Florian Coldea, suspendat din functie de Seful SRI. Comisie speciala de ancheta

Vlad Toma | 12.01.2017

Numarul doi din SRI, generalul Florian Coldea, va fi anchetat de o comisie speciala ca urmare a acuzatiilor aduse de Sebastian Ghita si a fost pus la dispozitia directorului general Eduard Hellvig, anunta Serviciul Roman de Informatii (SRI) intr-un comunicat de presa.

Pe aceeași temă

 

 

In cursul zilei de joi, potrivit unor surse citate de presa, Florian Coldea ar fi fost chemat de presedintele Iohannis pentru a raspunde la intrebari in ce priveste acuzele aduse de Sebastian Ghita, disparut din 21 decembrie si pus sub urmarire internationala. Potrivit lui Ghita, intre el si Coldea ar fi existat o relatie strinsa de prietenie, care ar fi mers pina la vacante facute impreuna si vizite.  Reactia SRI vine dupa dezvaluirile de miercuri seara ale lui Sebastian Ghita,  transmise de Romania TV.

 

La nivelul SRI, conform unui comunicat transmis de institutie, va fi formata o comisie speciala "de verificare a  eventualelor incalcari ale legii sau deontologiei profesionale".

 

Impotriva lui Florian Coldea s-a desfasurat o ampla campanie media, care a culminat cu inregistrarile si probele prezentate de Sebastian Ghita.

 

Comunicatul SRI:

 

"În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificări preliminare,  directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public, precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.


Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi, ulterior, adoptă măsurile adecvate.


Instituţia noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei. Ne reafirmăm determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate.
Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români."

 

Sebastian Ghita: "Mi-am facut vacanta cu Coldea in Seychelles", iar la  intoarcere m-am intilnit cu AndronicGhita sustine ca familiile lor si-au petrecut mai multe vacante impreuna si ofera cateva exemple: in februarie 2010 la Seychelles, octombrie 2012 Toscana unde ar fi fost si Dancu, dar si la Disneyland la Paris, intr-o data neprecizata.

 

  • La inceputul lui 2010 (cand Ghita nu era parlamentar - n.red.), in februarie, am fost impreuna cu familiile in Seychelles. Era inainte de congresul PSD si am decis sa mergem intr-o insula exotica. Am stat impreuna la Hotelul Hilton. Dintr-o intamplare am gasit acasa plicul cu facturile de la hotel. Am stat 10 zile si imi amintesc ca il rugam pe Florian Coldea sa-l ajute pe Ponta sa castige presedintia PSD, iar el imi spunea ca Basescu nu-l vrea.
  • Dan Andronic poate sa va confirme ca ne-am intersectat la intoarcere pe aeroportul Istanbul. Atunci a stat de vorba cu mine si Codlea. Coldea s-a speriat de Andronic si si-a mutat biletul de la Business la Economic, de teama sa nu afle Basescu cu cine era.
  • In 2012 am fost iarasi cu Coldea in vacanta, in Toscana (Italia - n.red.) cu Dancu si un prieten, Anastasescu. Iata un document de la vila in care am stat cu numele noastre tiparite pe document (arata o factura).
  • Am fost cu Coldea si in vacanta la Disneyland la Paris.


Ghita a prezentat fotografii ale celor doua familii, impreuna cu copiii, si a sustinut ca in imagini apare si sotia lui Coldea, la randul sau general in SRI.

Sebastian Ghita a mai spus ca i-a cerut lui Coldea sa il sustina pe Victor Ponta la sefia PSD, dar Coldea i-ar fi raspuns ca Traian Basescu nu il vrea.

Ghita a mai declarat ca presedintele Iohannis ar fi sub presiunea lui Coldea si Kovesi: "Ii e frica de ce i sa va intampla dupa ce isi termina mandatul de presedinte si de dosarele care i se pot face sotiei sale, Carmen Iohannis".

Dan Andronic  a confirmat intilnirea de pe aeroportul din Istanbul.

 

 

Elena Udrea: Coldea i-a cerut lui Dorin Cocos 500 000 de euro pentru televiziunea lui Sebastian Ghita

 

 

Numele generalului SRI Florian Coldea a aparut pentru prima data in spatiul public prin declaratiile facute de Elena Udrea, fost ministru al Turismului, in urma inceperii anchetarii acesteia in diferite dosare. Udrea a declarat in ianuarie 2015 ca a depus un denunt la DNA impotriva lui  Florian Coldea care era atunci director interimar al SRI.

 

Udrea il acuza pe Coldea ca ar fi instrumentat campania impotriva sa si il acuza ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, sa ii dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghita pentru a-i sustine televiziunea, Romania TV. Udrea sustine ca banii au fost dati de Dorin Cocos prin intermediul fiului sau, Alin Cocos.

 

“Mi-a spus (Dorin Cocos – n.r.) ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, pentru a-si finanta televiziunea RTV”, a declarat Udrea, intr-un interviu pentru Hotnews.ro

 

Sebastian Ghita a negat atunci declaratiile Elenei Udrea precizand ca nu au existat legaturi cu Dorin Cocos nici la Realitatea Tv, nici la Romania Tv.[Surse foto: sri.ro; epochtimes-romania.com]

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22