Firea se stia cu musca pe caciula cand s-a grabit sa-l demita pe managerul de la Malaxa

Dora Vulcan | 02.12.2016

Primarul general Gabriela Firea a dat 34 milioane de euro "pe propria raspundere" managerilor de spitale. Aproape 1,5 milioane de euro a primit managerul recent demis de la Malaxa, Florin Secureanu, cel care facea contract cu o firma de bijuterii pentru a dezinfecta instrumentarul de la ginecologie, ca sa-i poata face "Vrabiutei" cadouri costisitoare din banii destinati ingrijirii bolnavilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

Firea nu se afla la prima iresponsabilitate de acest tip: ea a mai dat 5,9 milioane lei pentru un soft de 1000 de ori mai ieftin pentru sectia de nefrologie a spitalului Militar. Cand a fost descoperita a spus ca a fost doar o biata "eroare materiala".  Pe bani publici.

.

 

 

Firea a trimis Corpul de control al Primarului Capitalei peste Secureanu, managerul de la spitalul Malaxa, cand a aflat ca Florin Secureanu este in vizorul DNA si l-a retras cand si-a dat seama ca e prea tarziu sa-si mai spele vina de a fi dat bani cu nemiluita fara nicio plasa de siguranta. Asa a ajuns ea sa anunte apoi sententios ca si-a retras Corpul de control pentru ca nu a vrut sa incomodeze ancheta anticoruptie. 

 

 

Consilierul USR Ana Maria Ciceala face pe pagina proprie de Facebook o postare in care aminteste cum anume a dat Gabriela Vranceanu Firea, primarul general al Capitalei, pe 20 septembrie, bani publici spitalelor "pe propria raspundere". Nu mai putin de 34 de milioane de euro.

 

 

 

Ciceala face aceasta postare in conditiile scandalului declansat din nou in Sanatate dupa ce GSP a dezvaluit ca Secureanu prapadea banii spitalului pentru a-i face iubitei cadouri de fiţe si pentru servicii medicale costisitoare facute la firme private pentru prieteni si familie, decontate apoi din bugetul spitalului.  

 

 

 

Ciceală se plange ca de fiecare data cand a vrut sa-i ceara socoteala primaritei despre modul discretionar in care aloca banii pentru spitale i-a fost taiat microfonul. 

 

 

 

 

Postarea integrala a consilierului USR Ana Maria Ciceala: 

 

 

 

"Vă reamintesc cum a dat Gabriela Firea managerilor de spitale 34.000.000 de euro "pe proprie răspundere". 1.270.000 din ei a fost lista de cumpărături a lui Florin Secureanu, managerul spitalului Malaxa care a primit  vizita DNA pentru că, se pare, spitalul face contracte cu o firma de bijuterii ca să curețe instrumentarul de la ginecologie: http://bit.ly/2g22QBs

 

 

 

Ca reprezentant al bucureștenilor în Consiliul General și în comisia de sănătate, am insistat, în timpul a 3 sedințe de alocări de fonduri pentru liste de cumpărături la spitale fără justificările cerute de noi, de mai mult de 30 de ori să mă lase dna Firea și colegii ei să pun întrebări relevante pe prețurile umflate și de 10 ori la Malaxa și de și mai multe ori la celelalte spitale, însă mi s-a tăiat microfonul de tot atâtea ori. Din cele peste 50 de întrebări pe liste, prețuri, referate de necesitate, am reușit, cu insistențe, să pun și să mi se răspundă (tot evitând răspunsul la întrebare, bineînțeles) la 7.

 

 

 

Ba chiar într-o sedință de comisie de sănătate am fost intrebată de un domn manager de spital dacă sunt cumva procuror, fiindcă insistam, deoarece dumnealui evita cu tenacitate creativă să răspundă la întrebări foarte concrete și la obiect pe preturi, dublări de echipamente etc.

 

 

 

De exemplu, dacă Primarul Firea ar fi vrut să audă întrebarea noastră pe cea de-a doua alocare de la Malaxa, ea ar fi sunat în felul următor: de ce in lista din luna septembrie 2016 aparatul de sterilizare costă 20.000 lei, iar in luna octombrie 2016 managerul Secureanu spune că are nevoie de încă un aparat la fel, dar care acum ne va costa pe noi toți 230.000 lei?

 

 

 

 

Gabriela Firea a preferat să îmi răspundă că nu contează întrebările noastre despre prețuri și justificări, fiindcă oricum consilierii PSD și ALDE le votează."

 

 

 

Avertismentele USR din 20 septembrie s-au dovedit fatidice

 

 

Sau doar au dovedit o buna identificare si cunoastere a mecanismului vicios prin care directorii de spitale erau mituiti de Firea si de alianta PSD- ALDE. Ce scria USR pe 20 septembrie s-a confirmat cu varf si indesat peste nici doua luni in cazul Secureanu. Despre ce vorbea USR in 20 septembrie? 

 

 

 

Postarea USR din 20 septembrie

 

 

"Gabriela Firea vrea sa suplimenteze cu 34 de milioane de euro bugetele a 14 spitale din Bucuresti pe propria raspundere a managerilor spitalelor care au trimis cate o lista de cumparaturi de echipamente fara sa justifice in niciun fel necesitatea acestora.

 

Sub pretextul optimizarii executiei, Firea isi doreste ca aprobarea bugetara pe aceasta suma sa fie facuta direct de primar fara sa mai treaca prin Consiliul General iar in paralel vrea sa treaca o “Norma proprie de simplificare” care sa permita Primariei sa atribuie fara licitatie publica (fara SEAP) orice suma sub 900.000 de euro.

 

Desi consideram importante atat optimizarea executiei proiectelor locale, cat si investitiile in sistemul de sanatate, nu putem fi de acord ca primarul general sa se foloseasca de aceste pretexte pentru a crea un cadru prin care banii publici sa fie directionati cu dedicatie printr-o decizie unilaterala a Primariei, printr-o lispa totala de transparenta.” 

(vezi AICI ordinea de zi a sedintei si documente)

 

 

Intrebarea e de ce s-a grabit Firea sa-l demita pe Secureanu inainte de finalizarea anchetei DNA, fara un raport facut de propria sa structura de control si daca nu cumva DNA ar trebui sa extinda ancheta asupra tuturor managerilor de spitale care au primit sume cu dedicatie din partea primaritei instalate la Capitala. Graba cu care Firea l-a demis pe Secureanu doar in baza unei anchete de presa e suspecta. Ca miscare de imagine e, ca intotdeauna, magistral jucata. Dar fara niciun temei legal. Daca ar fi asa simplu, ar insemna ca prin orice ancheta de presa s-ar putea debarca sefi de institutii care stabilesc relatii neprincipiale cu bugetul institutiei. Si inclusiv ca Firea ar ajunge sa se autodemita atunci cand da bani de la Primarie, cu dedicatie, "pe propria raspundere". Ceea ce iar stim ca nu se poate. Si, atunci, ce se ascunde in spatele demiterii lui Secureanu dincolo de miscarea magistrala de imagine?

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22