind nevoie ca acesta să meargă la spital. Potrivit primarului general, poliţişti au fost daţi cu capul de uşă.

 

 

„Domnii şi doamnele care au vrut să intre ilegal în Primărie i-au lovit pe poliţiştii locali. Trei dintre ei sunt acum la spital. I-au lovit cu un corp contondent, i-au dat cu capul de pereţi şi de uşi. Au făcut un scandal monstru“, a declarat Firea la Digi24.

 

 

 

 

Vânată de forţe oculte

 

 

Gabriela Firea se simte vizata de forte oculte. Aceasta a declarat, joi, dupa izbucnirea unui scandal in timpul sedintei de consiliu de la Primarie, ca a fost amenintata si ca i s-a transmis ca nu va fi lasata sa isi faca treaba, pentru ca a deranjat anumite grupuri de interese.

 

 

"Mi s-a transmis ca, daca nu stau in banca mea si nu accept contractele de ani de zile din primarie si nu imi vad de treaba, nu imi voi mai putea desfasura activitatea. Mi s-a spus de mai multe persoane, in diferite momente si in diferite locuri. Am deranjat mai multe companii care mi-au transmis ca vor face tot posibilul sa nu imi duc la bun sfarsit mandatul. Ati vazut ca se strang semnaturi pentru referendum pentru demiterea mea. Sunt forte oculte in spate care au fost deranjate. Mi s-a mai spus ca nu vom mai putea sa votam, pentru ca de fiecare data se va intampla cate un eveniment si vedeti ce s-a intamplat astazi", a spus Firea, care a plecat imediat să dea explicatii la Antena 3, transmite ziare.com.

 

 

Ea e convinsă, vorbind despre sine la persoana a treia, că: "multa lume e deranjata de faptul ca Gabriela Firea vrea sa faca economii la bugetul Capitalei", a spus ea.

  

 
 
 
  • Scandal cu bataie la sedinta CGMB, condusa de Firea. Ea a plecat sa vorbeasca la Antena3
 
 
 
 
 

În urma scandalului, Gabriela Firea, primarul general, a părăsit şedinţa. La sediul Primăriei au sosit un echipaj de Poliţie, dar şi un echipaj SMURD, după ce trei poliţişti locali ar fi fost răniţi în busculadă.

 

Scandalul a izbucnit după ce mai multor bucureşteni care au venit să participe la şedinţă le-a fost interzis accesul în sală, la un moment dat creându-se busculadă. Oamenii au fost ţinuţi la uşă peste o oră şi jumătate, timp în care au existat îmbrânceli cu poliţiştii locali şi cu angajaţi ai primăriei., conform News.ro.

 

"Avem dreptul de a intra în sala de şedinţe. Dumneavoastră încălcaţi legea, au strigat o parte din oamenii ţinuţi în faţa uşii închise", a strigat o femeie din grupul celor care au venit să participe la şedinţa CGMB.

 

"Dacă mai sunt cetăţeni pe stradă care vor să participe la sedinţa noastră, îi poftim în sală", a comentat un consilier PSD, spunând că "deja i s-a făcut greaţă".

 

Şedinţa a fost întreruptă pentru aproximativ o jumătate de oră, iar primarul Gabriela Firea a plecat din şedinţă.

 

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a spus că oamenii care au reuşit în cele din urmă să intre la şedinţă vor fi legitimaţi la ieşire.

"Persoanele neautorizate care au pătruns în primărie vor fi legitimate la ieşire, pentru că mai mulţi poliţişti locali au fost răniţi", a spus Bădulescu.

 

Primarul general Gabriela Firea a părăsit sala de şedinţe a CGMB în timpul scandalului, ea având imediat o intervenţie telefonică la Antena3, în care a spus că, în urma incidentelor, trei poliţişti locali au fost răniţi, drept pentru care vor fi făcute plângeri penale.

 

La inceputul interventiei de la Antena3, Firea a anuntat ca un politist local a fost lovit cu un obiect contondent si ca a fost dus la spital, iar, dupa cateva minute, a spus ca, de fapt, sunt trei politisti locali dusi la spital.

