FMI: Deficitul bugetar riscă să depășească 3% din PIB și corupția taie din veniturile statului

Redactia | 12.11.2018

O echipă a Fondului Monetar Internațional a efectuat o evaluare a evoluțiilor recente în plan macroeconomic și al politicilor fiscale ale Guvernului de la București.

Pe aceeași temă

Echipa Fondului, condusă de Jaewoo Lee, a avut la sfârșitul vizitei desfășurate în perioada 6-12 noiembrie o scurtă declarație pentru presă, în locul tradiționalei conferințe.

"Activitatea economica din Romania se mentine puternica, somajul inregistrand minime istorice. Ingrijorarile legate de supraincalzire s-au mai temperat, data fiind recenta incetinire a ritmului de activitate, presiunile inflationiste din acest an parand a fi atins deja nivelul maxim.

Banca Nationala a Romaniei a intarit politica monetara si managementul lichiditatii, contribuind astfel la mentinerea sub control a presiunilor inflationiste.

In continuare, ar trebui mentinuta inclinatia de intarire a politicii monetare pentru a ancora anticipatiile inflationiste si a limita riscurile externe. Sanatatea sistemului financiar s-a imbunatatit, iar plafonarea serviciului datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populatiei va contribui la mentinerea stabilitatii financiare", a declarat Lee, la finalul misiunii.

Șeful misiunii Fondului Mondetar Internațional a atras atenția și asupra prognozatelor creșteri de pensii și salarii pentru bugetari, spunând că aceastea ”ar trebui regândite, având în vedere impactul negativ pentru sustenabilitatea fiscală și creșterea economică pe termen lung”.

Jaewoo Lee a mai spus că ”lupta împotriva corupției trebuie să continue, pentru că reducerea corupției ajută la îmbunătățirea colectării, crește eficiența cheltuielilor publice și întărește competitivitatea. Mai multe inițiative legislative recente au creat incertitudine, dând naștere unor îngrijorări privind buna guvernanță și sistemul financiar, care sunt baza pentru o creștere sustenabilă pe termen lung”

Reprezentantul FMI a mai sustinut ca o consolidare fiscala ar crea spatiu de manevra pentru politica fiscala, reducand astfel vulnerabilitatea economiei fata de socurile interne si externe.

"In pofida mai multor ani de crestere economica puternica, deficitul bugetar a avut evolutie ascendenta, nu una descendenta, asa cum ar trebui sa se intample in perioadele bune, iar atingerea tintei pentru anul 2018 inca prezinta riscuri in absenta unor masuri suplimentare.

In acelasi timp, structura cheltuielilor publice se indreapta, din ce in ce mai mult, catre elemente rigide in detrimentul investitiilor publice.

Bugetul pe anul 2019 si cadrul fiscal pe termen mediu trebuie sa vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana (UE) si sa mentina datoria publica exprimata ca pondere in PIB pe o traiectorie descendenta. Aceasta presupune masuri de calitate ridicata", a subliniat Lee.

Oficialul FMI a completat ca, in acest sens, initiativele actuale de eficientizare a cheltuielilor publice - analizele de cheltuieli si achizitia centralizata - sunt binevenite.

"Esentiala este, de asemenea, modernizarea administratiei fiscale. Totodata, majorarea salariilor din sectorul public si modificarile programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prn prisma implicatiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilitatii fiscale si cresterii economice pe termen lung", a precizat Jaewoo Lee.

Reprezentantul FMI a mai sustinut ca, pentru a-si spori potentialul de crestere, in Romania sunt necesare reforme structurale bine tintite si o buna guvernanta.

„Consolidarea institutiilor ce se ocupa de investitiile publice continua sa reprezinte o prioritate pentru reducerea decalajului major de infrastructura pe care il inregistreaza Romania, inclusiv prin facilitarea unei mai mari absorbtii a fondurilor europene.

Guvernanta corporativa a intreprinderilor de stat poate fi imbunatatita, iar exceptiile de la Legea 111/2016 ar trebui evitate.

Fondul suveran de investitii avut in vedere ar trebui sa respecte cele mai bune practici la nivel international. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, deoarece reducerea coruptiei contribuie la cresterea veniturilor guvernamentale, la eficientizarea cheltuielilor si la dezvoltarea competitivitatii.

Unele initiative legislative recente au generat incertitudini, au creat ingrijorari legate de buna guvernanta si de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei cresteri sustinute pe termen lung", a adaugat Lee.

Reprezentantii FMI au mentionat ca misiunea a avut discutii fructuoase cu ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, si cu alti oficiali guvernamentali, cu reprezentanti ai sectorului privat si ai organizatiilor societatii civile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22