Florica Bejinaru este noul presedinte al CSM. Judecatoarea a fost deconspirata pentru colaborare cu Securitatea

Fara Autor | 11.01.2010

Pe aceeași temă

Judecatoarea Florica Bejinaru, de la Curtea de Apel Mehedinti, a fost aleasa, luni dupa-amiaza, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, anunta Realitatea Tv. Contracandidatii Floricai Bejinaru au fost judecatoarea Ana Lăbuş si procurorul Liviu Dăscălescu. CSM si-a ales, luni, noua conducere, in conditiile in care mandatul presedintelui Virgil Andreies si cel al vicepresedintelui Consiliului, procurorul Bogdan Licu, se incheie marti, 12 ianuarie.



Potrivit Constitutiei, presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre membrii Consiliului, pentru un mandat de un an. La prima parte a sedintei CSM, dedicata prezentarii bilantului pe anul 2009, a participat si presedintele Traian Basescu.



Florica Bejinaru a fost deconspirata de CNSAS, in luna mai 2006, drept colaboratoare a Securitatii, desi, in noiembrie 2005, aceasta primise certificat de necolaborare. Cercetarile asupra judecatoarei au fost reluate dupa ce ziarul "Cotidianul" a prezentat probe in acest sens. Conform publicatiei, Bejinaru a fost informatoare a Securitatii si remunerata pentru aceste activitati, in timp ce era consilier juridic la o intreprindere de confectii din Drobeta Turnu Severin. Bejinaru ar fi inceput sa colaboreze cu politia politica de la varsta 25 de ani.



Dupa ce in primavara lui 2006 membrii Colegiului CNSAS au votat cu majoritate de voturi ca a facut politie politica (cu sase voturi pentru si trei abtineri), cateva luni mai tarziu, cand i-au analizat contestatia, aceiasi oameni si-au schimbat pozitia fata de judecatoare. Dintre cei opt membri prezenti, doar patru au votat pentru admiterea contestatiei (Mircea Dinescu, Cazimir Ionescu, Florian Chiritescu si Laurentiu Tanase), doi pentru respingerea ei (Corneliu Turianu si Dragos Petrescu), iar alti doi s-au abtinut. In adeverinta semnata de fostul presedinte al CNSAS, Gheorghe Onisoru. se preciza ca, in baza documentelor analizate, pana la 28.07.2005, CNSAS a decis ca Bejinaru nu a fost agent al Securitatii ca politie politica.



Decizia de necolaborare cu Securitatea ca politie politica in cazul sau nu este definitiva, deoarece fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a contestat solutia la Curtea de Apel Bucuresti.



Imediat dupa ce s-a aflat ca judecatoarea Florica Bejinaru a colaborat cu fosta Securitate, ministrul Justitiei din acea vreme, Monica Macovei, a declarat ca aceasta chestiune nu este doar problema magistratului, ci si problema CSM. "CSM trebuie sa-si rezolve aceasta problema de imagine", a spus Macovei. Ministrul a sustinut, atunci, ca in Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa fie elita magistratilor si ca asupra lor nu ar trebui sa planeze nici o aparenta de banuiala ca ar fi fost colaboratori ai fostei Securitati.



Judecatoarea Florica Bejinaru, a negat informatiile aparute atunci, si a sustinut ca CNSAS i-a incalcat dreptul la imagine cand a facut publica relatia ei cu fosta Securitate.



Mai multi reprezentanti ai societatii civile au sustinut incompatibilitatea Floricai Bejinariu cu functia in CSM si i-au cerut demisia. La rindul ei, Conducerea Asociatiei "15 Noiembrie 1987 Brasov" a cerut, in 2006, demisia magistratului Florica Bejinaru, pe motiv ca acesta a scris note informative legate de desfasurarea evenimentelor din 1987 de la Brasov. "Nu este corect ca doamna judecatoare sa ocupe o functie atat de importanta in justitie din moment ce noi stim ca pentru informarile date securitatii in acea perioada a fost platita", a declarat presedintele Asociatiei, Florin Postolachi. Acesta a aratat ca nu are dovezi concrete cum ca judecatoarea Bejenariu a dat note informative despre revolta muncitorilor de la Brasov, "decat ceea ce a aparut in presa si discutiile cu reprezentantii Societatii pentru Justitie care solicita de asemenea destituirea doamnei judecatoare.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22