Fitch confirmă ratingurile României dar atrage atenția asupra riscurilor relaxării fiscale

Iulian Popescu | 23.01.2016

Agenția de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută și în monedă locală, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă, dar atrage atenția asupra riscurilor relaxării fiscale care se suprapune unui an electoral important.

Pe aceeași temă

 

„Introducerea Codului Fiscal coincide cu calendarul electoral al României, alegerile parlamentare urmând să aibă loc spre sfârşitul anului 2016.

În consecinţă sunt probabile unele presiuni de creştere a cheltuielilor publice, existând posibilitatea ca România să nu mai respecte politica preventivă a Pactului de Stabilitate şi Creştere al Comisiei Europene”, menționează agenția într-un comunicat.

 

Reconfirmarea rating-ului și a perspectivei stabile a României e susținută de perspectiva îmbunătățită a creșterii economice și de progresele făcute în domeniul finanțelor publice. Din acest punct de vedere, România se poziționează favorabil comparativ cu statele din regiune cu același rating, având un grad de îndatorare mai scăzut decât acestea, comentează Ministerul Finanțelor anunțul agenției.

 

Fitch estimează o creștere economică de 4% în anul 2016, mult peste rata de creștere mediană a statelor europene și a celor cu rating ”BBB”. Creșterea economică robustă va fi susținută în continuare de creșterea cererii interne, amplificată de efectele de bază a relaxării fiscale, dar și de o creștere a investițiilor în următorii ani.

 

În același timp, agenția apreciază că sectorul bancar din România rămâne stabil, în ciuda volatilității mediului extern, băncile din România fiind bine capitalizate, iar procesul de reducere a creditelor neperformante continuând în mod susținut. Pentru 2016, agenția de rating estimează că mediul macroeconomic favorabil va influența pozitiv sectorul bancar din România, anticipând o îmbunătățire a creditării.

 

„Decizia agenției de rating Fitch de afirmare a ratingului și perspectivei pentru România are la bază o evaluare echilibrată a progreselor înregistrate de țara noastră și a riscurilor la nivelul cadrului macroeconomic și al finanțelor publice. Ne bucură recunoașterea progreselor în zona finanțelor publice și a stabilității financiare, estimarea Fitch cu privire la creșterea economică fiind peste cea medie aferentă țărilor europene și a celor cu un rating similar. De asemenea, suntem conștienți de factorii de risc indicați de către Fitch. Aceștia sunt luați în considerare în analizele și deciziile noastre. Gradul investițional și afirmarea unei perspective stabile măresc încrederea investitorilor în evoluțiile economiei românești, evidențiată de altfel și de evoluția costurilor și a marjelor de risc aferente împrumuturilor României”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, citată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22