Firu-n patru: Cotidianul, colivăreasa lui Nistorescu

Fara Autor | 10.11.2009

Pe aceeași temă

Cotidianul nistorescian, organul de luptă al mogulului Vântu în lupta pentru izgonirea „dictatorului“ din dealul Cotrocenilor, reuşeşte să întreacă în competiţie până şi Antenele lui Voiculescu. Dacă acestea au scăpat, totuşi, într-o săptămână, 220 de secunde cu imagini netrunchiate de la mitingurile lui Băsescu (monitorizare CNA), Nistorescu, mai vigilent decât Dulea şi Popescu Dumnezeu de la Direcţia de propagandă, nu face astfel de greşeli. Sub înaltul lui patronaj, Cotidianul a ajuns expert în distorsionare şi manipulare agresivă, tot mai necontrolată, căci timpul presează şi ordinul e ordin. Sub devizele, puse probabil în job descriptions ale angajaţilor: „nicio ştire nerăstălmăcită“, „niciun rând fără un atac la Băsescu“ şi „nicio zi fără o căldare de înjurături“, Cotidianul atinge perfecţiunea decăderii.

Listele „fripturiştilor-pupincurişti băsescieni“ au fost însă un balon de aer proaspăt pentru cei în cauză. Aşa patalama de onorabilitate, aşa certificat în alb de normalitate şi blazon bun de arătat urmaşilor şi supravieţuitorilor epocii moguliste, mai rar. Doar de la echipa Gâdea-Stan-Ciutacu-Ciuvică se mai putea spera la o astfel de recunoaştere oficială. Ca să-l citez pe Andrei Pleşu (care de data aceasta a ratat la mustaţă decoraţia întreagă, primind doar jumătate din ea), „Când mă gândesc cui e dispus dumnealui (Nistorescu, n.r.) să-i treacă cu vederea turpitudinile, îmi spun că e mai curând o virtute să-i devii antipatic“. Cât priveşte întrebarea pusă de Andrei Pleşu – „De unde acest reflex poliţienesc?“ –, răspunsul se află, probabil, undeva în adâncurile unor conturi şi frustrări.

Cotidianul nu ratează nicio ocazie de a demonstra ce înseamnă o adevărată foaie de luptă. Desemnarea lui Liviu Negoiţă pentru funcţia de premier l-a plasat în poziţia de lider în rândul tovarăşilor de arme. Dacă Ziua şi Gardianul au scos din lada cu resturi rămase de la masa tabloidelor povestea aşa-zisului „sexual harassment“, comis de Negoiţă asupra neprihănitei Laura Andreşan, povestindu-l undeva în interiorul unor articole, Cotidianul l-a pus în titlu, la loc de cinste: Dezvăluiri picante despre Liviu Negoiţă făcute de Laura Andreşan. Ce să mai discutăm de editorialul Negoiţă, cap de cântăreţ, semnat, nu-i greu de ghicit după izul de Ferentari din titlu, de însuşi Cornel Nistorescu. „Bietul Negoiţă, roşu ca racul, bâlbâit şi neconvingător, se trăda cu fiecare vorbă. Era clar că toate cele povestite ca întâmplate pe sub masa din biroul său de parlamentar sunt adevărate şi că omul în disperare de cauză nega de rupea!“

Mai toate titlurile conţin câte o referire fie la Băsescu, fie la guvern şi la dezastrul şi apocalipsa generate de aceştia. Le enumăr doar pe cele din ultimele zile, altfel spaţiul n-ar ajunge. Negoiţă Nababul; Băsescu îşi caută busola pierdută cu ajutorul lui Negoiţă; Independenţii dependenţi de PD-L şi Băsescu nu sunt legal constituiţi; La 20 de ani de la căderea lui Ceauşescu – luaţi cu arcanul la mitingul lui Băsescu; Propaganda bolşevică (făcută, cum altfel, de către dictatorul Băsescu); Traian Băsescu, ziua şi părerea; Confruntarea pe sticlă a prezidenţiabililor, fentată de Băsescu; Pogea şantajează cu bugetul; PD-L-işti puşi să facă pe avocaţii stăpânului: Toţi sunt de vină, numai Băsescu nu!; Croitoru, mandat de fraier; Boc mimează lupta anticriză etc.

Armata de comentatori adunată sub steagul lui Nistorescu nu lasă loc dubiilor în privinţa unor eventuale opinii ieşite din rând. Consensul urii antibăsesciene este total, exact ca în Scânteia tineretului şi Flacăra vremurilor în care Nistorescu activa acolo ca jurnalist, doar că pe invers. Ca şi cum nu erau suficienţi – informatorul Petru Romoşanu, fostul instructor de materialism dialectic Adrian Paul Iliescu, Bogdan Teodorescu, consultantul lui Antonescu, Dorel Şandor, fost consilier al lui Tăriceanu şi Petre Roman –, paginile Cotidianului sunt larg deschise, mai nou, şi liderilor PSD. Până acum au evoluat Ion Iliescu şi Adrian Năstase, pentru care „Priorităţile Româ­niei“, în stilul Tezelor de la Congresul XIV, se reduc la una singură. Ghiciţi care. Cunoscuta magistrată Mona Pivniceru, sindicalista care a smuls regimului dictatorial Băsescu, la înghesuiala grevei, lefuri mărite cu 60% pentru colegi, evoluează şi ea în Cotidianul. O singură constatare: reuşeşte să fie în scris exact aşa cum vorbeşte.

Dar perla coroanei mogulului este, fără îndoială, Cornel Nistorescu. Acesta îl reclamă în scris pe dictator şi prefraudator direct lui Barroso: „Domnule preşedinte Barroso! La marginea Uniunii Europene regulile democraţiei şi arhitectura statului de drept sunt diferite şi ameninţătoare pentru cetăţean. Un stat bugetofag, sprijinit pe zeci de mii de oameni din servicii secrete şi Parchete, cu o economie (chiar şi cu o politică) dirijată de o mare parte din fiii şi nepoţii conducerii comuniste, inclusiv de acoperiţii fostei Securităţi comuniste, sufocă economia, instituţiile şi libertăţile. Deruta este totală! Preşedintele Traian Băsescu dă semnele unei ambiţii de administrator vetust al României. Un putinism grosier se instalează cu fiecare zi, timp în care oamenii mor cu miile pe drumurile proaste, devenite doar pretexte pentru devalizarea bugetului, în spitalele cu o dotare modestă, murdare şi subfinanţate“.

Nistorescu şterge pe jos cu Tismăneanu şi Patapievici şi alţi „fripturişti“ de pe listele sale negre. Ridică frustrarea, calomnia şi delictul de opinie la rang de sistem filosofic. Profesorul Morcovel păzeşte bostănăria este doar ultima producţie de serie C a lui Nistorescu, reacţie la acuza de „stalinizare“ a Cotidianului, adusă de profesorul Tismăneanu. Comentarii suplimentare nu merită. Nistorescu este umbra deformată a ceea ce a fost. Odată cu transformarea Cotidianului într-o goarnă antibăsesciană în slujba lui Vântu, cariera jurnalistică a lui s-a încheiat. La Cotidianul îşi mănâncă propria colivă. Dar chiar şi asta ar necesita ceva mai multă decenţă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22