Focar de Covid-19 la o școală din București: 9 contacți ai unui pacient testați pozitiv

Laurentiu Gheorghe | 24.01.2021

Nouă contacți ai unuia dintre cei doi pacienți confirmați vineri cu noua tulpină au fost testați pozitiv cu SARS-CoV2 și se așteaptă confirmarea că este vorba despre noua tulpină.

Pe aceeași temă

Unul dintre cei doi pacienți confirmați vineri cu noua tulpină lucrează la o școală din București. Pentru 9 contacți ai acestuia, testați și ei pozitiv, se așteaptă analize mai amănunțite - confirmarea că este sau nu vorba despre noua tulpină.

În România au fost confirmate până acum, în total, 3 cazuri de infectare cu noua tulpină. Două dintre ele au fost confirmate vineri, iar cei 9 pacienți testați pozitiv pentru care se face acum secvențiere pentru noua tulpină sunt contacții unuia dintre cazurile confirmate vineri.

Comunicatul oficial:

9 din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie - au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că în cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

  • Școala a fost închisă, iar pe data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.

  • Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății reamintește importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat, amintește Ministerul Sănătății.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22