Florin Cîțu: Pensiile vor fi mai mari în acest an și vor crește conform cu legislația în vigoare

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2021

Premierul Florin Cîțu a spus marți că legea pensiilor va fi modificată, iar calcularea acestora va avea la bază principiul contributivității, fără a spune dacă vor mai fi majorări în 2021.

Pe aceeași temă

„Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei. Până să începem orice, și alocațiile crescu cu trei miliarde de ei. Pensiile din acest an vor fi mai mari decât cele de anul trecut și vor crește în acord cu legislația în vigoare. Noi am anunțat că legea pensiilor va fi modificată. Noi, ca și coaliție, avem o misiune clară, pensiile să fie calculate pe bază de contributivitate”, a declarat Cîțu.

Referitor la discuțiile de marți ale liderilor partidelor care formează coaliția de guvernare cu președintele Klaus Iohannis, premierul a declarat că nu sunt tensiuni între palate și bugetul va fi adoptat cu încadrarea în limita deficitului de aproximativ 7% din PIB:

„Nu există tensiuni! Există doar ceea ce am cerut și vreau să livrăm: reforma. Și acesta este momentul. Nu există niciun fel de tensiune. Vom face un buget sustenabil”, a spus Florin Cîțu.

De asemenea, Cîțu a precizat ca săptămâna viitoare să trimită săptămâna viitoare bugetul de stat și al asigurărilor sociale în Parlament:

„Mergem spre un deficit de 7%, 7,1%, în jurul acestei cifre mergem. De ce facem această muncă și de ce pare că durează mai mult? Obiectul este de a veni în Parlament săptămâna viitoare, sper. Pentru că în acest moment introducem reforme amânate de 30 de ani sau măsuri care au avut efect devastator pentru finanțele publice în ultimii ani trebuie modificate.

Este important pentru noi prin acest buget sa mentinem incredrea castigata anul trecut, increderea Comisiei Europene, a investitorilor straini, a agentiilor de rating. De aceea este un buget foarte important. Este un buget care trebuie sa sustina relansarea economiei, pune bazele unei economii puternice.

Mai mult, analiza pe acest buget este putin diferita pentru ca incepem prima parte a bugetarii multianuale. Cred ca vom introduce in Romania din 2023 cu bugetarea multianuala. In premiera introducem bugetarea multianuala care va fi in efect, cred eu, din 2024.

In sedinta de Guvern am avut o discutie pentru că le-am cerut ministrilor un set de masuri de reforma la fiecare minister si doresc putin mai mult detaliu acolo. Veti vedea masurile in perioada urmatoare, o reforma a companiilor de stat, legea salariilor, legea pensiilor, eliminarea unor cheltuieli ineficiente”, a declarat premierul după sedința de guvern de miercuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22