Adrian Severin isi vinde "serviciile" de europarlamentar pentru 12.000 euro. PE a inceput o ancheta

Fara Autor | 20.03.2011

Pe aceeași temă

Trei europarlamentari, printre care şi Adrian Severin, s-au declarat dispuşi „să-şi vândă serviciile” contra unor sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti ai ziarului britanic „Sunday Times” care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby, informează AFP, citată de Agerpres. Potrivit jurnalistilor britanici, amendamentul solicitat de catre falsii lobisti a fost depus, iar Adrian Severin ar fi incasat deja 12.000 euro. Austriacul Ernst Strasser, unul dintre cei picați în plasa ziariștilor, și-a anunțat astăzi demisia din Parlamentul European, după ce șeful său de partid i-o ceruse. La București însă, Victor Ponta spune ca nu cunoaste cazul și o să aibă o reacție mâine.

Reporterii de la "Sunday Times" au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi fost impulsionată de respectivii deputaţi. Trei dintre aleşi au acceptat: fostul vicepremier român Adrian Severin, fostul ministru sloven de externe Zoran Thaler şi un fost ministru austriac de externe, Ernst Strasser. Potrivit articolului din Sunday Times, amendamentul solicitat de catre falsii lobisti a fost depus.

100.000 de euro pentru şase şedinţe pe an

Lui Severin i s-a propus să facă parte din echipa de consultanţi ai firmei, urmând să fie plătit cu 100.000 de euro pentru a participa la şase şedinţe pe an.

Presupuşii lobby-işti i-au spus că, dacă acceptă această poziţie, i s-ar putea cere ajutorul pentru a schimba legislaţia. "Ştiu de ce aveţi nevoie şi cred că eu vă pot oferi ceea ce aveţi nevoie," a răspuns el. O zi de lucru în afara şedinţelor de consiliu valora 4.000 de euro.

Potrivit Sunday Times, plăţile făcute de falsa companie urmau să fie înregistrate în declaraţia financiară a eurodeputatului, dar acesta a spus că nu va trece toată suma, ci doar preţul pentru o şedinţă. "Pare mai puţin pentru că nu spui câte şedinţe ai pe an," a spus el. Eurodeputatul spune însă că a trecut doar tariful unei şedinţe pentru că nu ştia la câte va participa, iar suma finală urma să o treacă în declaraţia de avere.

Lui Severin i s-a propus să facă parte din echipa de consultanţi ai firmei, urmând să fie plătit cu Presupuşii lobby-işti i-au spus că, dacă acceptă această poziţie, i s-ar putea cere ajutorul pentru a schimba legislaţia. "Ştiu de ce aveţi nevoie şi cred că eu vă pot oferi ceea ce aveţi nevoie," a răspuns el. Potrivit Sunday Times, plăţile făcute de falsa companie urmau să fie înregistrate în declaraţia financiară a eurodeputatului, dar acesta a spus că nu va trece toată suma, ci doar preţul pentru o şedinţă. "Pare mai puţin pentru că nu spui câte şedinţe ai pe an," a spus el. Eurodeputatul spune însă că a trecut doar tariful unei şedinţe pentru că nu ştia la câte va participa, iar suma finală urma să o treacă în declaraţia de avere.

Factură de 12.000 de euro pentru amendamentul lui Bodu

La începutul lunii trecute, reporterii britanici i-au cerut ajutor pentru a introduce un amendament la Directiva europeană privind fondurile de garantare a depozitelor. Legislaţia urma să fie schimbată introducând un termen de o săptămană pentru plata compensaţiilor de către un fond de garantare a depozitelor către deponenţi unei bănci care a dat faliment. În prezent, termenul este de o lună. Severin a fost de acord să-i ajute pe falşii loby-işti şi a spus că şansele de succes cresc dacă găseşte un membru al comisiilor de resort care să introducă amendamentul. A apelat la un alt român, Sebastian Bodu, care, deşi cu altă orientare politică, era raportor pe această directivă.

