FMI revizuiește în scădere prognoza pentru economia mondială: Cea mai gravă recesiune după anii ‘30

Laurentiu Gheorghe | 24.06.2020

Această criză este mult mai gravă decât se anticipa, iar relansarea va fi mai lentă decât se spera, omenirea confruntându-se cu cea mai mare criză de la Marea Depresiune din anii ’30, avertizează FMI.

Pe aceeași temă

În cea mai recentă prognoză pentru economia mondială, Fondul Monetar Internațional (FMI), publicată miercuri, fondul avertizează că urmează „o criză cum n-a mai fost alta”, recesiunea globală pentru 2020 fiind estimată la -4,9%, cu 1,9 puncte procentuale sub estimarea din luna aprilie când era de -3%.

Pandemia de Covid-19 a avut un impact negativ mult mai mare decât se anticipa asupra activității economice din primul semestru decât se anticipa, se arată în raportul FMI, iar revenirea va avea loc mult mai gradual decât în prognoza anterioară. Pentru anul viitor creșterea globală va fi de 5,4%, sub estimarea anterioară de 5,8%, iar pentru China se anticipează o creștere de doar 1% pentru anul viitor (față de 1,2%, estimare anterioară).

Pentru acest an, în anumite țări din Europa contracția produsului intern brut este vertiginoasă: -12,5% pentru Franța, -12,8% pentru Spania și Italia.

Pentru 2020, FMI prognozează scăderi mai mari decât în aprilie:

  • SUA: -8.0%, față de -6.1%

  • China: 1.0%, față de 1.2%

  • Zona Euro: -10.2%, față de -7.5%

  • India: -4.5%, față de +1.9%

  • Japonia: -5.8%, față de -5.2%

  • Canada: -8.4%, față de -6.2%

  • America Latină: -9.4%, față de -5.2%

„Un grad mare de incertitudine caracterizează” aceste previziuni, recunoaște Gita Gopinath, în condițiile în care epidemia nu s-a încheiat și focare de infecție reapar acolo unde se credea că a dispărut coronavirusului, cum este cazul Germaniei, care a anunțat marți o carantină locală.

Pentru moment, nicio țară nu scapă de pesimismul FMI, începând cu China, de unde a plecat, la finele lui 2019, virusul.

FMI estimează acum o creștere de doar 1%, departe de cifra de 6,1% din 2019 și care constituia deja un minim istoric, din cauza războiului comercial cu Washingtonul.

Criza sanitară va da o lovitură și mai puternică Statelor Unite, în ciuda imensului plan guvernamental de salvare (circa 3.000 miliarde dolari).

PIB-ul celei mai mari economii din lume ar urma astfel să scadă cu 8% față de 5,9% estimat în aprilie. Relansarea din 2021 va fi mai puțin susținută (+4,5%).

Față de proiecțiile din aprilie „există un grad de incertitudine mai mare decât de obicei”, avertizează FMI.

Evoluția va fi mai bună dacă spre exemplu se descoperă un vaccin sau dacă vor exista ajutoare guvernamentale suplimentare care vor accelera relansarea.

În schimb, „noi valuri ale pandemiei pot frâna” relansarea și să înăsprească rapid condițiile financiare, ceea ce va provoca o supraîndatorare, a arătat Gita Gopinath.

În economiile unde rata de infectare scade, relansarea este mai lentă din cauza persistenței distanțării sociale în al doilea semestru.

În plus, relansarea este inegală, subliniază Gita Gopinath. Anumite sectoare precum vânzările în detaliu revin, altele precum serviciile precum industria hotelieră, călătoriile și turismul se confruntă în continuare cu mari dificultăți.

Țările care depind de aceste industrii vor fi „probabil profund afectate timp de o perioadă îndelungată", subliniază economista.

Pe lângă pandemie, alte riscuri apasă asupra economiei mondiale, subliniază FMI, care citează „escaladarea tensiunilor dintre SUA și China”, problemele cu care se confruntă exportatorii de petrol sau „tulburările sociale”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22