Florin Cîțu nu-l slăbește pe Cătălin Drulă: Transporturile sunt sub media execuției bugetare de 84%

Laurentiu Gheorghe | 10.08.2021

Florin Cîţu a afirmat că Ministerul Transporturilor este sub media execuţiei bugetare, de 84%, şi că va lua o decizie privind suplimentarea fondurilor la acest minister în funcţie de investiţiile efectuate

Pe aceeași temă

„Media din niciun minister nu are execuţie de 100%, ca să fie foarte clar. Media execuţiei este de 84%, Ministerul Transporturilor este sub media de 84% (...). Nu în şedinţa coaliţiei se alocă resurse. Resursele, am câteva propuneri şi pentru Ministerul Transporturilor şi pentru Ministerul Sănătăţii, pe care le-am convenit după ce am discutat cu colegii mei din Ministerul Sănătăţii. M-am uitat şi pe Ministerul Sănătăţii, Transporturilor, dar şi în Finanţe şi am cerut de fapt o situaţie a tuturor companiilor din Ministerul Transporturilor. De exemplu, am vrut să văd dacă investiţiile sunt mai mari sau mai mici decât anul trecut, la şase luni de zile. Am vrut să fiu foarte documentat şi vă spun că uneori în unele locuri se justifică, în altele locuri nu se justifică o suplimentare”, a precizat Cîţu înainte de şedinţa coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă este dispus să acorde mai mulţi bani la Transporturi, Florin Cîţu a răspuns: „Cererile au fost în special pentru asistenţă socială şi pentru subvenţii”. Cât priveşte proiectele nefinanţate la Transporturi, Cîţu a spus că „vor fi publice proiectele cu zero finanţare”.

Cîţu a mai precizat că dacă se vine cu un program de reformă pentru companiile subvenţionate de stat, „putem să alocăm sume pentru subvenţia de asistenţă socială, care să fie la nivelul mediei ultimilor cinci ani de zile".

El a adăugat se referă la o reformă „prin care să se arate că se pot face şi economii, pentru că altfel, dacă păstrăm sistemul PSD, putem să lăsăm PSD”.

„Ca să fac aceste alocări trebuie să vină către mine cu o prezentare a unui program de reformă. Eu am spus foarte clar că noi nu putem să vorbim de reformă atâta timp cât păstrăm aceleaşi subvenţii care erau plătite pe vremea PSD. Aceeaşi asistenţă socială. Am aflat şi eu nu ştiam că în Ministerul Transporturilor, angajaţii, familiile acestora circulă gratuit. Este din 1999. Nu mi se pare normal acest lucru şi am cerut să revizuiască”, a completat prim-ministrul.

El a mai spus că la Ministerul Sănătăţii este vorba de o estimare de 3,7 miliarde lei.

„Cheltuielile pentru Ministerul Sănătăţii, inclusiv pentru Casa Naţională de Sănătate, sunt în acest moment de 3,7 miliarde lei estimate de noi. Cam aceasta este de fapt alocarea pentru Ministerul Sănătăţii, care include şi Casa Naţională de Sănătate. Posibil să fie cea mai mare alocare din această rectificare bugetară”, a explicat Cîţu.

Premierul a mai anunţat că au fost alocate 1,8 miliarde lei către Ministerul Dezvoltării.

EL a vorbit şi despre rata inflaţiei şi deficitul bugetar.

„Rata inflaţiei era de 5,4%, iar veniturile erau mult mai mici decât sunt astăzi, veniturile au crescut şi anul acesta cu 7%, parcă era 7% din ultima estimare pe care am văzut-o. Eu v-am spus cu cât a crescut deficitul bugetar faţă de începutul anului, de la 80 miliarde la 82,5 miliarde. Deci dacă deficitul creşte de la 80 de miliarde la 82,5 miliarde, deficitul pe cash, sunt redistribuiri între ministere, ş.a.m.d. Până la urmă, de fapt asta contează cu cât creşte deficitul”, a mai afirmat premierul.

Despre Ministerul Muncii, şeful Guvernului a precizat că i se pare puţin ciudat de faptul că "în 2021 e nevoie de oameni care să aibă nevoie să digitalizeze.

„Este o ordonanţă care este în analiză la Ministerul Finanţelor, o să mă uit la ea. Da, este un program care pare ciudat ca în 2021 să ai nevoie de oameni care să digitalizeze”, a conchis Florin Cîţu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22