Firea, la judecată cu jurnaliștii care i-au comparat familia cu cea din House of Cards

Dora Vulcan | 09.08.2018

Gabriela Firea s-a adresat instanței împotriva celor care au anunțat pe Facebook, în numele ei, suplimentarea locurilor pentru pensionarii trimiși pe gratis de primărie în Grecia și împotriva unui articol de presă de care a fost deranjată pentru că îi compară, pe ea și pe Pandele, cu mafioții din ”House of Cards”.

Pe aceeași temă

 

 

„Primarul General, Gabriela Firea, s-a adresat justiției pentru a clarifica două situații prezentate în mod fals și tendențios în presă și pe rețele de socializare, situații care afectează grav atât imaginea Primarului General cât și imaginea instituției Primăriei Municipiului București și îngrădesc dreptul constituțional al cetățenilor de a fi informați corect. Primarul General dorește să transmită, astfel, mesajul că nu tolerează comportamentul celor care publică informații false cu privire la activitatea Primarului Capitalei și a instituției pe care o conduce”, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei. 

 

Este vorba despre o plângere penală depusă la Parchetul General ce vizează difuzarea unor informații în numele Gabrielei Firea care, potrivit sursei citate, sunt neadevărate, canalul de propagare a acestora fiind o pagină de Facebook ce nu îi aparține primarului.

 

O altă situație reprezintă o cerere de chemare în judecată depusă la Tribunalul București în legătură cu un articol publicat de un ziar. În materialul respectiv, spune Firea, i-ar fi fost aduse unele acuzații primarului general, fără ca punctul său de vedere să fie redat:

 

„Mai mult, prezentarea grafică a materialului este realizată de așa manieră încât induce ideea de similitudine între familia Primarului General, Gabriela Firea, și serialul House of Cards (serial care ilustrează o lume plină de comploturi și jocuri politice): fotografii ale Primarului General și ale primarului orașului Voluntari au fost publicate pe prima pagină, pe toată pagină, însoțite de textul “Netflix / House of Cards / Investigație exclusivă Libertatea / Gabriela Firea & Florentin Pandele CASĂ de INTERVENȚII!” și de un citat dintr-o discuție între terți care apare într-o anchetă DNA”, se mai arată în comunicatul de presă al municipalității. 

 

“Prin publicarea articolului și a portretelor celor doi reclamanți în ziar, în modalitatea în care au fost publicate, pârâții aduc o gravă atingere dreptului la imagine publică și dreptului la viață privată a reclamanților, întrucât induc publicului ideea potrivit căreia reclamanții gestionează un sistem mafiot, un sistem bazat pe fapte penale și că sunt în legături directe cu inculpați în dosarele instrumentate de DNA”, este precizat în cererea de chemare în judecată.

 

 

 Ce spune Libertatea despre procesul deschis de Gabriela Firea împotriva ziarului

 

 

„Ziarul a respectat integral regulile libertății presei. Răspunsul autorităților a venit seara, ediția de print plecase, dar am publicat în același timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Și, a doua zi, am revenit în ediția tipărită cu poziția Primăriei. Instanța se va pronunța, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm și să relatăm despre problemele Bucureștiului”, transmite Libertatea  într-un comunicat remis Paginademedia.ro:

 

Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat într-un comunicat de presă că dă în judecată ziarul Libertatea pentru articolul care îi avea protagoniști pe Gabriela Firea și pe soțul ei, Florentin Pandele, intitulat „Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții”.

 

Gabriela Firea a fost deranjată, printre altele, și de modul în care a fost prezentată alături de soțul ei, pe coperta ziarului LIbertatea, drept persoanje din serialul Netflix, House of Cards, „serial care ilustrează o lume plină de comploturi și jocuri politice”.

 

„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de Casa de Interventii' cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”, arată Gabriela Firea în comunicatul postat și pe site-ul Primăriei București.

 

Primarul general consideră că imaginea i-a fost grav afectată de apariția articolului și că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat, anunță Libertatea.

 

„A fost depusa la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții'. În articol sunt aduse acuzații Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.

 

Deși Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacția a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacției pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediția din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaște ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacției.”

 

 

 

Comunicatul integral al Gabrielei Firea  

 

 

”Primarul General solicită în Justiție respectarea dreptului la imagine si la informare corectă a cetatenilor

 

Primarul General, Gabriela Firea, s-a adresat Justiției pentru a clarifica două situații prezentate in mod fals si tendentios in presa si pe retele de socializare, situatii care afectează grav atat imaginea Primarului General cat si imaginea institutiei Primariei Municipiului Bucuresti si ingradesc dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati corect.

 

Primarul General dorește să transmită, astfel, mesajul că nu tolerează comportamentul celor care publica informatii false cu privire la activitatea Primarului Capitalei si a institutiei pe care o conduce.

