Procesul lui Sorin Ovidiu Vintu, secretizat de judecatoarea Viorica Dinu. Aceasta preluat cazul dupa recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan

Fara Autor | 20.05.2011

Pe aceeași temă

Judecatoarea Viorica Dinu, presedintele completului de judecata in dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu, a dispus vineri judecarea cazului in sedinta secreta. Ea a motivat aceasta dispozitie prin faptul ca dosarul este unul foarte mediatizat. Viorica Dinu a  inlocuit-o, in urma unei cereri de recuzare, pe Camelia Bogdan, magistrat contestat de Vintu prin avocatii sai.





Judecatoarea si-a motivat decizia prin "presiunea mediatica foarte mare", avocatii lui Vintu fiind de acord cu secretizarea procesului.





"In aceasta cauza, presiunea mediatica este una foarte mare. Au aparut articole tendentioase chiar si la adresa acestui complet de judecata si din acest motiv dispunem ca acest dosar sa fie judecat in sedinta secreta", a declarat judecatoarea Viorica Dinu.





Procurorul de sedinta a cerut instantei sa nu dispuna judecarea in sedinta secreta, argumentand ca nu exista niciun temei si nicio imprejurare speciala prevazuta de legislatia romaneasca sau de dispozitiile CEDO care sa motiveze o astfel de decizie.





Dupa anuntarea deciziei, judecatoarea a cerut politistilor sa evacueze reprezentantii presei din sala. Potrivit HotNews, la iesirea din sala, mai multi jurnalisti au comentat negativ decizia instantei, invocand faptul ca pana si fostul sef al FMI Dominque Strauss-Kahn a fost judecat, in Statele Unite, e drept, in prezenta presei, inclusiv a camerelor de luat vederi.





Judecatoarea Viorica Dinu a inlocuit-o, in urma unei cereri de recuzare, pe Camelia Bogdan, magistrat contestat de Vintu prin avocatii sai. In acest caz CSM a demarat si o investigatie prin intermediul inspectiei judiciare pentru a determina daca recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan a fost realizat in mod corect. Parchetul General a sesizat CSM in cazul recuzarii judecatoarei Camelia Bogdan.




In motivarea deciziei de recuzare a Cameliei Bogdan i se reprosa acesteia ca judeca "prea repede", dind termene prea scurte.





Palmaresul judecatoarei Viorica Dinu




Judecatoarea Viorica Dinu este cunoscuta pentru mai multe sentinte controversate.



    * In urma cu un an, aceasta l-a achitat pe chinezul Zhao Tun Guo, membru al mafiei chineze (Triada), acuzat ca si-a ucis( transat si fiert) doi conationali in 1995, impreuna cu un complice. Cautat de autoritatile romane, suspectul a fost adus in 2007 in tara, dupa ce a fost descoperit intr-o inchisoare din Cehia. Judecatoarea Viorica Dinu a decis sa-l achite pe acesta, pe motiv ca "nu a participat la comiterea faptelor", scandalizand criminalistii. In decembrie 2010, Curtea de Apel a decis sa il condamne pe Tun Guo la inchisoare, insa acesta disparuse la o luna dupa achitare.




    * Viorica Dinu a deliberat si in cazul asistentei medicale Florentina Cirstea invinuita in dosarul bebelusilor arsi la Maternitatea Giulesti. Pe 30 septembrie Viorica Dinu a decis in recurs ca asistenta medicala Florentina Cirstea sa fie judecata in detentie.




    * Judecatoarea Dinu se afla si pe o lista cu magistrati care au ridica o exceptie de neconstitutionalitate, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.




    * Viorica Dinu a fost si cea care a solutionat, in ianuarie 2010, cererea procurorilor Parchetului General de prelungire a arestarii preventive pentru membrii clanului Preda, acuzati de trafic de droguri si furtul armelor de la Ciorogarla. La momentul emiterii prelungirii starii de arest, cei 14 inculpati nu erau trimisi in judecata.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22