FMI recomanda Romaniei intarirea transparentei fiscale in sectorul public

A.g | 12.03.2015

Pe aceeași temă

 Romania a inregistrat o performanta buna in raportul de Transparenta Fiscala pe care guvernul roman l-a realizat cu sprijinul unei echipe de la Fonul Monetar International in luna februarie, informeaza Agerpres.

 

FMI subliniază că rapoartele fiscale nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB.  Pentru o mai buna functionare a institutiilor,  fonul monetar recomanda ca pe viitor extinderea institutionala sa includa intregul sector public. 

 

De asemenea, potrivit FMI, un mare volum de date cu privire la operațiunile, activele și pasivele Guvernului nu este consolidat într-un set de declarații financiare produse în conformitate cu standardele internaționale.

 

Pe de altă parte, procesul bugetar al României s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, în condițiile în care cadrul bugetar pe termen mediu acoperă aproximativ 97% din cheltuielile Guvernului, precum și prin înființarea unei supravegheri fiscale independente. Cu toate acestea, erorile ridicate de prognoză a PIB-ului, în medie de aproximativ 4% din PIB, deficiențele în evaluarea și supervizarea investițiilor publice și lipsa de punctualitate în aprobarea bugetelor anuale sugerează că este nevoie de noi progrese, precizează FMI.

 

Managementul riscurilor fiscale este evaluat drept avansat sau bun în identificarea și raportarea garanțiilor guvernamentale și a riscurilor asociate cu administrațiile publice însă raportarea cu privire la alte riscuri specifice, de genul expunerii pe sectorul financiar și a riscurilor de mediu, este limitată, așa cum este și analiza cu privire la potențialul impact al modificărilor în contextul mediului macroeconomic volatil.

 

FMI face o serie de recomandări pentru ca autoritatile romane sa mareasca transparenta fiscala. Printre acestea se numără îmbunătățirea calității și integrității rapoartelor fiscale și a rapoartelor financiare; includerea unor prognoze macroeconomice mai detaliate în documentele bugetare principale; creșterea transparenței documentației bugetare; extinderea analizelor și raportării riscurilor fiscale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22