Florin Iordache: secția de anchetare a magistraților, un câștig al reformei. Aș da din nou OUG 13

Redactia | 01.03.2019

Un câştig al reformei în justiţie este şi înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor, a declarat la Digi24 deputatul PSD, Florin Iordache.

Pe aceeași temă

Iordache susține nici mai mult nici mai puțin decât că secția a fost considerată un ”câștig” chiar de Comisia de la Veneția.

„Eu și la Comisia de la Veneția am spus că un câștig al acestei reforme în justiție este și înființarea acestei secții.

Factorul politic e extras cu totul din numirile care se fac la această secție de investigare. (…)

La dezbaterile în Parlament, judecătorii au fost cei care ne-au solicitat înfiinţarea acestei secţii specializate.

Luaţi în calcul numai magistraţii care protestează? Pe cei care nu protestează şi au fost de acord cu această secţie nu îi luaţi în calcul? Judecătorii au vrut să se ia presiunea pe care o exercitau procurorii DNA.

Argumentele pe care le-au avut asociaţiile fie ale judecătorilor, fie ale magistraţilor, au fost că e anormal că un procuror DNA care stă în sală lângă judecător poate spune: dacă nu ţineţi cont de concluziile pe care noi le punem, după aceea ne ocupăm noi de dumneavoastră. Prin presiunea pe care un procuror DNA o exercita asupra unui judecător, actul de justiţie putea fi viciat”, a declarat Florin Iordache la Digi 24.

„În cadrul comisiei speciale, s-a spus că e prea mult să se facă direcţie, pentru că cei 15 procurori nu au încărcătură foarte mare, dar, de-a lungul timpului, au apărut în spaţiul public informaţii că peste 50% din magistraţii români au avut dosare, din oficiu sau plângeri din partea justiţiabililor. Acum, secţia are în cercetare peste 1.500 de dosare. Au fost închise în perioada până să fie operaţională secţia, alte câteva mii de dosare până când a intrat în vigoare secţia”, a mai spus Florin Iordache.

„Nu-i adevărat. Comisia de la Veneția a invocat niște îngrijorări care au fost exprimate în țară”, a mai spus Iordache, întrebat cum comentează recomandarea Comisiei de la Veneția de a renunța la înființarea secției speciale.

Totodată, Florin Iordache a afirmat că, dacă ar putea da timpul înapoi, ar mai da o dată OUG 13, împotriva căreia au protestat în stradă sute de mii de oameni la începutul anului 2017.

Da Atâta timp cât avem o decizie a Curții Constituționale, OUG 13 nu a fost cred că îndeajuns de explicată și eu nu am fost destul de susținut de colegii mei. Când colegii mi-au reproșat că am adoptat-o, am făcut un pas în spate. Vi se pare normal că oameni, pentru sume infime, primari, viceprimari, chiar dacă au fost achitați să își piardă mandatul?”,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22