Florin Cîțu: Sunt șanse mari să refacem coaliția cu USR. Cioloș: A fost discuție exploratorie

Laurentiu Gheorghe | 03.11.2021

Premierul interimar Florin Cîțu a spus după negocierile cu USR privind refacerea coaliției UDMR - PNL – USR că este foarte optimist privind rezultatul discuțiilor.

Pe aceeași temă

Liderul PNL Florin Cîțu a declarat miercuri, la finalul negocierilor cu USR pentru formarea viitorului Guvern, că o construcție PNL-USR-UDMR are suficiente voturi în Parlament și nu stă în voturile minorităților naționale, după semnalele că minoritățile nu vor susține refacerea fostei coaliții.

„Noi avem majoritate chiar si fara voturile de la minoritati. Cu asta am inceput azi (discutiile cu USR - n.r.), daca putem face majoritate. Ne-am uitat la cifre si avem majoritate”, a zis Cîțu. El a adăugat că va purta o discuție și cu liderul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus înaintea negocierilor că „matematic avem voturile necesare pentru a trece guvernul”.

„Mandatul nostru este formarea unei majorități parlamentare cu premier liberal”, a mai spus el, referitor la scenariul unui guvern cu premier PSD. Tot înaintea discuțiilor, Dacian Cioloș a afirmat că liberalii trebuie să decidă foarte clar dacă doresc refacerea coaliției sau un guvern cu PSD, adăugând că e nevoie de o soluție cât mai rapid.

Principalele declarații Florin Cîțu după întâlnirea cu liderii USR:

  • Am agreat că tebuie să fie un acord al coaliției mult mai în detaliu

  • Am discutat despre principii

  • Am discutat de principiu ca premierul să fie de la PNL, dar astăzi nu am discutat despre numele premierului

  • Sunt șanse mari să refacem coaliția

  • Nu am discutat despre numele miniștrilor, dar am discutat despre Anghel Saligny

  • Am calculat și avem majoritate chiar și fără voturile minorităților naționale

De cealaltă parte, liderul USR Dacian Cioloș a declarat că a dat PNL un termen limită până la care să aleagă dacă face coaliție cu PSD sau PNL pentru ca discuțiile să meargă mai departe.

Am discutat despre ideea refacerii Coaliției, o deciziei pe care PNL trebuie să o ia. Dacă începem negocierile trebuie să fie un mesaj clar că doresc acest lucrul și nu mai negociază și cu PSD. Am convenit ca data viitoare să participe și colegii de la UDMR pentru a putea intra în detalii. În detalii înseamnă să intrăm în detalii pe un calendar de măsuri. (...) Urgența acum e să luăm măsuri care să ne ajute să gestionăm crizele din Sănătate și Energie. Dacă vom începe negocierile, în paralel vom veni în Parlament cu măsuri și va fi și o modalitate de a testa această majoritate”, a declarat Cioloș.

Acesta a precizat că discuțiile trebuie stabilit un mod de funcționare pentru a evita pe viitor problemele care au dus la destrămarea coaliției. Cioloș spune că nu s-a discutat despre numele premierului, dar a evitat să spună concret dacă USR ar refuza o eventuală desemnare a lui Florin Cîțu. „Poziția noastră o știți, nu ne-am schimbat-o”, a spus liderul USR.

„Nu am discutat nume de premier, am discutat principii și am stabilit ca premierul să fie de la PNL. Nu am discutat nume, dar poziția noastră o știți. Nu ne-am schimbat-o. E un subiect pe care nu am intrat în detalii în momentul de față. Important pentru noi a fost să vedem dacă există această dorință de refacere a coaliției. Am simițit că există această disponibilitate, dar până nu văd, nu cred. Așteptăm să aibă discuția și cu PSD, să își facă calculele și la începutul zilei de mâine să vină cu un răspuns dacă refacem sau nu Coaliția. (...) Am spus deja că pe domnul Ciucă l-am accepta”, a mai declarat președintele USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22