Atât Severin, cât şi Bodu, au confirmat pentru România liberă că au avut o discuţie pe această temă, dar că Bodu se declarase în favoarea păstrării termenului de o lună încă din decembrie anul trecut, iar amendamentul fusese deja depus când a avut loc discuţia.

La începutul lunii trecute, reporterii britanici i-au cerut ajutor pentru a introduce un amendament la Directiva europeană privind fondurile de garantare a depozitelor. Legislaţia urma să fie schimbată introducând un termen de o săptămană pentru plata compensaţiilor de către un fond de garantare a depozitelor către deponenţi unei bănci care a dat faliment. În prezent, termenul este de o lună. Severin a fost de acord să-i ajute pe falşii loby-işti şi a spus că şansele de succes cresc dacă găseşte un membru al comisiilor de resort care să introducă amendamentul. A apelat la un alt român, Sebastian Bodu, care, deşi cu altă orientare politică, era raportor pe această directivă.Atât Severin, cât şi Bodu, au confirmat pentru România liberă că au avut o discuţie pe această temă, dar că Bodu se declarase în favoarea păstrării termenului de o lună încă din decembrie anul trecut, iar amendamentul fusese deja depus când a avut loc discuţia.

Totuşi, Severin le-a spus altceva lobby-iştilor, potrivit discuţiei publicate de Sunday Times: "Până la urmă, el (Bodu) a înţeles şi a sprijinit ideea, gândindu-se că este corect şi fără să acţioneze doar pentru că i-am cerut eu." Reporterii l-au întrebat dacă Bodu ştie că discuţia a avut loc la cererea unui client. "Nu, nu i-am spus nimic," a răspuns Severin.

Apoi, europarlamentarul şi resupuşii lobby-işti au stabilit tariful pentru acest serviciu: 12.000 de euro pentru trei zile de consultanţă, după cum arată înregistrările video ale Sunday Times. De altfel, la scurt timp, Severin a trimis factură pentru această sumă.

Austriacul Ernst Strasser si-a dat deja demisia si se va retrage complet din politica

Europarlamentarul austriac Ernst Strasser, liderul europarlamentarilor austrieci in cadrul fractiunii popularilor europeni (PPE), a declarat duminica agentiei de presa austriece APA ca se retrage complet din politica ca urmare a "campaniei politice" indreptate impotriva sa care ar putea aduce, de-acum, prejudicii Partidul Popular Austriac (OVP), din randurile caruia provine, informeaza APA.

Retragerea lui Strasser survine la doar cateva ore dupa ce liderul OVP, vicecancelarul Josef Proll, ii solicitase public acest pas. Vicecancelarul austriac a calificat conduita lui Strasser dept "inacceptabila", scrie Wiener Zeitung in editia sa online, solicitandu-i sa-si depuna imediat toate mandatele si se retraga din toate functiile politice.

Obligatia fundamentala a politicii si repezentantilor ei consta in "servicii aduse oamenilor", iar Strasser "a incalcat acest principiu in mod flagrant si inacceptabil", a declarat Proll de pe patul de spital, fiind internat cu o embolie pulmonara la o clinica universitara din Innsbruck. Seful OVP i-a solicitat lui Strasser sa adreseze, in plus, "scuze explicite tuturor celor care, prin votul lor, si-au exprimat increderea" in el, dar si "miilor de membri si functionari onorifici ai partidului".

Dupa publicarea articolului din Sunday Times, Strasser declarase mai intai ca ar fi realizat, de fapt, din vara lui 2010 ca este vorba de falsi lobbyisti, dar ca ar fi acceptat sa le faca jocul pentru a putea depune ulterior plangere la politia austriaca. Potrivit editiei online a cotidianului austriac Der Standard, Strasser pare a fi incasat cel putin jumatate de milion de euro pe an, dat fiind ca intr-una dintre inregistrarile video ale jurnalistilor britanici acesta precizeaza ca "onorariul" sau de lobbyist este de 100.000 de euro pe an, cat si faptul ca dispune deja de "cinci clienti".

