Băsescu la bilanţul MAI: Oriunde pui degetul apare corupţia. Va cer o evaluare om cu om pe criterii de integritate si competenta, nu schimbari in organigrama

Fara Autor | 22.02.2011

Pe aceeași temă

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, la bilantul Ministerului de Interne, o reforma " asa cum nu s-a mai facut", care sa nu insemne "schimbarea unor patratele in organigrama", ci o evaluare "om cu om pe criterii de integritate si competenta". "Nu ma voi lasa pacalit", a spus Basescu, atragind atentia ca oameni din MI sint mina in mina cu gruparile de crima organizata. "Unde pui degetul apar elemente de coruptie", a spus seful statului.

"MAI este cea mai mare structură de securitate", şi-a început preşedintele discursul, subliniind că "sunt mulţi oameni pe care îi apreciez pentru activitatea în MAI şi totuşi ministerul nu este încă la nivelul la care ar trebui să fie, specific unui stat european".

"Toate procesele de restructurare petrecute în acest minister de foarte mulţi ani încoace s-au limitat la această păcăleală. Ne-am restructurat, ne-am reorganizat, ne-am făcut mai buni. Nu este adevărat, nu mai putem spune că restructurăm şi eficientizăm MAI doar învârtind căsuţe în organigramă", a mai spus Băsescu.

"Oriunde pui degetul în MAI apar fenomene de corupti. A fost la Pitesti, anul trecut, cu scandalul permiselor de conducere. A fost la frontiere, zilele acestea. Sunt înţelegeri cu grupuri de crimă organizată la nivel local şi există toleranţă faţă de acestea", a precizat Traian Băsescu.

Primul lucru care trebuie făcut este reforma calităţii oamenilor, a repetat in citeva rinduri şeful statului.


"Sunt doua ministere care n-au putut fi reformate in 20 de ani: Ministerul Finantelor si Ministerul de Interne. Aceste doua ministere raman o mare problema legat de conservatorismul lor in a garanta functionarea la nivel de institutie europeana. Poate ceea ce va spun nu va place, dar n-am venit sa va spun aici doar lucruri placute, ci ceea ce trebuie facut".

"Daca nu se va face un proces de curatare a ministerului de la Bucuresti pana in ultima comuna, calitatea si credibilitatea Ministerului de Interne nu vor fi apreciate. In calitate de sef al CSAT, va cer un tip de restructurare cum nu ati facut pana acum: evaluare a oamenilor pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister".

"Poliţia este o structură piramidală care nu poate avea dublă comandă. Slăbiciunile care fac posibile interferenţe în acţiunea poliţienească a sindicatelor vin de la modul cum se fac numirile la nivel judeţean", a precizat preşedintele Băsescu.


"Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene nu face decat sa va decredibilizeze. Evaluarea personalului trebuie sa inceapa nu numai la subofiteri si agenti, ci in primul rand cu cadrele de conducere - din minister si de la nivel judetean. Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care detin functii de conducere, simultan cu evaluarile pe alte paliere. Intelegeti ca fara acest lucru, fara o selectie a oamenilor pe baza de calitate, profesionalism si integritate, nu puteti fi eficienti".

"Esential pentru Romania este ca institutiile statului sa functioneze la parametri normali. Luand harta tarii si judetele se vede de la mare distanta unde Politia este toleranta cu gruparile de crima organizata locale, iar acest lucru il stiti si dumneavostra".

"Orice numire care se face cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judeţene nu face decât să vă decredibilizeze", a arătat şeful statului. "Este greu pentru un şef de inspectorat să se impună când el personal este şubred", a atras atenţia Băsescu, cerând evaluarea şefilor poliţiei din ţară.

"Vreau să pulverizaţi grupurile de crimă organizată de la nivel judeţean. Nu am de gând să vă cer mult mai mult de atât, dar ceea ce vă cer este să vă faceţi datoria", a conchis şeful statului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22