 

Este vorba, in primul caz, despre o plângere penală prealabilă formulată către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care privește difuzarea de informații neadevărate, în numele Primarului General, prin intermediul paginii www.facebook.com/gabrielafireaoficial, pagina care nu-i apartine Edilului Sef. Una dintre postarile publicate pe aceasta pagina este cea conform căreia a fost suplimentat numărul de locuri în taberele organizate vara aceasta de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, institutie aflata in subordinea Primăriei Capitalei imediat dupa s-a anuntat public ca numarul de participanti e limitat la 1000, fapt care a generat deruta in randul celor interesati sa se inscrie in program.

Prin publicarea, pe aceasta pagina falsa, de informații neadevarate, este adusă atingere întregii activități desfășurate în Primăria Capitalei, cu atât mai mult cu cât autorul textelor nu le postează în nume propriu, ci induce ideea că este vorba despre un instrument de comunicare oficial al unei persoane aflată într-o funcție de demnitate publică. Acest mod de acțiune încalcă tocmai condițiile rețelei de socializare, una dintre ele fiind ca utilizarea rețelei să se facă în nume propriu.

 

“Întrucât nicio informație din această pagină nu reflectă cu adevăr activitatea Primăriei Capitalei și nici a mea, ca Primar General sau ca persoana particulara deoarece nu cunosc cine a creat această pagină, vă rog să dispuneți efectuarea de cercetări în cauză pentru aflarea autorului real al paginii de internet respective.

Falsificarea informatică este una dintre cele mai grave fapte ilicite în legătură cu activitățile și serviciile societății informaționale, deoarece este de natură să submineze însăși încrederea în capacitatea societății informaționale de a asigura securitatea raporturilor juridice născute, modificate și stinse prin intermediul serviciilor specifice”, se arată în plângerea prealabilă.

În conformitate cu art.325 din Codul Penal, fapta de a introduce, modifica sau șterge fără drept date informatice, ori de a restricționa fără drept accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

In al doilea caz, a fost depusa la Tribunalul București o cerere de chemare în judecată în legătură cu articolul publicat în ziarul Libertatea sub titlul “Gabriela Firea & Florentin Pandele – Casa de intervenții”. În articol sunt aduse acuzații Primarului General, fără ca punctul său de vedere să fie redat, asa cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului.

 

Deși Primăria Capitalei a răspuns prompt solicitării ziarului Libertatea, redacția a publicat materialul pregătit fără a include punctul de vedere pe care, de altfel, l-a solicitat. Răspunsul a fost trimis redacției pe 1 august, iar articolul a fost publicat în ediția din 2 august. Apreciem că, în acest fel, a fost afectată posibilitatea cititorilor de a cunoaște ambele puncte de vedere, nu doar cel al redacției.

In plus, publicația prezinta afirmații false despre faptul că Primarul General a demis directorul unui spital din subordinea PMB, când, în realitate, demiterea a fost decisă de Consiliul de Administrație.

Astfel de afirmații, ca și modul grafic în care au fost publicate, aduc o gravă atingere imaginii Primarului General, în condițiile în care fapte care nu s-au întâmplat niciodată sunt prezentate ca reale.

 

Mai mult, prezentarea grafică a materialului este realizată de așa manieră încât induce ideea de similitudine între familia Primarului General, Gabriela Firea, și serialul House of Cards (serial care ilustrează o lume plină de comploturi și jocuri politice): fotografii ale Primarului General si ale primarului orasului Voluntari au fost publicate pe prima pagină, pe toată pagina, însoțite de textul “Netflix / House of Cards / Investigație exclusivă Libertatea / Gabriela Firea & Florentin Pandele CASĂ de INTERVENȚII!” și de un citat dintr-o discuție intre terti care apare într-o anchetă DNA.

 

Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de “ Casa de Interventii” cu analogie la serialul tv House of Cards a fost facuta cu rea credinta si pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din functiile pe care le ocupa, folosesc mijloace oculte ( santaj) pentru a-si cladi cariera politica si pentru a asigura numirea anumitor persoane in functii publice”.

 

În articol, numele Primarului General este asociat cu cel al unor persoane acuzate într-un dosar DNA: poza Primarului General apare si în paginile 4-5, alaturi de fotografia unuia dintre cei acuzati in dosar, cu titlul “Trafic de influență” , alăturare forțată, de vreme ce Gabriela Firea nu are nicio calitate în dosar.

 

Prin publicarea articolului și a portretelor celor doi reclamanți în ziar, în modalitatea în care au fost publicate, pârâții aduc o gravă atingere dreptului la imagine publică și dreptului la viață privată a reclamanților, întrucât induc publicului ideea potrivit căreia reclamanții gestionează un sistem mafiot, un sistem bazat pe fapte penale și că sunt în legături directe cu inculpați în dosarele instrumentate de DNA.” 

 

foto Pagina de Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22