Presa austriaca mai relateaza pe larg ca, potrivit investigatiei Sunday Times, pe langa Ernst Strasser alti doi europarlamentari ar mai fi acceptat sa faca "lobby pe bani": fostul ministru de externe al Romaniei Adrian Severin precum su fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler. Potrivit articolului din Sunday Times, amendamentul solicitat de catre falsii lobisti a fost depus. Vicepresedinta Parlamentului European, eurodeputata britanica Diana Wallis, a anuntat intre timp deschiderea unei anchete ca urmare a acuzelor aduse celor trei.


Adrian Severin neaga si ii ameninta pe jurnalisti cu procesul


Adrian Severin a declarat azi pentru Hotnews că ceea ce a făcut pentru pretinșii lobby-iști a fost să le ofere consultanță, lucru care nu este interzis de regulamentele Parlamentului European.

Întrebat dacă a depus amendamentul cerut de aceștia, Severin a spus că nu. „Nu am depus amendamentul. Altcineva îl depusese deja. De asta am și trimis mesajul în care îi înștiințam că amendamentul dorit a fost depus. Nu este nicio legătura de cauzalitate între cele doua lucruri”, a subliniat Severin, care a precizat că lobby-ul este reglementat dar că este legal să facă acte procedurale contra cost.

Întrebat cine a depus amendamentul, Severin a spus că este vorba despre Sebastian Bodu (PDL).

Severin a mai precizat că a semnat un contract de consultanță în ianuarie, dar că nu a primit bani. „Deși pentru ceea ce am făcut pentru ei îmi datorează bani. Am făcut analize, am pierdut timpul pentru ei”, a declarat europarlamentarul român pentru Hotnews.


Anchetă la PE


O anchetă a fost demarată la Parlamentul European săptămâna aceasta, privind acuzaţiile aduse de cotidianul britanic celor trei eurodeputaţi, a anunţat un purtător de cuvânt. De altfel, şi un vice-preşedinte al PE declarase pentru Sunday Times că va fi deschisă o anchetă. "Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fie transmise Parlamentului pentru a fi examinate atent", a precizat purtătorul de cuvânt. Severin spune că doreşte o astfel de anchetă pentru ca nevinovăţia sa să fie demonstrată. El mai cere anchetarea ziariştilor britanici pentru că au intrat în PE fără autorizaţie şi pentru că au făcut înregistrări ilegale şi se gândeşte să dea în judecată Sunday Times pentru calomnie.

O anchetă a fost demarată la Parlamentul European săptămâna aceasta, privind acuzaţiile aduse de cotidianul britanic celor trei eurodeputaţi, a anunţat un purtător de cuvânt. De altfel, şi un vice-preşedinte al PE declarase pentru Sunday Times că va fi deschisă o anchetă. "Elementele de care dispune Sunday Times urmează să fie transmise Parlamentului pentru a fi examinate atent", a precizat purtătorul de cuvânt. Severin spune că doreşte o astfel de anchetă pentru ca nevinovăţia sa să fie demonstrată. El mai cere anchetarea ziariştilor britanici pentru că au intrat în PE fără autorizaţie şi pentru că au făcut înregistrări ilegale şi se gândeşte să dea în judecată Sunday Times pentru calomnie.


Investigat de ANI

Averea lui Adrian Severin a intrat anul trecut în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate, după un articol publicat de revista Kamikaze care arăta că eurodeputatul a decontat în 2009 şi 2010 aproximativ 500.000 de euro - cea mai mare sumă cheltuită de PE pentru un europarlamentar român. 229.000 de euro au fost decontaţi doar pentru "cheltuieli de secretariat". ANI s-a autosesizat şi a început să investigheze averea lui Severin încă din timpul mandatului de parlamentar din 2004-2008.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22