Florentin Pandele, primarul cu doua doctorate, acuzat ca a plagiat masiv si grosolan

Dora Vulcan | 19.05.2016

Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, este acuzat ca a plagiat zeci de pagini din alte lucrari in teza de doctorat sustinuta in 2008, cu care a obtinut titlul de doctor in Stiinte Militare. Cu doar cateva luni inainte, el devenise doctor si in Ordine publica si siguranta nationala.

Pe aceeași temă

 

 

Investigatia facuta jurnalistii de la Press One a scos la iveala ca Florentin Pandele a plagiat grosolan peste o treime din teza de doctorat "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana", sustinuta in 2008 la Universitatea Nationala de Aparare (UNAp) sub conducerea generalului de brigada prof. univ. dr. Vasile Mihail Ozunu, actualul director al Colegiului National de Aparare, informeaza ziare.com.

 

Conform sursei citate, in corpul lucrarii procedura de citare este aproape inexistenta, iar in bibliografia atasata la final sunt inserate diverse articole, tratate si lucrari, printre care si Strategia de Securitate Nationala, insa nu sunt mentionate paginile de unde au fost preluate informatiile.

 

Jurnalista care a studiat cu atentie teza lui Pandele spune ca, in mod ciudat, acesta incadreaza uneori in ghilimele denumirile institutiilor din UE, dar in toata lucrarea absolut niciun citat nu este incadrat corespunzator standardelor academice. In plus, comparand lucrarile la care se face trimitere in notele de subsol cu teza in sine, se constata ca autorul a copiat masiv.

 

De exemplu, o ampla explicatie personala ce apare intr-o nota de subsol din lucrarea "Drept european" a Roxanei Munteanu (1996) a fost copiata cuvant cu cuvant, fara citare.

 

De asemenea, Florentin Pandele a copiat 33 de pagini din Strategia Nationala de Securitate fara sa citeze, in timp ce 3 pagini din capitolul concluzii sunt copiate din Enciclopedia Uniunii Europene. Mai mult, unele fragmente par a fi insailate fara nicio logica, sustine autoarea investigatiei.

 

Contactat de jurnalistii de la Pressone.ro, Florentin Pandele a refuzat sa ofere un punct de vedere cu privire la acuzatiile ce i se aduc.

 

Numele lui se adauga astfel pe o lista foarte lunga a demnitarilor acuzati ca si-au obtinut fraudulos titlurile de doctor, lista pe care se mai regasesc, printre altii, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Petre Toba sau Gabriel Licu.

 

In varsta de 55 de ani, Florentin Pandele este la al patrulea mandat de primar al orasului Voluntari si candideaza pentru inca unul, ca independent, la alegerile din 5 iunie. Recent, el a fost exclus formal din PSD chiar de catre sotia sa, Gabriela Firea, candidat la Primaria Bucuresti. Cei doi soti au luat aceasta decizie motivand ca nu doresc sa se spuna ca sotia, lider al organizatiei PSD Bucuresti-Ilfov, isi favorizeaza sotul.

 

Firea explica de ce si-a exclus sotul din PSD

 

Florentin Pandele are si doua facultati. El a absolvit in 1984 Institutul de Marina "Mircea cel Batran" si in 2004 Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bioterra. Mai mult, in acelasi an, 2004, el a obtinut un masterat intr-un domeniu complet diferit: "Controlul, expertiza si securitatea alimentara in agroturismul ecologic", iar in 2006 a obtinut un al doilea masterat, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare.

 

In noiembrie 2007, si-a trecut in palmares primul titlu de doctor, la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", iar dupa numai 8 luni, in iunie 2008, l-a obtinut si pe cel de-al doilea, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22