FMI încearcă să împiedice o nouă criză a creditelor implicându-se tot mai mult în problemele Europei

Fara Autor | 18.11.2011

Pe aceeași temă

 

Fondul Monetar Internațional (FMI) se implică din ce în ce mai mult în eforturile Uniunii Europene de a rezolva criza datoriilor suverane prin încercări de a împiedica declanșarea unei noi crize a creditelor care amenință creșterea economică mondială.
 
Țările din UE au încercat să soluționeze pe cont propriu criza, iar FMI  a acționat doar ca partenere, până acum, în eforturile de salvare prin metodele Troika, alături de Comisia Europeană (CE) și Banca Centrală Europeană (BCE). Însă, procesul decizional al UE este considerat prea greoi, astfel că, săptămâna aceasta, s-au luat trei decizii care ar putea crește rolul FMI în rezolvarea crizei, informează Mediafax.
 
Evaluarea Italiei fără CE și BCE
 
FMI a anunţat, joi, că evaluarea economiei italiene va fi efectuată la finele lunii noiembrie de către o misiune la care nu vor participa reprezentanţi ai CE sau ai BCE, iar recomandările privind reformele fiscale şi structurale necesare pentru evitarea unei crize de proporţii vor fi înaintate de reprezentanţii Fondului, şi nu de "Troika", aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Portugaliei şi Irlandei, relatează Mediafax.
 
Astfel, FMI s-ar putea impune ca lider al efortului anticriză, în încercarea de a recupera o parte din încrederea pieţelor.
 
"Modernizarea" împrumuturilor FMI
 
Miercuri, FMI a anunţat în mod surprinzător demisia lui Antonio Borges, directorul Departamentului European al instituţiei. El a fost înlocuit de influentul Reza Moghadam, care a lucrat până acum la "modernizarea" instrumentelor de împrumut ale FMI şi la consolidarea modului în care creditorul monitorizează economii.
 
Borges a afirmat că demisionează din motive personale. El a fost nevoit luna trecută să retragă de urgenţă o declaraţie prin care sugerase că FMI ar putea cumpăra obligaţiuni de stat spaniole şi italiene alături de Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF). 
 
FMI poate numai să împrumute statele membre, şi nu să intervină direct pe pieţele de obligaţiuni.
 
BCE ar putea acorda credite FMI
 
Surse oficiale europene au declarat, joi, că au avut loc discuţii despre posibilitatea ca BCE să acorde credite FMI, pentru a creşte resursele financiare ale instituţiei de la Washington, care ar dobândi astfel suficiente fonduri pentru a "salva" economiile mai mari din zona euro.
 
Marile economii emergente, precum China, Rusia şi Brazilia, care au acumulat rezerve monetare consistente, au sugerat directorului general al FMI, Christine Lagarde, că sunt pregătite să sprijine ţările din zona euro numai dacă banii lor vor fi canalizaţi prin Fond.
 
"Există îngrijorări foarte mari legate de Europa. Ţările cu economii emergente s-au declarat pregătite să crească resursele Fondului. În acest moment, nu cunoaştem sumele exacte", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al FMI David Hawley, citat de Mediafax.
 
Liderii europeni au sperat că pot opri contagiunea din zona euro prin creşterea resurselor FESF la 1.000 miliarde euro, însă nu au reuşit încă să strângă aceşti bani, iar criza se răspândeşte rapid de la periferia zonei euro către Europa de Est şi alte economii emergente vulnerabile.
 
Însă, chiar cu cele 1.000 de miliarde de euro, fondul nu  ar dispune de suficienți bani în eventualitatea salvării Italiei și Spaniei, astfel că singurul creditor cu suficiente fonduri pentru asemenea efoturi ar fi FMI. 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22