Dominique Strauss-Kahn a demisionat din funcţie

Fara Autor | 19.05.2011

Pe aceeași temă

Dominique Strauss-Kahn a demisionat din funcţia de conducere a Fondului Monetar Internaţional în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală, sechestrare de persoană şi tentativă de viol pentru care este cercetat.




"Dominique Strauss-Kahn a informat astăzi consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional în legătură cu intenţia sa de a demisiona din funcţia de director general cu efect imediat", a declarat instituţia într-un comunicat publicat cu puţin timp după miezul nopţii (07.00 ora României).




Politicianul francez a afirmat într-o scrisoare adresată consiliului de administraţie că este nevinovat de faptele de agresiune sexuală pentru care este încarcerat, relatează AFP. El neaga insa, in continuare, cu fermitate ca ar fi vinovat de tentativa de viol de care este acuzat.




"Cu o infinita tristete pe care o simt in acest moment imi prezint demisia din functia de director al FMI. In acest moment ma gandesc la sotia mea, pe care o iubesc mai multe decat orice, la copiii mei, la familia si la prietenii mei. Ma gandesc de asemenea si la colegii mei de la FMI cu care am realizat atat de multe lucruri minunate in ultimii trei ani si nu numai. Tuturor le spun, cu convingere, ca nu ma fac vinovat de acuzatiile care mi se aduc. Vreau sa protejez institutia pe care am servit-o cu onoare si devotiune, si, in special, vreau sa imi dedic toata puterea, tot timpul, si toata energia ca sa imi dovedesc nevinovatia", a scris DSK in scrisoare de demisie.




Ministrii de Finante europeni au cerut demisia lui Dominique Strauss-Kahn




Mai multi ministrii de Finante europeni au cerut demisia lui Dominique Strauss-Kahn. Maria Fekter, ministrul austriac de Finante, i-a solicitat, marti, sefului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, sa isi dea demisia, in urma scandalului sexual in care este implicat.




La reuniunea ministrilor de Finante europeni, care a avut loc marti la Bruxelles, Maria Fekter a spus ca, avand in vedere situatia creata, seful FMI "trebuie sa constientizeze faptul ca face rau institutiei".




Tot marti, ministrul spaniol de Finante, Elena Salgado, a declarat ca acuzatiile impotriva sefului FMI sunt "extraordinar de grave" si a adaugat ca, "daca ar trebui sa-si arate solidaritatea si sprijinul pentru cineva, ar fi pentru femeia care a fost agresata".




Cine ar putea prelua functia de director FMI?




Potrivit lui Eswar Prasad, un fost oficial FMI, printre inlocuitorii lui DSK in fruntea FMI s-ar putea numara ministrul Finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministrul al Finantelor din Africa de Sud, Trevor Manuel, si Kemal Dervis, care era ministrul al Economiei in Turcia, in momentul cand tara a apelat la sprijinul FMI.




Din Europa, Jacob Kirkegaard, de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala, vede un singur candidat posibil: ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, care ar fi prima femeie la conducerea FMI.




"Chiar si asa, mingea este in terenul pietelor emergente, deoarece pot veni cu un candidat puternic, in spatele caruia se pot uni", a explicat Kirkegaard.




Un alt posibil candidat ar putea fi Zhu Min, consilier special al FMI si fost viceguvernator al bancii centrale chineze, in opinia lui Shen Jianguang, fost economist FMI, acum aflat la Mizuho Securities Asia, in Hong Kong. Avand in vedere ca cea mai mare economie considerata inca emergenta este China, Zhu Min ar putea avea mari sanse.




In timp ce unii analisti au adus in discutie si numele fostului premier britanic, Gordon Brown, care a fost si ministru de Finante pana in 2007, David Cameron, actualul prim ministru, a cerut FMI sa caute un lider in afara Europei, potrivit Reuters.




Speculatiile nu s-au oprit aici. Simon Johnson, fost economist sef al FMI, a declarat, pentru Financial Times, ca ar putea fi luat in considerare si Agustin Carstens, guvernor al bancii centrale mexicane si fost director adjunct al FMI.




O alta optiune ar fi Stanley Fischer, care a fost, in trecut, numarul 2 in cadrul fondul si guvernator al Bancii Israelului.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22