 

La această oră, la sediul Primăriei au sosit un echipaj SMURD, precum şi un echipaj de Poliţie.

Gabriela Firea a mai spus că pe unele dintre persoanele responsabile de incidentele de joi chiar ea le-a invitat la şedinţe, însă fie nu au venit, fie au avut un comportament nepotrivit.

 

Şedinţa a fost reluată după aproximativ jumătate de oră, fiind condusă de Orlando Culea.

 

"Regulamentul spune clar că cei care vor să participe la şedinţele CGMB trebuie să trimită o cerere la Consiliu cu cel mult 48 de ore înainte. Vreau să ştiu şi eu ce reclamaţii au", a spus preşedintele de şedinţă, Orlando Culea.

 

În replică, o femeie i-a spus că au făcut cereri pentru a participa la şedinţa CGMB, dar nu li s-a răspunsFemeia a fost evacuată imediat din sală de către poliţiştii locali, la solicitarea lui Orlando Culea. Odată cu ea, au părăsit şedinţa şi ceilalţi cetăţeni, iar scandalul a reînceput pe holurile Primăriei.

 


Iata cum s-au desfasurat evenimentele, conform ziare.com:

 

 

In jurul ore 12:00, inainte de inceperea sedintei, cativa oameni au venit la sediul primariei incercand sa intre la sedinta si sustinand ca au facut cerere pe email. Paznicul le-a transmis ca nu ii poate lasa sa intre si ca va veni cineva sa discute cu ei pe acest subiect. Dupa cateva minute de cand sedinta deja incepuse, una dintre persoanele care doreau sa intre a spus ca nu este normal ce se intampla, pentru ca a cerut sa ia cuvantul pentru primul proiect aflat pe ordinea de zi si, daca nu este lasata sa intre, acel proiect va fi si votat.


Au urmat cateva minute de negocieri intre oamenii prezenti si paznic si, apoi, acestia au putut sa intre in sala de sedinta. Unul dintre consilierii USR, care filma sedinta, a spus ca acesti oameni trebuie lasati sa intre in sedinta, pentru ca au facut cereri de acum cateva zile.

 

 

Consilierii generali se aflau in pauza cand la intrarea in sala de sedinta a izbucnit din nou un scandal si cateva persoane s-au imbrancit si politistii locali au fost raniti.

 

Dupa reluarea sedintei de consiliu Gabriela Firea a parasit sala, intrand in direct prin telefon la Antena 3. In locul sau s-a asezat viceprimarul Aurelian Badulescu.

 

"Au lovit cu un obiect contodent un politist local. Am chemat ambulanta si este in stare destul de serioasa. Sunt oameni adusi de consilierii USR", a spus edilul, precizand ca in salara erau deja 30 de persoane care facusera cereri sa participe la sedinta consiliului.

 

"Au mai venit inca 20 de persoane in frunte cu consilieri din partea USR si doua institutii media care au fortat intrarea, au lovit politistii locali, au patruns ilegal peste noi in sedinta.

 

Au adus inca 20 asa zisi cetateni independeti, de fapt sunt ONG-uri afiliate USR-ului. Vom face plangere penala. Cei 30 de cetateni care erau in sala au solicitat in scris sa vina. Mi se pare incredibil ca un partid politic sa vina cu 20 de persoane sa forteze intrarea intr-o institutie publica", a continuat Firea.

 

Dupa cateva minute de discutie, primarul a spus trei politisti locali au fost loviti si au ajuns la spital.

 

"Vom face plangere si vom mentiona care sunt consilierii USR. Din nefericire erau si doua institutii de presa. Reporteri care au ajuns sa sa smulga usa din tatani. (...) Trei politisti locali loviti, care au fost dusi la spital. Nu a venit jandarmia. Suntem noi si acesti oameni certati cu legea doar pentru ca am deranjat niste oameni care au facut milioane de euro pe seama primariei. Vom face plangeri penale", a mai spus Firea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22