Florin Iordache: Codurile penale vor fi votate de Parlament până la sfârșitul lunii iunie

Redactia | 31.05.2018

Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat că până la sfârșitul săptămânii viitoare va fi finalizat Codul de procedură penală, iar până la sfârșitul lunii iunie acestea vor trece prin Parlament.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Astăzi am finalizat o primă lectură a Codului de procedură penală. Pentru noi e prioritate, pentru că în cadrul acestui proiect de lege este şi acea directivă care vizează prezumţia de nevinovăţie. Au venit foarte multe amendamente, în principal de la CSM, care au fost însuşite şi aşteptăm de la CSM până săptămâna viitoare şi corelările care vizează eliminarea Camerei preliminare şi textele subsecvente. Punctual, calendarul este următorul: săptămâna viitoare, miercuri, vom relua dezbaterile la comisie cu toate propunerile şi corelările şi până la finalul săptămânii viitoare ne-am propus să finalizăm dezbaterea la Codului de procedură penală, să-l trimitem la Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi apoi parcursul normal este Camera Deputaţilor, decizională", a explicat Iordache, citat de Agerpres.

 

El a spus că, în acelaşi timp, comisia se va reuni luni la ora 12,00 pentru amendamentele depuse la Codul de procedură civilă, care a ajuns la Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptat la Senat.

 

”Codul de procedură civilă cred că va fi adoptat miercurea viitoare de Camera Deputaţilor şi va fi înaintat preşedintelui pentru promulgare”, a mai precizat Iordache.

 

Întrebat dacă va fi nevoie de o sesiune extraordinară, Iordache a răspuns: ”Nu ştim ce face preşedintele. Sesiunea extraordinară poate fi dacă preşedintele trimite la reexaminare”.

 

”De aceea ne-am şi luat marja de două săptămâni, dacă preşedintele trimite la reexaminare vreuna din cele trei legi care vizează Codurile”, a adăugat Iordache.

 

Potrivit acestuia, Codurile civile vor fi adoptate de Camera Deputaţilor săptămâna viitoare, Codul de procedură penală va fi adoptat de Senat peste două săptămâni şi apoi va ajunge la Camera Deputaţilor cu următoarele modificări.

 

"În acest interval vom începe şi finaliza dezbaterile la Codul penal, deci probabil că în ultima săptămână a lunii iunie şi Codul penal va fi adoptat de către Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. Noi ne-am luat acea marjă de două săptămâni, astfel încât dacă preşedintele, în cele zece zile, doreşte să trimită la reexaminare, Parlamentul să fie în activitate încât să putem reexamina cele trei legi. Mai ales Codul de procedură penală, care vizează prezumţia de nevinovăţie, este o prioritate pentru a nu accesa acea clauză şi procedura de infringement", a mai spus Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22