Firea o acuză pe Dan de represiunea Jandarmeriei și că a ”spionat” corespondența lui Cliseru

Dora Vulcan | 01.09.2018

Gabriela Firea a acuzat-o pe ministrul Carmen Dan că a coordonat represiunea Jandarmeriei din 10 august și că a premeditat plasarea responsabilității asupra prefectului Speranța Cliseru, căreia i-a interceptat corespondența, cu care a venit pregătită la ședința CEx al PSD de sâmbătă. Firea o acuză pe Dan inclusiv de regizarea episodului ”Cliseru- certată de un cetățean”. Ea spune că a primit mandat din partea comisarului european Corina Crețu de a transmite îngrijorarea Comisiei Europene față de evenimentele din 10 august, motiv pentru care a și cerut demisia lui Dan.

Pe aceeași temă

 

 

Gabriela Firea a declarat că le-a transmis colegilor săi un mesaj al comisarului european Corina Creţu, care i-a spus că preşedintele CE Jean-Claude Juncker și comisarii europeni sunt îngrijoraţi pentru situaţia din România şi pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august. Ea a afirmat că, în contextul în care a transmis îngrijorările de la Bruxelles şi faptul că în 18 septembrie preşedintele CE va transmite un mesaj în acest sens, a spus în şedinţa PSD că pentru violenţele din Piaţa Victoriei o vină o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să paseze răspunderea prefectului, “salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o”.

 

 

Carmen Dan, vinovată de coordonarea represiunii Jandarmeriei

 

 „Eu am luat cuvântul şi le-am transmis colegilor mei faptul că am vorbit ieri cu doamna comisar Corina Creţu, care mi-a relatat o discuţie cu preşedintele CE, Junker, şi cu comisarii europeni, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia politică din România, că ceea ce s-a întâmplat pe 10 august nu este apreciat de celelalte state europene. Intervenţia jandarmilor a fost corectă până la un punct, adică apărarea sediului Guvernului, nu au fost de acord că manifestanţi care nu au fost violenţi au suportat gazele lacrimogene care s-au dat în piaţă, au spus că erau de ajuns alte măsuri mai blânde, adică extragerea protestatarilor violenţi.

Doamna comisar mi-a dat voie să transmit în CEx aceste îngrijorări şi faptul că e posibil ca în 18 septembrie, când Junker va lua cuvântul, să facă referire la protestele din 10 august. Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă despre ţara noastră", a declarat Firea la finalul CExN.

 

„Jandarmii trebuie să apere clădirile instituțiilor, dar sunt totuși lucruri de reproșat în coordonarea acțiunii de pe 10 august”, precizează primarul Capitalei.

   

„Sunt totuşi un om, am şi copii, sunt şi mamă şi nu vreau să-mi fie ruşine să mă duc în Europa, să-mi fie ruşine să ies pe stradă. Înţeleg solidaritatea până la un punct, dar nu e normal să fim solidari când ceva nu e corect, doar pentru că se spune că altfel dăm muniţie opoziţiei", a mai spus Firea.

 

 Ea a afirmat că în acest context a subliniat că pentru ceea ce s-a întâmplat în 10 august vina o poartă ministrul Carmen Dan, care a încercat să dea vina pe prefect, „salvând practic imaginea publică a domnului preşedinte Dragnea, care a propus-o".

 

 

 

Friea: Doamna Carmen Dan ne spionează. A venit pregătită cu mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect  

 

„Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas. Este păcat să pierdem toţi ca ţară. Eu în continuare rămân membru PSD, sunt primar general, sunt aleasă de cei care m-au votat şi am o responsabilitate în plus. Nu e uşor să vezi că se întâmplă lupte de stradă, violenţe. Din nefericire, au fost două tunuri cu apă care s-au defectat, de aceea s-a ajuns la gaze.

 

Acum este o altă problemă, că doamna ministru nu a răspuns deloc celor spuse de mine. A venit cu nişte xeroxuri, discuţii pe Whats App, mesaje printate, nişte discuţii personale către doamna prefect şi domni din Ministerul de interne, discuţii despre proteste, acţiuni. Am întrebat-o dacă ne spionează. Are o problemă personală cu mine şi cu doamna prefect, a jignit-o”, a mai spus Firea.

 

” A proferat tot felul de lucruri neadevărate, a continuat tot șirul de acuzații indirecte prin faptul că în toate aparițiile publice nu domnia sa, ci prefectul a dat ordinul de intervenție a jandarmilor”, a mai spus Firea. 

 

„Nu cred că este bine ce s-a întâmplat astăzi în partid, dacă eram în locul lui Carmen Dan, ma retrăgeam”, adaugă Gabriela Firea.

 

 

 

Firea: Carmen Dan a pus la cale episodul în care prefectul Speranța Cliseru a fost certată în public 

 

„S-a afirmat și în Comitetul Executiv că ar trebuie să fie demisă doamna prefect pentru cele declarate cetățeanului care a venit peste dumneai la o terasă și că ar fi spus acolo că doamna Dan și domnul Dragnea au mințit.

Am aflat și îmi asum ceea ce spun: că acel episod a fost pus la cale de doamna ministru. Acel episod, subliniez, a fost pus la cale de către oamenii domniei sale, cu o secretară, cu o asistentă, consilieri, cu angajați apropiați domniei sale, care intenționat au sunat-o pe doamna prefect. Domnul respectiv (cel care era la masă cu prefectul, n.r.) știm foarte bine că lucrează la minister. A chemat-o, a invitat-o la terasă, au trimis un domn ca să pună acele întrebări. Pe fond de stres, pe fond emoțional, doamna a fost surprinsă de ceea ce s-a întâmplat. Și ca să-mi se reproșeze mie în Comitetul Executiv. Oricum, a fost foarte ciudat și foarte bizar pentru că i s-a și indicat unde să vină, a explicat Gabriela Firea.

 

Motivul acestor acțiuni? „Pentru a mă defăima pe doamna prefect și pe mine”, a adăugat Firea.

 

Potrivit Digi 24.ro, omul care s-a ocupat de această operațiune este Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale Antifraudă din MAI, în cadrul căreia functionează structuri de filaj și interceptări, împreună cu Mihai Valeriu, subsecretar de stat în Ministerul de Interne. Amândoi se numără printre oamenii de încredere ai lui Carmen Dan și ai lui Liviu Dragnea.

 

De asemenea, este important de notat că Mihai Valeriu a fost adevăratul coordonator al intervenției jandarmilor din Piața Victoriei, pe 10 august, mai scrie sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22